De zienswijze is belangrijk. Wij vertellen u er alles over in dit artikel! U reageert met een zienswijze op een voornemen of ontwerpbesluit van een bestuursorgaan. Onderaan dit artikel staat een kort voorbeeld van een zienswijze.
Direct naar voorbeeld zienswijze
Betekenis “zienswijze”?
Wat is nu een zienswijze? Met een zienswijze laat u aan het bestuursorgaan weten wat u vindt van een (ontwerp-)besluit. Dat kan zijn over een voorgenomen boetebesluit. Of over bijvoorbeeld een bestemmingsplan. Een bestuursorgaan is bijvoorbeeld het UWV. Of het college van Burgemeester en Wethouders.
Hoorplicht bestuursorgaan
Het bestuursorgaan moet de burger horen. Dat is de hoorplicht. Het is een plicht omdat het in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) staat. U krijgt een oproep voor de “hoorzitting”. U kunt het bestuursorgaan mondeling of schriftelijk vertellen wat u vindt. Bijvoorbeeld dat u vindt dat u recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Omdat u ziek bent en niet kunt werken.
Soms hoort het bestuursorgaan u niet. De hoorplicht geldt niet altijd. Maar in de meeste gevallen moet het bestuursorgaan u horen.
Belanghebbende
Als u zelf een besluit aanvraagt, dan bent u belanghebbende. Ook als een besluit zich tegen u richt, bent u belanghebbende. Denk aan een boetebesluit. Daar heeft u zelf niet om gevraagd. Maar u bent wel belanghebbende.
Als u belanghebbende bent, moet het bestuursorgaan u horen. Wie allemaal moeten worden gehoord, ligt aan wie belanghebbende is.
U kunt derde-belanghebbende zijn als u het bezwaar niet heeft aangevraagd of het zich niet tot u richt. U moet dan een:
- eigen belang hebben
- een persoonlijk belang hebben
- een objectief bepaalbaar belang hebben
- een actueel en voldoende zeker belang hebben
- een direct geraakt belang hebben
U kunt alleen uw eigen belangen verdedigen. Niet dat van een ander. U moet zich in uw belang onderscheiden van anderen. Uw belang moet niet alleen bestaan in uw eigen hoofd. Het moet voor anderen duidelijk zijn wat uw belang is. Uw belang moet ook actueel zijn. Het kan dus niet gaan om een toekomstig belang. En het besluit moet direct gevolgen hebben voor uw belang.
Denk aan deze voorbeeldsituatie. Uw buurman vraagt een omgevingsvergunning aan. U bent het er niet mee eens want door die plannen verdwijnt uw vrije uitzicht. Dan kan het zijn dat u belanghebbende bent en gehoord moet worden.
Verschillende zienswijzen?
Zienswijze niet verplicht
U hebt geen besluit aangevraagd. Maar het bestuursorgaan wil wel een besluit nemen over uw situatie. Denk aan een bestuurlijke boete. Daartegen kunt u dan een zienswijze indienen. Een bestuursorgaan kan ook een bestemmingsplan willen wijzigen bijvoorbeeld. Dan maakt het een ontwerpbesluit. Ook daar kunt u een zienswijze tegen indienen.
Deze soorten reacties verschillen. Stel, het bestuursorgaan wil u een boete opleggen. Omdat u de informatieplicht bij uw bijstandsuitkering niet nakomt. Het bestuursorgaan stelt u op de hoogte hiervan. U kunt dan een zienswijze indienen. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij het afwijzen van een VOG. Deze zienswijze is niet verplicht. Als u geen reactie geeft, dan kunt u daarna nog in bezwaar of beroep tegen het definitieve besluit.
-> Lees meer over het indienen van een zienswijze als uw VOG-aanvraag is afgewezen
Zienswijze wél verplicht
Het bestuursorgaan wil een bestemmingsplan vaststellen. Of een omgevingsvergunning afgeven. Het bestuursorgaan bereidt dit soort besluiten voor op grond van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Het bestuursorgaan plaats het ontwerpbesluit in de Staatscourant. Tegen het ontwerpbestemmingsplan kan iedereen die dat wil een zienswijze indienen. Tegen een ontwerpbesluit van bijvoorbeeld een omgevingsvergunning kunnen alleen belanghebbenden dat doen. Zie het voorbeeld hierboven. Pas daarna wordt een definitief besluit genomen.
Let op: Als er geen zienswijze wordt ingediend, kunt u niet in beroep! De zienswijze vervangt het bezwaar.
Termijn
De termijn voor het indienen van een zienswijze is vaak zes weken. Als u een pro forma zienswijze indient krijgt u nog twee weken. Pro forma betekent dat u laat weten dat u een zienswijze wilt indienen. Maar dat u nog extra tijd wilt voor de inhoud van de zienswijze. U kunt dan kort voor einde termijn nog een pro forma insturen. U stuurt een brief met enkel de benodigde gegevens en laat de inhoudelijke zienswijze weg. Die kunt u aanvullen nadat het bestuursorgaan u die tijd heeft gegeven. Wat moet u dan in de pro forma-brief zetten?
- Uw naam en adres
- De datum
- Het kenmerk van het besluit waartegen u een zienswijze wilt sturen
- Vraag een datum voor het opsturen van de zienswijze
Let erop dat de pro forma-brief op tijd bij het bestuursorgaan is!
