Wat gebeurt er tijdens mijn opzegtermijn na ziekmelding?
Wanneer je je ziek meldt, heeft dit invloed op de opzegging van je arbeidsovereenkomst. In Nederland geldt dat je, als werknemer, recht hebt op een opzegtermijn, maar tijdens ziekte is de situatie iets complexer.
Opzegtermijn tijdens ziekte
Volgens de wet heb je recht op doorbetaling van salaris tijdens je ziekte. Dit betekent dat je werkgever je niet zomaar kan ontslaan, zelfs niet als je een opzegtermijn hebt ingediend. De regels omtrent ziekte en ontslag zijn bedoeld om werknemers te beschermen tegen ontslag op een kwetsbaar moment.
- Als je ziek bent, is je werkgever verplicht om je salaris door te betalen, doorgaans voor maximaal 104 weken.
- Je kunt je arbeidsovereenkomst opzeggen, maar dit betekent niet dat je werkgever je opzegging direct kan accepteren of uitvoeren.
- De werkgever kan je opzegging tijdelijk weigeren, omdat hij mogelijk twijfels heeft over de situatie of omdat hij een procedure voor ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid moet volgen.
Kan mijn werkgever mijn opzegging weigeren?
Ja, je werkgever kan je opzegging weigeren, maar dit is aan specifieke voorwaarden gebonden. In de meeste gevallen zal je werkgever je opzegging niet kunnen weigeren als je goed hebt opgezegd en er geen juridische bezwaren zijn. Echter, als er sprake is van een lopende ziekteperiode, kan de werkgever het ontslag aanvechten of verzoeken om meer duidelijkheid omtrent je gezondheidstoestand.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de regels rondom opzegging en ziekte ingewikkeld zijn, en dat het verstandig kan zijn om juridisch advies in te winnen. Wil je meer duidelijkheid of heb je specifieke vragen over je situatie, dan kan het nuttig zijn om contact op te nemen met een advocaat. Je kunt hiervoor ons contactformulier op de website invullen.