Schuldbekentenis

Schuldbekentenis

Het komt vaak voor dat een schuldbekentenis door iemand wordt getekend. In sommige gevallen omdat het de enige correcte juridische vorm is om zoiets te regelen en in sommige gevallen omdat de ondertekenaar en opsteller niet precies snappen hoe het vanuit juridisch oogpunt werkt, maar het opstellen ervan hen wel een juist idee schijnt.

Het is echter niet te allen tijde verstandig om zonder enige kennis zo’n schuldbekentenis op te maken. De vraag is immers regelmatig of een schuldbekentenis wel echt geldig is en of men hem voor bewijs kan gebruiken. Bovendien vragen de ondertekenaars van het stuk zich regelmatig af of zij er niet op een bepaalde wijze onderuit kunnen komen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit in elkaar zit.

Schuldbekentenis

Verbintenissen

Een schuldbekentenis is een zogenoemd document waar alleen verbintenissen (ook wel verplichtingen genoemd) in worden opgenomen van een partij. Deze verbintenissen verplichten bij een schuldbekentenis dat het bedrag wordt betaald.

Handgeschreven

Uit de wet volgt dat voor ultieme bewijskracht het nodig is dat de schuldenaar de schuldbekentenis helemaal met zijn hand schrijft. Als bewijs is een goedkeuring die uitgeschreven is op een verder getypte schuldbekentenis met het bedrag in letters ook voldoende. Bovendien gelden deze regelingen niet wat betreft aandelen over een obligatielening. Eveneens kunnen ondernemers zich er niet op beroepen.

In welke gevallen is het mogelijk een schuldbekentenis te gebruiken?

Verplichtingen eenzijdig

Het is dus ingeval een schuldbekentenis belangrijk dat de betreffende verplichtingen eenzijdig zijn. Een leningsovereenkomst is zo regelmatig niet een schuldbekentenis, omdat de verplichtingen vaak tweezijdig zijn; de een dient immers het geld per direct over te dragen, terwijl de ander dat juist in termijnen moet terugbetalen.

In welke gevallen is het dan wel dat een schuldbekentenis wordt opgesteld?

Voorbeelden

Een paar voorbeelden zijn hieronder genoemd:

  • Er is sprake van een onrechtmatige daad en hierdoor is er schade geleden. De aansprakelijke partij geeft dan aan dat de schade terugbetaald zal worden en dit wordt dan in een schuldbekentenis op papier gezet: de verplichtingen zijn in dit geval eenzijdig, omdat er alleen een verplichting is tot terugbetalen.
  • Een winkelmedewerker heeft uit de kas gestolen. Zijn werkgever weet hier vanaf, maar zegt dat hij niet aangifte gaat doen als de medewerker alles terug gaat betalen en bovendien de bijbehorende onderzoekskosten betaalt. Ingeval deze handelingen op papier gezet dienen te worden, is er duidelijk geen sprake van een leningsovereenkomst. In dit geval is een schuldbekentenis geschikt. Hetzelfde geldt voor gevallen waar winkeldieven in worden betrapt bij een winkel of benzinedieven bij een tankstation.
  • Ook in complexe situaties waarin meerdere partijen zijn betrokken, kan men een schuldbekentenis gebruiken.
  • Als men in plaats van een leningsovereenkomst enkel vastlegt dat de betreffende lener een bepaald bedrag dient te betalen, wordt de schuldbekentenis als eenzijdig aangemerkt. Dit is dan dus door de lening te verstrekken.

Het is aan te raden om een jurist in te schakelen voor juist advies indien u twijfelt of een specifiek document een schuldbekentenis betreft of indien u twijfelt of u een schuldbekentenis in een bepaalde situatie dient op te stellen.

Waarom is het belangrijk dat een schuldbekentenis met de hand geschreven is?

Akten

Volgens de wet heet een ondertekend geschrift dat bedoeld is voor bewijs een ‘akte’. Er zijn hierbij twee verschillende soorten akten, namelijk authentieke akten (zoals een akte van een notaris) en een onderhandse akte (zoals overeenkomsten tussen partijen die geen tussenkomst hebben van bijvoorbeeld andere ondertekende geschriften en de notaris).

Dwingend bewijs

De onderhandse akte levert ‘dwingend bewijs’ op in de rechtszaak en dit is een voordeel van de onderhandse akte. Dit betekent dat de rechter hier niet vanaf mag dwalen. De enkele wijze waarop de onderhandse akte te bestrijden is, is het miskennen van de oprechtheid van de gezette handtekening.

Eis van handgeschreven

Er is dus bij een schuldbekentenis sprake van een onderhandse akte ingeval is volstaan aan de zogenoemde eis van ‘handgeschreven’. Als daaraan niet is voldaan, is er geen sprake van een onderhandse akte bij de schuldbekentenis. Dit betekent niet dat het stuk papier niets voorstelt, maar toch wel dat de zogenoemde bewijskracht wel degelijk minder wordt.

Onder schuldbekentenis uitkomen

Doorgaans is het moeilijk om onder een schuldbekentenis uit te komen. Echter, het is niet onmogelijk en al helemaal niet als de betreffende wettelijke bepalingen niet zijn nageleefd.

Geforceerd of bedrogen

Bovendien kan het voorkomen dat u bent geforceerd om een betreffende schuldbekentenis te ondertekenen, terwijl daartoe werkelijk niet een reden was. Ook kan het voorkomen dat u bent bedrogen betreffende de inhoud van het stuk dat getekend is.

Jurist inschakelen

In alle bovengenoemde gevallen is het aan te raden om een goede jurist in te schakelen. Hij zal snel zien welke mogelijkheden er voor u zijn wat betreft de schuldbekentenis en op grond daarvan kan hij een effectieve methode presenteren.

Conclusie

De schuldbekentenis kan een handig middel zijn voor het verkrijgen van bewijs dat iemand nog geld aan u verschuldigd is (of dat u zelf reeds wat geld schuldig bent), ondanks dat men de schuldbekentenis in een paar gevallen ook verkeerd kan gebruiken.

Als u vragen heeft over het opstellen van een zogenoemde schuldbekentenis, is het aan te raden een jurist te benaderen. Hij kan kijken naar de mogelijkheden die bestaan om de betreffende zaak zo aangenaam mogelijk te laten uitpakken voor u. Hetzelfde geldt voor gevallen betreffende het onder een schuldbekentenis uitkomen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

schuldbekentenis

Veel gelezen artikelen

Bel nu