De Wet schuldsanering natuurlijke personen, of Wsnp. Ook wel bekend als de schuldsanering. U komt voor deze wettelijke regeling in aanmerking als u problematische schulden heeft. De Wsnp maakt onderdeel uit van de faillissementswet. U kunt zelf een verzoek doen te worden toegelaten tot de schuldsanering. U moet daarvoor bij de rechtbank zijn. Dit artikel vertelt u meer over het hoger beroep Wsnp. Dus als u een verzoek heeft gedaan tot de schuldsanering maar niet wordt toegelaten. Of als uw schuldsaneringstraject tussentijds wordt beëindigd. Na het lezen van dit artikel weet u alles over hoger beroep Wsnp!
Wsnp afgewezen?
U stuurt een verzoekschrift naar de rechtbank. U verzoekt de rechtbank u toe te laten tot de Wsnp. De rechtbank zal met spoed uitspraak doen over uw verzoek. Op dezelfde dag als de rechtbank uitspraak doet gaat ook de Wsnp in als uw verzoek wordt toegewezen. Het verzoek wordt slechts toegewezen als:
- U hebt aantoonbaar een schuldenregeling via de gemeente geprobeerd zonder succes
- U uw schulden echt niet meer kunt betalen
- De betalingsonmacht niet is ontstaan uit uw eigen (verwijtbare) handelen
- U de uit de schuldsanering voortvloeiende verplichtingen nakomt en zoveel mogelijk inkomsten zal verwerven
Het verzoek kan echter ook worden afgewezen. Bijvoorbeeld als u minder dan 10 jaar geleden ook al deelnam aan de schuldsaneringsregeling.
Op de website van de Rechtspraak leest u meer over de procedure.
Termijn?
Uw verzoek is afgewezen. Met welke termijn voor hoger beroep moet u dan rekening houden? Hier moet u goed opletten. De termijn om in hoger beroep te gaan tegen een afwijzing Wsnp is slechts 8 dagen. De termijn gaat lopen op de dag na de uitspraak. Komt u niet binnen de termijn in hoger beroep? Dan krijgt u niet nog een kans. Het is dus belangrijk hier goed op te letten.
Hoe stelt u hoger beroep in?
Dit kan alleen een advocaat voor u doen. U kunt dus niet op eigen houtje hoger beroep instellen. Uw advocaat dient een beroepschrift in bij het gerechtshof. De rechter bepaalt wanneer uw verzoek wordt behandeld. Dit moet binnen twintig dagen na de dag waarop het verzoek is ingediend. Vervolgens doet het hof niet later dan 8 dagen na de zitting uitspraak in hoger beroep.
Breng mij in contact met een advocaat
Wsnp weer afgewezen? En nu?
Bent u in hoger beroep gegaan? En heeft het gerechtshof uitgesproken dat de rechtbank terecht uw aanvraag heeft afgewezen? Dan heeft u nu nog één laatste mogelijkheid. En dat is cassatie. Dat betekent dat u naar de Hoge Raad gaat. De Hoge Raad is een van de hoogste rechters in Nederland. De Hoge Raad is de laatste instantie die u uw Wsnp-aanvraag voor kunt leggen. En let op: ook dit moet binnen 8 dagen na de uitspraak van het gerechtshof. Hiervoor heeft u een cassatieadvocaat nodig.
Hoger beroep tussentijdse beëindiging Wsnp
Het doel van het schuldsaneringstraject is de schone lei. Een traject duurt vaak 3 jaar. Aan het einde van de 3 jaar krijgt u een schone lei. Schuldeisers kunnen niet meer bij u aankloppen voor betaling. Als uw Wsnp-traject tussentijds stopt kan het zomaar zijn dat u geen schone lei krijgt. Tussentijds betekent voor het einde van het traject is bereikt. Wie kunnen verzoeken om tussentijdse beëindiging? Dat zijn de schuldeisers of uw Wsnp-bewindvoerder, als zij vinden dat u zich niet aan de regels houdt.
Goed nieuws: u kunt zich hiertegen verzetten. U kunt in de rechtbankprocedure verweer voeren tegen het verzoek van bijvoorbeeld een schuldeiser. Een advocaat is niet verplicht, maar wel aan te raden. Daarover vertellen we later nog meer. Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Ga dan in hoger beroep. Hiervoor moet u wel een advocaat inschakelen. Degene die tussentijdse beëindiging heeft verzocht kan ook in hoger beroep gaan.
Griffierecht hoger beroep Wsnp
Als u een zaak voorlegt aan rechtbank en/of gerechtshof moet u griffierecht betalen. Dat is voor de meeste zaken het geval. Denk aan arbeidsrechtzaken of huurrechtzaken. De rechtbank kan hiermee uw zaak behandelen. Maar bij de Wsnp is iets bijzonders aan de hand. Volgens de Wet griffierechten burgerlijke zaken vraagt de rechtbank geen griffierecht bij een verzoek tot het toepassen van de Wsnp (artikel 4 lid 2 onder i Wgbz). Wat geldt er dan voor het gerechtshof en in cassatie? De Hoge Raad heeft in 2011 al geoordeeld dat er ook door het gerechtshof en in cassatie geen griffierecht wordt geheven in het geval van Wsnp-zaken. U kunt uw Wsnp-zaak dus zonder kosten voorleggen aan de rechtbank en/of het gerechtshof. En advocaatkosten dan? Dat leggen wij u nu uit.
Advocaatkosten?
Waarom zou u dan een advocaat inschakelen? Zonder advocaat kan het zijn dat uw Wsnp-zaak niet goed genoeg is voorbereid. Dat kan betekenen dat de rechtbank de Wsnp (tussentijds) beëindigd zonder schone lei of de looptijd verlengd. Dat is zonde, dan moet u in hoger beroep. En dan heeft u hoe dan ook een advocaat nodig. Dus waarom niet meteen goed beginnen? Zit u met de kosten? Nergens voor nodig! U kunt een beroep doen op gefinancierde rechtsbijstand. Een pro deo-advocaat staat u dan bij. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de meeste kosten van uw advocaat. U betaalt slechts een eigen bijdrage. En voor de eigen bijdrage kunt u een beroep doen op bijzondere bijstand vanuit uw gemeente.
Of u een beroep kunt doen op gefinancierde rechtsbijstand hangt af van uw (verzamel)inkomen. Kijk voor een uitgebreide uitleg en bedragen op deze pagina! De Raad voor Rechtsbijstand kijkt naar uw inkomen 2 jaar voor de aanvraag. Verdiende u toen te veel? Geen nood. Misschien lukt het met een peiljaarverlegging. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt dan naar uw inkomen op het moment van aanvraag. Komt u dan nog niet in aanmerking voor een toevoeging? Maak dan een vaste prijsafspraak met uw advocaat.
Neem contact op!
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij in uw hoger beroep Wsnp-zaak. Neem telefonisch contact op om de mogelijkheden te bespreken! Of u kunt het formulier invullen op de website. Dan nemen wij contact op met u om de mogelijkheden door te nemen. Wij zien uw aanvraag graag tegemoet!
Bel nu om de mogelijkheden te bespreken