Rechtsbijstand bij uw zienswijze
Wilt u graag hulp bij een zienswijze? Alleen bij zaken over ruimtelijke ordening (zoals bestemmingsplan) wordt een toevoeging gegeven. Of bij juridisch hele moeilijke zaken. Een toevoeging is gefinancierde rechtsbijstand door een pro deo-advocaat. U maakt gratis gebruik van de diensten van een advocaat. U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Neem contact op met Pro Deo Advocaten voor meer informatie. Misschien krijgt u toch een toevoeging!
De Raad voor Rechtsbijstand vindt helaas vaak dat u een zienswijze zelf wel kan. Wilt u toch hulp? Neemt u dan contact op voor een vaste prijsafspraak. Een zienswijze kan namelijk verschil maken! Met de zienswijze komt het bestuursorgaan eerder op andere gedachten. En voorkomt u dat het definitieve besluit negatief is. Een advocaat vergroot die kans.
Goedkoop in bezwaar en beroep
Als het bestuursorgaan alsnog die boete oplegt, kunt u in bezwaar. Of in beroep als de omgevingsvergunning toch wordt afgegeven. Voor bezwaar en beroep kunt u een pro deo-advocaat krijgen. Het grootste deel van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). U betaalt alleen maar een kleine eigen bijdrage. Het hangt van de hoogte van uw (gezins-)inkomen af of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Uw advocaat weet wat hij/zij moet doen om de toevoeging voor u aan te vragen.
Minder betalen door peiljaarverlegging
De inkomenstoets ligt 2 jaar voor de aanvraag. De RvR checkt uw jaarinkomen bij de Belastingdienst. Heeft u echt een advocaat nodig maar is uw aanvraag afgewezen? Geen nood! Het kan zijn dat uw inkomen is veranderd en dat u eerst te veel verdiende voor een pro deo-advocaat. Als u nu minder verdient kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. De RvR kijkt dan naar uw inkomen ten tijde van de aanvraag.
Vergoeding voor proceskosten
In bezwaar en beroep kunt u een proceskostenvergoeding vragen. Als u gelijk krijgt, vergoedt het bestuursorgaan de door u gemaakte kosten!
Voorbeeld
Hier ziet u een kort voorbeeld van een zienswijze. Het gaat om een reactie tegen het voornemen een boete op te leggen. Het college van Burgemeester en Wethouders van uw gemeente stuurt u een brief met het voorgenomen besluit. Download het PDF-bestand ‘Voorbeeld zienswijze’ om te zien hoe de zienswijze er dan uit kan zien. Dit voorbeeld is voor een boetebesluit. Maar u kunt dezelfde indeling gebruiken bij andere zienswijzen. Neem contact op als u hulp wilt bij uw zienswijze, bezwaar of beroep! Wij helpen u graag.
Meer informatie & contact
Heeft u een gerechtelijke brief gekregen of een juridisch probleem waar u snel een oplossing voor wilt? Twijfel niet en schakel een gespecialiseerde advocaat in. Neem contact met ons op via het formulier of bel gelijk 088 1810 380 voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze experts.
Veelgestelde vragen over de zienswijze
De procedure verloopt volgens een aantal vaste stappen die zijn vastgelegd in de Awb. Een bestuursorgaan bereidt een besluit voor en publiceert het ontwerpbesluit in de Staatscourant of nieuwsbladen. Vanaf dit moment start de zienswijzenprocedure en kan iedereen en/of belanghebbenden reageren op het ontwerpbesluit. Vaak geldt een termijn van 6 weken om te reageren. Nadat de termijn is verstreken behandelt het bestuursorgaan de ingekomen zienswijzen en onderzoeken zij deze. Het bestuursorgaan beslist en maakt dit wederom bekend via de Staatscourant of nieuwsbladen. In sommige gevallen is het mogelijk om in beroep te gaan.
Een zienswijzennota is een onderdeel van het definitieve besluit van bijvoorbeeld de gemeente. In de zienswijzennota vind je informatie terug over procedures die zijn gevolgd en welke zienswijzen zijn binnengekomen. Ook vind je hier weerleggingen van de gemeente terug. Vaak staat de nota op de website van de gemeente en is de gemeente niet verplicht om de nota op schrift naar een indiener van een zienswijze te versturen.
Een zienswijze wordt opgenomen in een zienswijzennota. Deze zienswijzennota zijn vaak terug te vinden op de site van het desbetreffende bestuursorgaan. Ook kunnen ze ter inzage liggen op bijvoorbeeld het gemeentehuis.
Nee. Denk hierbij aan privacygevoelige gegevens van de indiener. Dit betekent dat een zienswijze (vaak) geanonimiseerd wordt gepubliceerd.
In principe komt het instellen van beroep alleen toe aan een belanghebbende. Uitzonderingen zijn er altijd. Er zijn omstandigheden die ‘verschoonbaar’ zijn. Bijvoorbeeld de situatie waarin de publicatie van een ontwerpbesluit in een nieuwsblad was opgenomen die niet bij persoon X werd bezorgd. Er is dan sprake van een verschoonbare situatie en persoon X kan alsnog beroep instellen zonder dat hij/zij een zienswijze heeft ingediend.
Dit mag mits er sprake is van machtiging. Stuur om die reden de machtiging mee met de zienswijze.