Wat zijn de toepasselijke regels in het vreemdelingenrecht?
Het vreemdelingenrecht behoort tot het bestuursrecht. Het bestuursrecht gaat over de bevoegdheden van de overheid en regelt de relatie tussen burgers en overheid. De belangrijkste wet hiervoor is de Algemene wet bestuursrecht. Ook op het gebied van het vreemdelingenrecht is deze wet heel erg belangrijk. Maar naast deze wet gelden voor het vreemdelingenrecht ook enkele andere specifieke regels en wetten. Hierbij kan je denken aan:
- Vreemdelingenwet 2000
- Het Voorschrift Vreemdelingen
- Vreemdelingenbesluit
- Vreemdelingencirculaire
Internationaal recht
Ook het internationale recht heeft grote invloed op ons nationale vreemdelingenrecht. Het recht van de Europese Unie beïnvloed bijvoorbeeld in Nederland ons vreemdelingenrecht. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens regelt bijvoorbeeld het verbod op een onmenselijke behandeling en het recht op een privé en een gezinsleven. Daarnaast bestaat er een gezinsherenigingsrichtlijn, een terugkeerrichtlijn en is er een Handvest van de Grondrechten van de EU.
Bezwaar of beroep tegen besluiten van de IND
De Immigratie- en naturalisatiedienst beslist over uw de aanvragen voor een verblijfsvergunning. Zij nemen dit besluit namens de minister van Veiligheid en Justitie. Het besluit wordt dus genomen door een bestuursorgaan. Bent u een vreemdeling en bent u het niet eens met het besluit op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning. Dan kunt u onderaan het besluit van de IND vinden tot wanneer u bezwaar kan indienen en hoe u dit moet doen. Het is essentieel dat u goed op de termijn let. Dient u uw bezwaar pas na het verstrijken van de termijn in? Dan bent u te laat en zal de IND de beslissing niet meer herzien.