U heeft een juridisch probleem. En u wilt een rechtszaak aanspannen. Maar u heeft geen idee waar u moet beginnen. Lees dan snel verder! Wij vertellen u graag alles over het beginnen van een rechtszaak, de kosten en of u een advocaat nodig heeft bijvoorbeeld. Na het lezen van dit artikel weet u alles over het aanspannen van een rechtszaak!
Wat is een rechtszaak?
Een rechtszaak is een juridische procedure. Met een rechtszaak kunt u een juridisch probleem dat u heeft aan de rechter voorleggen. Denk aan een arbeidsconflict met uw werkgever. Of een conflict met een ex-partner over de omgang met de kinderen. Maar ook aan een conflict met het UWV over uw Ziektewetuitkering bijvoorbeeld. U gaat dan in beroep. Een ander kan ook een rechtszaak tegen u beginnen natuurlijk. Als u een rechtszaak begint bent u eiser of verzoeker. Uw wederpartij is gedaagde of verweerder.
Verschillende procedures
Er zijn verschillende procedures waarbinnen een rechtszaak kan starten. Het arbeidsconflict moet u voorleggen aan de kantonrechter met een dagvaarding. De ruzie over de omgangsregeling van de kinderen wordt uitgevochten voor de civiele rechter in een verzoekschriftprocedure. En het conflict met het UWV weer bij de bestuursrechter met een beroepschrift. Het strafrecht heeft ook weer zijn eigen procedure. Maar daarin heeft het OM de regie en ontvangt u een dagvaarding als u voor de rechter moet verschijnen. Voor dit artikel is dit verder niet van belang. Het gaat hier om het geval waarin u zelf een rechtszaak wilt starten.
De rechtszaak beginnen
Om een rechtszaak te beginnen moet u de rechtbank hiervan op de hoogte brengen. Daarom moet u uw rechtszaak inleiden (beginnen). Met een dagvaarding, verzoekschrift of beroepschrift. Dat zijn inleidende processtukken. In een van die stukken legt u aan de rechter uit wat precies uw probleem is en wat u wilt dat de rechter uitspreekt. Zoals een veroordeling van uw wederpartij een bepaald bedrag te betalen. Of een nieuwe omgangsregeling. U stuurt de dagvaarding aan de rechtbank als het is betekend aan uw wederpartij. Zie onze pagina over de dagvaarding voor meer uitleg! Het verzoekschrift stuurt u rechtstreeks aan de rechtbank. De rechtbank verstuurt het namelijk aan uw eventuele wederpartij en andere belanghebbenden. Ook in het bestuursrecht kunt u het beroepschrift direct aan de rechtbank sturen. De rechtbank zorgt er voor dat dit bij het bestuursorgaan terecht komt.
Welke rechter?
U kunt alleen een rechtszaak beginnen als u dit doet bij de juiste rechtbank en rechter. We noemden het al kort. Er is een civiele rechter, een kantonrechter en een bestuursrechter. Natuurlijk kan ook de strafrechter niet ontbreken, maar daar gaat dit artikel verder niet over. Bij welke rechter u uw rechtszaak moet beginnen hangt af van het soort juridisch probleem. Heeft u een arbeidsrechtelijk conflict? Dan gaat u naar de kantonrechter. En bij een familierechtelijk probleem naar de civiele rechter. Heeft u een probleem met een bestuursorgaan? Dan gaat u naar de bestuursrechter. Dit is in een notendop het onderscheid. Maar er zijn natuurlijk heel veel verschillende juridische problemen. Daarom wordt de volgende onderverdeling aangehouden:
Kantonrechter
- Huurgeschillen
- Zaken tot € 25.000,00
- Arbeidsgeschillen (o.a. ontslag op staande voet, ontslagbrief en slapend dienstverband)
- Consumentenkoop
- Consumentenkrediet
Civiele rechter
- Zaken met een belang hoger dan € 25.000,00/onbepaalde waarde
- Familiegeschillen
- Burenruzies
- Aansprakelijkheidsgeschillen
- Faillissementen
Advocaat?
