Inhoud
- 1 Wat is uithuisplaatsing?
- 2 Vrijwillig of gedwongen
- 3 Waar komt het kind terecht?
- 4 Duur uithuisplaatsing
- 5 Omgangsregeling
- 6 Terugplaatsing
- 7 Verplichting advocaat
- 8 Procedure uithuisplaatsing
- 9 Ouders of verzorgers weigeren mee te werken
- 10 Gratis juridische hulp?
- 11 Jeugdrecht advocaat uit eigen regio
- 12 Veelgestelde vragen uithuisplaatsing
Wat is uithuisplaatsing?
Soms kan het voorkomen dat de ouders van een kind deze niet de nodige zorg kunnen bieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kind dat moeilijk gedrag vertoont, een handicap heeft, ziek is of op een andere manier meer zorg nodig heeft. Dit kan voor de ouders best zwaar zijn. Hierbij wordt eerst vaak jeugdhulp geboden, waarbij een hulpverlener hulp geeft in de thuissituatie. Als dit echter niet genoeg is, kan men besluiten dat het kind (tijdelijk) ergens anders gaat wonen. Dit heet uithuisplaatsing.
Vrijwillig of gedwongen
Een uithuisplaatsing kon zowel op vrijwillige als gedwongen basis plaatsvinden. Bij een vrijwillige uithuisplaatsing kunt u bijvoorbeeld denken aan ouders die tijdelijk de opvoeding niet aankunnen. Hierbij zijn de ouders het eens met de uithuisplaatsing. Indien het gaat om een gedwongen uithuisplaatsing, beslist de jeugdrechter hierover. Een kind kan gedwongen uit huis worden geplaatst in de volgende gevallen:
- De ouders zijn te ziek om het kind te verzorgen;
- Het kind is gehandicapt en de zorg is te zwaar voor de ouders;
- Het kind wordt door de ouders mishandeld of verwaarloosd;
- Het kind heeft (gedrag)problemen en de zorg is te zwaar voor de ouders;
- Er is vaak ruzie tussen de ouders of tussen de ouders en het kind.
Waar komt het kind terecht?
Bij uithuisplaatsing woont het kind tijdelijk ergens anders. Eerst wordt er aan familieleden of bekenden gevraagd om het kind op te vangen. Dit noemt men netwerkpleegzorg. Als dit niet mogelijk is, wordt er andere opvang gezocht. Denk bijvoorbeeld aan een pleeggezin of een gezinshuis. Deze keuze moet zo snel mogelijk gemaakt worden, zodat ook het kind weet waar hij/zij aan toe is.
Pleegzorg
Bij pleegzorg wonen kinderen (tot 21 jaar) tijdelijk in een pleeggezin. Dit pleeggezin draagt de zorg voor het kind 7 dagen per week. Pleegzorg heeft als doel dat de ouders het kind na een tijdje weer zelf kunnen opvoeden. Als dit niet mogelijk is, nemen de pleegouders de opvoeding voor langere tijd op zich.
Open en gesloten plaatsing
Soms kan het kind dusdanige ernstige problemen hebben dat opname in een instelling voor gesloten jeugdzorg nodig is. Dit heet ook wel ‘JeugdzorgPlus’. Dit is bijna altijd een gedwongen uithuisplaatsing. Kinderen die in een gesloten instelling geplaats worden, hebben bescherming nodig tegen zichzelf of tegen anderen. Denk bijvoorbeeld aan meisjes die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting of jongens met ernstige agressie problemen. Het doel van gesloten plaatsing is dat het kind leert om goed te functioneren in de samenleving.
Duur uithuisplaatsing
Hoelang uithuisplaatsingen duren, is per situatie verschillend. Dit kan variëren van enkele maanden tot jaren. De duur van pleegzorg is meestal lang, gemiddeld vierenhalf jaar. Andere uithuisplaatsing duurt meestal korter. Hier is de gemiddelde duur ongeveer anderhalf jaar. Indien het gaat om vrijwillige uithuisplaatsing, beslissen de ouder en het kind tot beëindiging. De gemeente kan hier een stokje voor steken indien het verzoek tot verlenging niet wordt gehonoreerd door deskundigen.
