Als mijn werkgever zich niet aan het cao houdt wat moet ik doen?
Als je werkgever zich niet aan de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) houdt, kun je de volgende stappen ondernemen:
1. Gesprek met de werkgever
Praat eerst met je werkgever of leidinggevende over de situatie. Soms kan een open gesprek misverstanden oplossen en kan de werkgever de fout herstellen.
2. Raadpleeg de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging
Als er een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) is in je bedrijf, kun je hen benaderen voor advies en ondersteuning. Zij kunnen bemiddelen en mogelijk druk uitoefenen op de werkgever om zich aan de cao te houden.
3. Schakel de vakbond in
Als je lid bent van een vakbond, kun je contact opnemen met hen voor advies en ondersteuning. Vakbonden hebben juridische experts die je kunnen helpen bij het aankaarten van de kwestie en kunnen optreden namens jou of de werknemersgroep.
4. Juridisch advies inwinnen
Als de bovenstaande stappen geen resultaat opleveren, kun je juridisch advies inwinnen. Een arbeidsrechtadvocaat kan je adviseren over je rechten en de stappen die je kunt nemen om je werkgever te dwingen zich aan de cao te houden.
5. Klacht indienen bij de Inspectie SZW
Je kunt ook een klacht indienen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). Deze instantie houdt toezicht op de naleving van arbeidswetten en cao’s en kan een onderzoek starten naar de werkwijze van je werkgever.
6. Rechtbank
Als laatste redmiddel kun je overwegen om een rechtszaak aan te spannen tegen je werkgever. Een rechter kan je werkgever verplichten om zich aan de cao te houden en eventueel een schadevergoeding toekennen.
Het is belangrijk om zorgvuldig te documenteren wanneer en hoe je werkgever de cao niet naleeft, zodat je een sterk dossier hebt als je juridische stappen onderneemt.