Wanneer de politie besluit uw rijbewijs in te vorderen krijgt u te maken met een ingevorderd rijbewijs procedure. Deze procedure bestaat uit meerdere stappen en neemt vaak enige tijd in beslag. Het goede nieuws is echter dat er onderweg verschillende mogelijkheden zijn om u tegen de invordering te verweren. Onze gespecialiseerde rijbewijs advocaten helpen u hier graag bij. Door hun jarenlange ervaring met invorderingskwesties weten zij precies hoe de procedure in elkaar steekt. Hierdoor kunnen zij u voorbereiden op iedere stap en u helpen het rijbewijs zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Neem daarom bij een ingevorderd rijbewijs meteen contact met ons op via het formulier op deze pagina.
Een ingevorderd rijbewijs procedure verloopt via een aantal stappen:
- Rijbewijs ingevorderd door de politie
- Indienen verzoekschrift bij CVOM
- Voorlopige beslissing Officier van Justitie
- Indienen klaagschrift bij de rechtbank
- Behandeling klaagschrift door rechtbank
- Beslissing rechter
- Instellen cassatie bij Hoge Raad
Naast bovenstaande strafrechtelijke procedure krijgt u mogelijk ook nog te maken krijgen met een vorderingsprocedure van het CBR. Dit kan resulteren in een of meerdere bestuursrechtelijke maatregelen, waardoor u in feite dubbel gestraft wordt.
In dit artikel bespreken we stapsgewijs hoe een ingevorderd rijbewijs procedure er uitziet en wat u kunt doen om uzelf zo kansrijk mogelijk te verweren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de advocaten van onze zusterwebsite ingevorderd rijbewijs. Op deze website kunt u nog meer gedetailleerde informatie vinden.
1. Rijbewijs ingevorderd door de politie
Als de politie u staande houdt wegens een ernstige verkeersovertreding kan men besluiten om ter plekke uw rijbewijs in te vorderen. In de regel vindt invordering plaats wanneer sprake is van een van onderstaande situaties.
Forse snelheidsovertreding
Het rijbewijs kan worden ingevorderd wanneer u buiten de bebouwde kom meer dan 50 km/u te hard hebt gereden. Binnen de bebouwde kom, in woonwijken, geldt een invorderingsgrens van 30 km/u.
Rijden onder invloed alcohol en/of drugs
Wordt u een blaastest afgenomen en blijkt dat uw adem minstens 570 µg/l alcohol bevat? Dan wordt uw rijbewijs ter plekke ingevorderd en mag u niet meer verder rijden. Hetzelfde geldt voor een bloedalcoholgehalte (alcoholpromillage) van 1,3‰ of meer. Voor bestuurders die het rijbewijs korter dan 5 jaar in bezit hebben (zogeheten ‘beginnend bestuurders’) geldt een invorderingsgrens van 350 µg/l of 0,8‰.
Als de politie vermoedt dat u drugs heeft gebruikt volgt altijd een bloedtest. De grens waarbij het rijbewijs wordt ingevorderd verschilt per drug. Een combinatie van verdovende middelen doet de invorderingsgrens bovendien sterk dalen. Als men tegelijkertijd alcohol en drugs in uw bloed aantreft (of meerdere soorten drugs) bent u het rijbewijs daarom al heel snel kwijt. Weigering om mee te werken aan een alcohol- of drugstest is in de regel onverstandig. Dit kan naast strafverzwaring zelfs leiden tot arrestatie.
Gevaarlijk/roekeloos/agressief rijgedrag (artikel 5)
De politie kan uw rijbewijs ook invorderen wanneer u volgens hen gevaarlijk, roekeloos of agressief rijgedrag vertoont. Hiervoor gelden geen objectieve maatstaven; de beoordeling ligt volledig bij de dienstdoende agent(en) en is dus altijd subjectief. Men spreekt in dit geval ook wel van een invordering wegens ‘artikel 5’, verwijzend naar het wetsartikel in de Wegenverkeerswet waarin vermeld staat dat het rijbewijs ingevorderd kan worden wanneer iemand een gevaar op de weg vormt.
2. Indienen verzoekschrift bij CVOM
Nadat de politie uw rijbewijs heeft ingevorderd stuurt men het roze kaartje op naar het Openbaar Ministerie (CVOM). U hoeft echter niet lijdzaam af te wachten tot men hier een beslissing heeft genomen. Verstandiger is het om direct in actie te komen en met behulp van uw advocaat een verzoek teruggave rijbewijs in te dienen. In zo’n verzoekschrift, zoals men dit ook wel noemt, geeft u aan waarom u echt niet zonder rijbewijs kunt. Als u het rijbewijs bijvoorbeeld nodig hebt voor uw werk of er sprake is van andere ‘spoedeisende belangen’ bestaat de kans dat u het (voorlopig) weer terug krijgt. Uw advocaat weet hoe u een verzoekschrift zo krachtig mogelijk vorm kunt geven.