Omgangsregeling
Indien het kind uit huis geplaatst wordt, wordt er ook een omgangsregeling opgesteld. Hierin staat onder meer hoe vaak de ouders het kind kunnen zien, waar ze het kind kunnen zien en wanneer ze contact met het kind kunnen hebben.
Terugplaatsing
Het is voor kinderen belangrijk om te weten waar zij gaan opgroeien, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Daarom moet het voor kinderen tot vijf jaar binnen een halfjaar na de uithuisplaatsing duidelijk zijn hoe het verder gaat. Indien het kind ouder is dan vijf jaar is deze termijn een jaar. Om te bepalen of het kind weer thuis kan komen wonen, kijkt de hulpverlener hoe de situatie veranderd is en of het nu wel weer mogelijk is voor het kind om thuis te wonen.
Verplichting advocaat
Het is bij de procedure van de uithuisplaatsing niet verplicht om u te laten bijstaan door een advocaat. Echter, het is wel toegestaan en is het vaak ook aan te raden om dit wel te doen. De advocaat kan uw vragen beantwoorden en veel zorgen uit uw handen nemen. Verder kan hij of zij u adviseren hoe u reageert op het verzoek tot uithuisplaatsing en u helpen met het vertellen van uw verhaal tijdens de zitting. Tot slot kan de advocaat u helpen met het vertellen van uw verhaal tijdens de zitting.
Kosten
De diensten van een advocaat kosten natuurlijk geld. Er bestaan echter verschillende manieren om te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet, bijvoorbeeld door gefinancierde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel pro deo genoemd; lees hier over de kosten van de pro deo advocaat.
Procedure uithuisplaatsing
Verzoek bij de rechtbank
Indien de Raad voor de Kinderbescherming of een andere jeugdbeschermingsorganisatie oordeelt dat een uithuisplaatsing nodig is, dienen zij een verzoek in bij de kinderrechter. Tevens kan het college van burgemeester en wethouders een verzoek indienen. Dit kan echter alleen indien het gaat om gesloten jeugdhulp en er instemming van de ouders is gegeven.
Spoedverzoek
Indien het gaat om een spoedverzoek, kan het zo zijn dat het kind onmiddellijk uit huis moet. Dit kan voor zowel de ouders als het kind zeer ingrijpend zijn. 2 weken nadat het kind uit huis is, volgt de zitting. Indien de ouders het niet eens zijn met deze uithuisplaatsing, kunnen zij in verweer gaan.
Geen spoedverzoek
Indien het geen spoedverzoek betreft, ontvangen de ouders schriftelijk bericht van de rechtbank. Hierbij zit een kopie van het verzoekschrift en de andere bijlagen die ingediend zijn.
In verweer gaan
Als u het als ouder niet eens bent met het verzoek, kunt u in verweer gaan bij de kinderrechter. Hierbij is de hulp van een advocaat erg handig. Men kan op twee manieren in verweer:
- Door middel van een verweerschrift, waarin u schrijft waarom u het niet eens bent met het verzoek. De hulp van een gespecialiseerde advocaat is hier aan te raden;
- Ook is het mogelijk om tijdens de zitting te vertellen waarom u het niet met het verzoek eens bent.
Zitting
Op de zitting krijgt de kinderrechter een goed beeld van de situatie. Op basis hiervan kan hij beslissen over het verzoek. Vaak is de zitting 3 weken nadat het verzoek tot uithuisplaatsing is ingediend bij de rechtbank.
Uitspraak
Als de rechter een goed beeld van de situatie heeft, kan hij aan het einde van de zitting mondeling uitspraak doen. Het kan ook zo zijn dat de rechter meer tijd nodig heeft. De rechter doet de uitspraak dan schriftelijk binnen 2 weken na de zitting. De ouders ontvangen deze uitspraak dan per brief.
