U ontvangt een verweerschrift. Maar wat is een verweerschrift? En moet u er op reageren? Of misschien moet u zelf een verweerschrift indienen. U leest hier het antwoord op deze vragen en meer. Een verweerschrift komt in meerdere procedures voor. Het is handig om hier meer over te weten.
Wat is een verweerschrift?
Een verweerschrift is een processtuk. Een processtuk is een schriftelijk stuk in een juridische procedure. In het woord verweerschrift zit “verweer”. En verweer betekent verdediging. Een verweerschrift is een schriftelijk stuk waarin iemand zich verdedigt tegen de standpunten van de ander. U of uw wederpartij geeft dus aan waarom u het ergens niet mee eens bent. Het verweer hoort bij de procedure bij de rechtbank.
Wanneer een verweerschrift?
Zoals gezegd komt de term verweerschrift in meerdere procedures voor. Zoals in de civiele verzoekschriftprocedure. Na het verzoekschrift mag daarop worden gereageerd met een verweerschrift. Als wordt gevraagd om een echtscheiding door de ene echtgenoot mag de andere echtgenoot daarop reageren met een verweerschrift. Denk ook aan een arbeidsrechtelijke procedure over bijvoorbeeld een ontslag op staande voet. Dat start vaak ook met een verzoekschrift, waardoor de andere partij een verweerschrift mag indienen.
In het bestuursrecht komt de term ook voor. Als er bij de rechtbank een beroepsschrift is ingediend mag het bestuursorgaan reageren met een verweerschrift. Daarin vertelt het bestuursorgaan waarom het bij een bepaald besluit blijft bijvoorbeeld. Het bestuursorgaan kan zelf besluiten een verweer in te dienen. De rechter kan er ook om verzoeken.
Reageren op een verweerschrift?
Het is belangrijk het verweer goed te lezen. Er staan misschien dingen in die niet kloppen. Dan moet u daar wel op reageren. Anders gaat de rechter er vanuit dat het klopt wat de tegenpartij zegt. Nadat een verweerschrift is ingediend, wordt er vaak een zitting of mondelinge behandeling gepland door de rechtbank. U heeft dan de mogelijkheid te reageren op het verweerschrift. U kunt vaak ook tot 10 dagen voor de zitting nog schriftelijke stukken indienen. Dan kunt u schriftelijk reageren op het verweer.
Termijn indienen verweerschrift
Bij een kantonrechterzaak moet u uiterlijk 5 werkdagen voor de mondelinge behandeling/zitting een verweerschrift hebben ingediend. U kunt ook mondeling verweer voeren op de zitting. In familierechtprocedures geeft de rechtbank een termijn. Als de rechtbank in die zaken geen termijn geeft, mag u of de wederpartij wel een verweerschrift indienen. Dit kan tot een paar dagen voor de geplande mondelinge behandeling (zitting).
Het bestuursorgaan moet binnen 4 weken nadat het beroepsschrift is ontvangen, de dossierstukken aan de rechtbank sturen. Dan kan het ook een verweer indienen. Als de rechter om een verweerschrift heeft verzocht, moet het bestuursorgaan deze binnen 4 weken indienen.
Advocaat?
In sommige zaken kunt u zelf naar de rechter. Zoals de zaken bij de kantonrechter en de bestuursrechter. In het familierecht moet u wel een advocaat inschakelen. Maar ook als de advocaat niet verplicht is, kan het handig zijn! De advocaat kent zijn of haar weg in de procedures bij rechtbanken. En weet of en hoe u het best kunt reageren op een verweerschrift. Of wat er in het verweerschrift moet komen te staan. De advocaat kan voor u in de gaten houden wanneer het verweerschrift moet worden ingediend. Of wanneer u er nog op kunt reageren. En u bijstaan tijdens de zitting natuurlijk.
Maar een advocaat is toch heel duur? We horen het u denken. Dat hoeft dus niet. Wij leggen het u uit. Onze advocaten werken op basis van toevoeging. Dat is door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (pro-deo). Het grootste deel van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Zie onze pagina over o.a. de eigen bijdrage bij een pro deo-advocaat! En voor nog meer uitleg.
Peiljaarverlegging
Het hangt van de hoogte uw (gezins)inkomen af of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. De inkomenstoets ligt 2 jaar voor de aanvraag. De RvR checkt uw jaarinkomen bij de Belastingdienst. Heeft u echt een advocaat nodig maar is uw aanvraag afgewezen? Geen nood! Het kan zijn dat uw inkomen is veranderd en dat u eerst te veel verdiende voor een pro deo-advocaat. Als u nu minder verdient kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. De RvR kijkt dan naar uw inkomen ten tijde van de aanvraag.
En als uw inkomen dan nog steeds te hoog is voor pro-deo? Dan kan een van onze advocaten u uiteraard op betalende basis bijstaan. Eventueel kan er een vast bedrag worden afgesproken voor het behandelen van uw zaak. Misschien heeft u wel een rechtsbijstandsverzekering bij bijvoorbeeld DAS of ARAG. Ook in dat geval kan een van onze gespecialiseerde advocaten u bijstaan, in plaats van een jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar. De advocaat kan de zaak voor u aanmelden bij uw verzekeraar.
Hulp nodig?
Doe dan een beroep op een van onze advocaten. Neem contact op via het formulier op deze website of bovenstaand telefoonnummer! Onze advocaten kunnen u helpen bij personen- en familierechtzaken, huurrechtzaken en arbeidszaken bijvoorbeeld. Maar ook bij sociale zekerheidsrechtzaken. Denk aan bijstand of arbeidsongeschiktheidszaken.