Let op: dit is geen complete opsomming. Als we alle mogelijke juridische problemen en bijbehorende rechters zouden opsommen, zou het een behoorlijk rijtje worden. U moet dus uitzoeken of u uw juridisch probleem moet voorleggen aan de civiele rechter of aan de kantonrechter. Dat maakt namelijk ook uit voor de vraag of u een advocaat moet inschakelen. Bij de civiele rechter kunt u niet zonder advocaat een rechtszaak beginnen. Bij de kanton- en bestuursrechter wel.
Rechtbank
Als u heeft vastgesteld naar welke rechter uw dagvaarding of verzoekschrift moet, dan moet u nog kijken welke rechtbank bevoegd is over uw geschil te oordelen. U kunt niet zomaar een processtuk sturen aan een willekeurige rechtbank. Hiervoor gelden regels. Er zijn elf rechtbanken in Nederland. Dus naar 1 van deze elf moet uw processtuk. Maar welke? Bij bestuursrecht treft u onderaan de beslissing op bezwaar aan naar welke rechtbank u uw beroepschrift moet sturen. Dus dat is al eenvoudiger. Voor kantonzaken en civiele zaken is het een stuk minder makkelijk. De hoofdregel is: de rechtbank van de woonplaats van uw tegenpartij is bevoegd. Let op: het verschilt per juridisch probleem naar welke rechtbank uw processtuk moet. Bij huurrechtzaken bijvoorbeeld is de rechtbank bevoegd in wiens rechtsgebied de gehuurde woning ligt. En zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Het is best ingewikkeld!
Kosten
Griffierecht en deurwaarderskosten
Een belangrijk punt is natuurlijk de kosten. Als u zonder advocaat procedeert betaalt u bijvoorbeeld alleen deurwaarderskosten en griffierecht. Het griffierecht verschilt per zaak. U betaalt dit griffierecht aan de rechtbank. Daarvoor kan de rechtbank uw zaak behandelen. Deurwaarderskosten maakt u voor bijvoorbeeld het laten betekenen van de dagvaarding aan uw tegenpartij.
Advocaatkosten
En dan zijn er misschien advocaatkosten. Daar schrikt u misschien van. Advocaten zijn vaak immers best duur. Maar dit hoeft niet zo te zijn! Bijvoorbeeld omdat u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. U betaalt uw pro deo-advocaat alleen een eigen bijdrage. Hoe hoog die is leest u op deze pagina. En komt u niet in aanmerking voor een pro deo-advocaat? Dan kan er misschien een vaste prijsafspraak worden gemaakt. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u uiteraard ook een beroep doen op een advocaat. Mogelijk betaalt u een eigen risico, maar de meeste kosten zijn voor rekening van uw rechtsbijstandsverzekeraar.
Kosten verhalen
Er is meer goed nieuws. In de meeste zaken kunt u een proceskostenveroordeling vragen. Dat betekent dat de rechter uw wederpartij veroordeeld tot het betalen van de door u gemaakte kosten. Waaronder het griffierecht, de deurwaarderskosten en advocaatkosten. Maar let op: dit gebeurt volgens het “puntensysteem”. Hoe meer proceshandelingen, hoe meer u terugkrijgt. Dit dekt niet altijd al uw kosten. In het bestuursrecht kan de bestuursrechter het bestuursorgaan ook veroordelen tot het betalen van uw kosten, volgens een gebruikelijk tarief.
Hulp nodig?
U kunt natuurlijk zelf uitzoeken of u een advocaat nodig heeft of niet. En aan welke rechter en rechtbank u uw zaak moet sturen. U kunt ook contact opnemen met ons. Wij koppelen u graag aan een advocaat. Want ook als u zonder advocaat een rechtszaak kunt beginnen, is het raadzaam een advocaat in te schakelen. Waarom? Advocaten weten wat ze doen in het recht. Dit kan het verschil maken in uw zaak winnen of verliezen. Bovendien kan de advocaat u ook adviseren over de kansen die u maakt. En de advocaat steunt u natuurlijk tijdens de zitting. Dat kan fijn zijn als u bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met een vervelende ex-partner tijdens zitting. Dan kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken.
Neem daarom snel contact op via 088 1810 380. Of vul het contactformulier in. Klik op onderstaande knop!