Hoger beroep en cassatie
Het kan zo zijn dat de ouders het niet eens zijn met de beslissing van de rechter. Tegen deze beslissing staat dan allereerst hoger beroep open. Een advocaat moet dit binnen 3 maanden na de uitspraak doen bij het gerechtshof. Als u het als ouder niet eens bent met de beslissing die hieruit komt, is het nog mogelijk om in cassatie te gaan. Dit doet de advocaat binnen 3 maanden bij de hoge raad.
Ouders of verzorgers weigeren mee te werken
U bent als ouder of verzorger verplicht om mee te werken als de jeugdbeschermingsorganisatie uw kind uit huis plaatst. Dit vindt plaats nadat de kinderrechter de jeugdbeschermingsorganisatie toestemming gegeven heeft om uw kind(eren) uit huis te plaatsen. Als u zich verzet tegen deze verplichte uithuisplaatsing kan de jeugdbeschermingsorganisatie overwegen de politie in te schakelen.
Als u zich dan alsnog blijft verzetten en bij een mogelijke ondertoezichtstelling schriftelijke aanwijzingen hebt die u niet opvolgt, dan kan de jeugdbeschermingsorganisatie de Raad voor de Kinderbescherming verzoeken om te onderzoeken of het gezag van de ouders beëindigd dient te worden.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde advocaat van onvermogen gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Jeugdrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde jeugdrecht advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een goedkope advocaat bij u in de buurt die specialist is in jeugdrecht zaken.
Veelgestelde vragen uithuisplaatsing
Wat is uithuisplaatsing?
Bij uithuisplaatsing verblijft een kind, eventueel tijdelijk, ergens anders dan in zijn eigen gezin. Dit kan bijvoorbeeld in een gezinshuis, residentiële instelling of een pleeggezin zijn. Een uithuisplaatsing kan zowel op gedwongen als vrijwillige basis plaatsvinden.
Hoe gaat uithuisplaatsing in zijn werk?
Indien het gaat om een vrijwillige uithuisplaatsing, moet de gemeente een verleningsbeschikking afgeven. Als het gaat om een gedwongen uithuisplaatsing, is er een beslissing van de rechter nodig.
Wat kost uithuisplaatsing?
U betaalt geen kosten voor de behandeling van de zaak door een rechter (griffierecht). Echter, u dient wel de kosten voor een advocaat te betalen als u deze inschakelt.
Wat is nodig voor eventuele uithuisplaatsing?
Enkel indien de doelen van de ondertoezichtstelling niet bereikt kunnen worden indien het kind thuis blijft wonen, kan uithuisplaatsing plaatsvinden. Enkel de kinderrechter kan toestemming hiervoor geven; een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat dus niet.
Wanneer mag u uw kind zien?
U maakt afspraken met de jeugdbeschermingsorganisatie over of en wanneer u uw kind kan zien. Als de rechter reeds een omgangsregeling met uw kind vastgesteld heeft, dan blijft deze gelden. Echter, de jeugdbeschermingsorganisatie kan de kinderrechter wel vragen om deze omgangsregeling te wijzigen. Als uw kind in een gesloten instelling is opgenomen, dan kunt u met de betreffende instelling afspraken maken omtrent of en wanneer u uw kind kan zien.
Waar gaat een kind heen na uithuisplaatsing?
Indien het kind uit huis geplaatst wordt, gaat het naar een open groep, pleeggezin of een gesloten instelling. Dit hangt af van de machtiging.
Waarom uithuisplaatsing door toeslagenaffaire?
Door de toeslagenaffaire zijn er bij veel gezinnen financiële problemen ontstaan, waardoor in sommige gevallen kinderen uit huis zijn geplaatst. Deze uithuisplaatsing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn geweest. Indien het om een gedwongen uithuisplaatsing ging, is de toeslagenaffaire en de hierdoor ontstane financiële problemen nooit de enige reden geweest om het kind uit huis te plaatsen. Wel kan het zo zijn dat de financiële problemen tot veel stress leidde waardoor het kind uit huis geplaatst werd.