Na een negatieve beslissing in de asielprocedure beëindigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de opvang. De uitgeprocedeerde asielzoekers worden uitgezet. Als ze het hier niet mee eens zijn, kunnen ze hulp inschakelen van een advocaat. Deze kan proberen de uitzetting te voorkomen.
Wie neemt de beslissing?
De rechtbank neemt beslissingen op de asielaanvraag. Een negatieve beslissing betekent dat de asielzoeker geen recht meer heeft in Nederland te blijven. Hij is dan verplicht het land te verlaten. Dit kan vrijwillig en onvrijwillig.
Wie regelt het vertrek van de asielzoekers?
De Dienst Terugkeer en Vertrek van het Ministerie van Justitie organiseert het vertrek van uitgeprocedeerde asielzoekers. Vaak heeft deze dienst te maken met onvrijwillig vertrek.
Vrijwillig vertrekken
De asielzoeker kan ook vrijwillig vertrekken. Hij krijgt dan hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie. Deze organisatie helpt de asielzoeker met de reis terug door bijvoorbeeld een vlucht te regelen.
Niet vrijwillig vertrekken
Het is ook mogelijk dat de asielzoeker het niet eens is met de beslissing en niet wil vertrekken. Hij krijgt dan de titel ‘illegale vreemdeling’. Hij wordt in een opvang vastgehouden tot hij uitgezet kan worden.
Het komt weleens voor dat een asielzoeker zo ziek is dat hij niet kan reizen. De zieke asielzoeker wordt dan in een tijdelijke opvang geplaatst, wat geregeld wordt door het COA.
Juridische positie uitgeprocedeerde asielzoekers
Uitgeprocedeerde asielzoekers staan juridisch gezien erg zwak. Ze mogen niet werken en hebben geen recht op sociale zekerheid. Op dit moment geldt er een minimale BBB (bed, bad & brood) regeling, waar helaas veel kritiek op is. Politieke partijen voeren constante discussies over de rechten en plichten van asielzoekers.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.