Men denkt bij het vastgoedrecht vaak aan het kopen en verkopen van grond of een pand. Echter, het vastgoedrecht is veel breder dan dat. Onder het vastgoedrecht vallen ook andere rechtsgebieden die te maken hebben met onroerende zaken of registergoederen. Denk hierbij aan beperkte rechten, zoals recht van opstal, erfpacht en appartementsrechten.
Wat is het vastgoedrecht?
Het vastgoedrecht is een erg breed rechtsgebied wat ziet op onroerende goederen. Er wordt veel gewerkt tussen het zogenoemde privaatrecht en publiekrecht. Het gaat hier met name om bouw, exploitatie, ontwikkeling en beheer van onroerende goederen. Hierbij komen vooral vraagstukken op gebied van vastgoedbelegging, vastgoedtransacties, vastgoedfinanciering, gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling, huur en verhuur aan de orde.
Waar kan een vastgoed advocaat u bij helpen?
Een advocaat vastgoed kan u bij de volgende vraagstukken helpen:
- Erfpacht en eigendom;
- Opstal;
- Het beoordelen of opstellen van een koopovereenkomst die betrekking heeft op de koop of verkoop van onroerende goederen;
- De huur en verhuur van een pand. Hieronder valt ook het opstellen en beoordelen van huurovereenkomsten, het ontbinden of opzeggen van huurovereenkomsten, indeplaatsstelling en onderhuur;
- Adviseren over bezwaar tegen herbestemming, onteigening of bouwvergunningen;
- Conflicten omtrent de Vereniging van Eigenaren (VVE) bij appartementencomplexen;
- Hypotheek of pandrecht;
- De aanbesteding van een bouwproject;
- Het opstellen of beoordelen van samenwerkingsovereenkomsten voor projectontwikkeling;
- Het opstellen en beoordelen van aannemingsovereenkomsten voor woningbouw of de bouw van kantoor- en bedrijfspanden;
- Kwesties ten behoeve van bouwrecht, denk aan gebreken na oplevering van het betreffende werk, niet tijdige oplevering of meerwerk.
Advocaat vastgoed uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft vastgoedrecht.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Veelgestelde vragen vastgoedrecht
Wat valt er onder vastgoedrecht?
Het vastgoed recht bevat alle juridische zaken omtrent onroerende zaken (vastgoed). Denk hierbij aan aanbestedingsrecht, bestuursrecht, civiel bouwrecht, huurrecht en verzekeringsrecht. Dit is voor particulieren en ondernemingen, maar ook voor de overheid.
Wat is vastgoedrecht?
Het vastgoedrecht heeft te maken met alles op gebied van onroerend goed. Denk hierbij aan koop/verkoop, huur/verhuur, bouwrecht, projectontwikkeling en financiering. Het bouwrecht is een specialisatie binnen dit vastgoedrecht.
Wat doet een vastgoedadvocaat?
Een vastgoedadvocaat geeft advies over alle vraagstukken omtrent het vastgoed. Bijvoorbeeld adviseren over bezwaar tegen herbestemming, onteigening of bouwvergunningen. Verder kan een advocaat vastgoed bijvoorbeeld samenwerkingsovereenkomsten voor projectontwikkeling opstellen of beoordelen.
Hoeveel vastgoed mag je hebben?
In beginsel mag u een onbeperkt aantal woningen hebben en verhuren die in box 3 zijn. Het is echter wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van uw woningen.
Welke verschillende soorten vastgoed zijn er?
Als we kijken naar de segmenten die er binnen de vastgoedmarkt zijn, dan kunnen we deze in vier soorten vastgoed verdelen:
- Woningmarkt;
- Winkelmarkt;
- Kantorenmarkt;
- Bedrijfsruimtemarkt.
Wat kost een advocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt.
Is een advocaat verplicht?
Het is niet altijd verplicht om een advocaat in te schakelen. Sommige zaken kan en mag u volledig zelfstandig afhandelen. Er zijn echter ook zaken waarbij de vertegenwoordiging van een advocaat verplicht is. Wij raden u aan wel gebruik te maken van een advocaat. Een advocaat helpt u met het behalen van de meest optimale uitkomst.