Een misdrijf is een ingrijpende gebeurtenis die bij slachtoffers diepe sporen nalaat. Het is dan ook goed te weten wat in zo’n geval uw rechten zijn.
Slachtofferhulp Nederland
Om te beginnen heeft ieder slachtoffer recht op gratis slachtofferhulp. De medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn gespecialiseerd in het opvangen en begeleiden van slachtoffers. Zij kunnen u niet alleen emotioneel steunen, maar helpen u ook met praktische zaken zoals het invullen van formulieren en afleggen van verklaringen.
Het strafproces
Na de aangifte heeft u het recht op informatie over het verdere verloop van het strafproces. Politie en justitie zijn daarom bijvoorbeeld verplicht u op de hoogte te houden over waar en wanneer de rechtszitting plaatsvindt. Ook dient men u te informeren over de uitspraak van de rechter en of daar misschien beroep tegen wordt ingesteld. Daarnaast bericht men u uiteraard over (de hoogte van) een eventuele schadevergoeding. Want ook daar heeft u recht op, wanneer u als gevolg van een misdrijf materiële of psychische schade oploopt.
Wilt u het strafdossier inzien, processtukken kopiëren of zelf documenten toevoegen? Dan kunt u dat de Officier van Justitie vragen. Deze mag uw verzoek weigeren, maar alleen als daar een goede reden voor is. Zo’n reden kan bijvoorbeeld zijn dat het de opsporing schade toebrengt of een getuige hierdoor in gevaar komt.
Tijdens de zitting
Tenzij de rechter anders beslist mag u als slachtoffer in principe altijd bij de zitting aanwezig zijn. Ook mag u iemand meenemen om u te steunen. Denk bijvoorbeeld aan een vriend, familielid, advocaat of (doven)tolk. Soms krijgt een slachtoffer ook spreekrecht tijdens een rechtszitting. U krijgt dan de kans om tegenover de rechter de impact van het misdrijf op u en uw omgeving toelichten. Ook familieleden, partners of wettelijk vertegenwoordigers en gemachtigden mogen namens u spreken.
Wilt u meer weten over uw rechten als slachtoffer? Een pro deo strafrechtadvocaat vertelt u hier graag over.
Geef een reactie