Toestemming van de werkgever en rechten bij burn-out: alles wat je moet weten over VSO en CAO GGZ
Een burn-out kan ingrijpende gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. In Nederland zijn er verschillende juridische aspecten die van belang zijn wanneer een werknemer met een burn-out te maken heeft. Dit artikel behandelt de toestemming van de werkgever, relevante rechten en plichten, en de rol van de VSO (vaststellingsovereenkomst) en de CAO GGZ (collectieve arbeidsovereenkomst voor de geestelijke gezondheidszorg).
Toestemming van de werkgever
Wanneer een werknemer met burn-outklachten te maken heeft, is het belangrijk om in gesprek te gaan met de werkgever. Het is namelijk mogelijk dat er een aangepast werkrooster of andere aanpassingen nodig zijn. Dit vereist vaak de toestemming van de werkgever. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:
Rechten bij burn-out
Naast de verplichtingen van de werkgever zijn er ook verschillende rechten voor werknemers die met een burn-out kampen. Deze rechten kunnen onder andere betrekking hebben op:
CAO GGZ
In de geestelijke gezondheidszorg zijn er specifieke afspraken vastgelegd in de CAO GGZ. Deze cao bevat onder andere bepalingen over:
Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten als werknemer in de GGZ, vooral als je met een burn-out te maken hebt. Mocht je twijfels hebben of vragen over jouw specifieke situatie, dan kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen. Voor meer informatie of om een afspraak te maken, kijk op ons contactformulier op de website.