Helaas kan het voorkomen dat u zich in een situatie bevindt, waarbij u een advocaat nodig heeft. Zo is een advocaat bijvoorbeeld noodzakelijk als u wilt scheiden. Het is echter niet altijd verplicht om u te laten bijstaan door een advocaat, maar in veel gevallen doet u er wel verstandig aan een advocaat in te schakelen. Wat als u onvoldoende vermogen heeft om een advocaat te betalen? Daar heeft de overheid een oplossing voor bedacht; de mogelijkheid tot toevoeging voor advocaten.
Betekenis toevoeging advocaten
Als u hulp krijgt van een advocaat met toevoeging betekent dit dat u slechts een kleine bijdrage hoeft te betalen voor uw advocaat. Dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd. Als u zelf onvoldoende vermogen heeft om een advocaat in te schakelen, betaalt de overheid dus het grootste gedeelte van de kosten.
Synoniemen toevoeging advocaten
In het dagelijks leven worden verschillende termen gebruikt om advocaten aan te duiden die op basis van toevoeging werken. Voorbeelden hiervan zijn: advocaten van onvermogen, pro deo advocaten, pro bono advocaten of gesubsidieerde advocaten. Onze advocaten werken ook op basis van toevoeging. Bent u op zoek naar een pro deo advocaat? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! We zijn telefonisch te bereiken via 088 – 1810 380. Daarnaast kunt u ook ons contactformulier invullen.
Doel toevoeging advocaten
Het wordt belangrijk geacht dat iedere Nederlander rechtsbijstand kan krijgen. Aangezien het niet voor iedereen mogelijk is om een advocaat zelf te betalen, bestaat de gesubsidieerde rechtsbijstand. U hoeft dan slechts een eigen bijdrage te betalen voor de advocaat. Deze eigen bijdrage zorgt ervoor dat er geen misbruik gemaakt wordt van het recht op een “gratis” advocaat.
Wanneer recht op toevoeging advocaten?
Om te bepalen of u recht heeft op een advocaat met toevoeging, wordt er gekeken naar verschillende aspecten. Er is een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen.
- Uw inkomen ligt onder de inkomensgrens om aanspraak te maken op toevoeging.
- De omvang van uw vermogen (box 3) is niet hoger dan 31.340 euro.
- U heeft een goede reden voor de aanspraak op gesubsidieerde rechtsbijstand. Ter beoordeling van deze voorwaarde is van belang in hoeverre u echt een advocaat nodig heeft.
De inkomensgrens verschilt per thuissituatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden, gehuwden, samenwonenden, geregistreerde partners en eenoudergezinnen.
Inkomensgrenzen toevoeging
Zoals hierboven vermeld, is voor de toevoeging van belang wat uw thuissituatie is en wat uw inkomen is. De volgende regels gelden voor het recht op toevoeging:
- Voor alleenstaanden geldt dat uw jaarinkomen niet hoger mag zijn dan 30.000 euro.
- Voor gehuwden, samenwonenden, geregistreerde partners en eenoudergezinnen geldt dat het jaarinkomen niet hoger mag zijn dan 42.400 euro.
Hoogte bedrag toevoeging advocaten
Het bedrag dat u moet betalen als eigen bijdrage ligt tussen de 218 en 918 euro. Als u alleenstaand bent en uw jaarinkomen is lager dan 21.3000 euro, dan betaalt u een eigen bijdrage van 218 euro. Heeft u een andere thuissituatie, dan betaalt u dit bedrag als het jaarinkomen minder dan 29.600 euro betreft.
Mogelijkheid toevoeging bij minderjarigen
Als een minderjarige rechtsbijstand nodig heeft, dan is in principe het inkomen van de ouders van belang voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Hierop is echter wel een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld het geval waarin de minderjarige 16 jaar of ouder is en niet meer thuis woont. In dat geval is het inkomen van de minderjarige van belang voor de mogelijkheid van toevoeging, tenzij hij of zij slechts een bijbaantje heeft. Daarnaast is het vermogen van de ouders ook niet van belang als de minderjarige een advocaat wil in een zaak tegen de ouders of als de minderjarige meerderjarig verklaard is door de rechter.
Advocaat met toevoeging uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij als u rechtsbijstand nodig heeft. We zijn gevestigd in het hele land. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die gespecialiseerd is in uw zaak.
Veelgestelde vragen toevoeging advocaten
Wanneer moet ik de kosten voor de advocaat zelf betalen?
U moet de kosten voor de advocaat zelf betalen als u voldoende verdient. Als u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand, dan hoeft u in principe slechts een eigen bijdrage te betalen. Er is echter wel een uitzondering op deze regel. Dit is het geval wanneer de opbrengst van uw zaak erg hoog uitvalt. Hierdoor wordt uw recht op toevoeging ingetrokken. Als uw opbrengst meer is dan 16.874 euro, dan moet u achteraf alsnog de kosten voor de advocaat zelf betalen.
Hoe werkt het aanvragen van een toevoeging voor een advocaat?
Een toevoeging moet online aangevraagd worden bij de Raad voor Rechtsbijstand. De advocaat doet dit voor u. Hiervoor heeft de advocaat uw persoonsgegevens nodig. De advocaat weet precies aan welke vereisten er zijn om een geldige aanvraag samen te stellen. Vervolgens bepaalt de Raad voor Rechtsbijstand of u gesubsidieerde rechtsbijstand krijgt en zo ja, wat de hoogte van de eigen bijdrage is.
Wat kost een pro deo advocaat?
Afhankelijk van uw thuissituatie en uw vermogen, wordt bepaald hoeveel een advocaat voor u kost. Als u alleenstaand bent, mag uw jaarinkomen in ieder geval niet hoger zijn dan 30.000 euro. Als u daarentegen samenwoont of gehuwd bent, moet het jaarinkomen lager zijn dan 42.400 euro. Afhankelijk van deze grenzen, wordt de eigen bijdrage bepaalt. Dit bedrag moet u dus zelf betalen en ligt tussen de 218 en 918 euro.
Contact opnemen
Wanneer u het contactformulier invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Het eerste gesprek met één van onze advocaten is volledig gratis en vrijblijvend. Wij zijn telefonisch bereikbaar via: 088 – 1810 380.