3. Voorlopige beslissing Officier van Justitie
Vanaf de dag na invordering heeft de Officier van Justitie 10 dagen de tijd om een beslissing te nemen. Daarbij baseert deze zich op de heersende omstandigheden en een eventueel ingediend verzoekschrift. De beslissing van de Officier kan op twee manieren uitpakken: u krijgt het rijbewijs voorlopig weer terug, of het wordt tot nader order ingehouden. Hierbij gaat het in alle gevallen om een voorlopige beslissing, geldig tot aan het oordeel van de rechter. Het kan dus zo zijn dat de Officier besluit u het rijbewijs terug te geven, maar de rechter dit later ongedaan maakt of omgekeerd.
Wordt de beslistermijn van 10 dagen overschreden, dan krijgt u het rijbewijs automatisch weer terug in afwachting van de rechterlijke uitspraak.
4. Indienen klaagschrift bij de rechtbank
Heeft uw verzoekschrift niet het gewenste effect en besluit de Officier dat u het rijbewijs voorlopig niet terugkrijgt? Dan is het van groot belang onmiddellijk een klaagschrift op te stellen en in te dienen bij de rechtbank. In zo’n klaagschrift doet u uw beklag tegen de beslissing van de Officier en vertelt u de rechter uw kant van het verhaal. Misschien was er wel een goede reden waarom u te hard reed. Of kon u niet weten dat u teveel alcohol of verdovende middelen in uw bloed had. Ook herhaalt u nog eens de spoedeisende belangen die maken dat u het rijbewijs zo hard nodig hebt. Wanneer u dit alles goed onderbouwt bestaat er, met name bij een eerste overtreding, een reële kans op strafvermindering.
Het opstellen van een kansrijk klaagschrift is een juridisch specialisme, dat specifieke kennis en ervaring vereist. Laat u daarom bij deze stap altijd bijstaan door een ervaren pro deo strafrechtadvocaat (ook wel advocaat van onvermogen genoemd). Dit is een gratis advocaat.
5. Behandeling klaagschrift door rechtbank
Zodra de rechtbank uw klaagschrift ontvangt roept men u op voor een zitting. Deze openbare zitting moet binnen 6 maanden na de datum van invordering plaatsvinden. Tijdens de zitting krijgt u de kans uw klaagschrift nader toe te lichten. Ook de Officier van Justitie komt aan het woord, waarna u op elkaars verklaringen mag reageren. Uiteraard wordt u tijdens de zitting met raad en daad bijgestaan door uw advocaat. U kunt hem of haar zelfs machtigen om namens u het woord te voeren. Gezien de juridische expertise van de Officier en rechter is het in ieder geval raadzaam om nooit zelfstandig zonder advocaat op zitting te verschijnen.
6. Beslissing rechter
Meestal beslist de rechter al tijdens de zitting of u het rijbewijs wel of niet terugkrijgt. In het eerste geval zorgt de Officier er voor dat het rijbewijs zo snel mogelijk naar u wordt opgestuurd. U mag niet rijden tot het rijbewijs bij u is terugbezorgd, want zodra u een voertuig bestuurt moet u het rijbewijs op aanvraag kunnen tonen. Besluit de rechter dat u het rijbewijs voorlopig niet terugkrijgt? Dan bent u het vaak minimaal 2 maanden kwijt. Bij een alcoholvergrijp loopt dit al snel op tot 6 maanden. Deze periode loopt vanaf de datum van invordering.
7. Instellen cassatie bij Hoge Raad
Bij een ingevorderd rijbewijs procedure is hoger beroep niet mogelijk. Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter kunt u echter binnen 14 dagen na zitting in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. Deze Hoge Raad zal uw zaak niet opnieuw inhoudelijk beoordelen, maar puur kijken of het recht op de juiste wijze is toegepast. Bij eventuele onrechtmatigheden wordt de uitspraak van de rechter teniet gedaan. Uw advocaat kan u adviseren of het zinvol is cassatie in te stellen.
Het recht op cassatie geldt overigens voor alle betrokken partijen, dus ook de Officier van Justitie kan hier gebruik van maken.
Aanvullende maatregelen CBR
Heeft u in een korte periode meerdere ernstige verkeersovertredingen begaan? Of zijn er andere omstandigheden die maken dat de politie twijfelt aan uw rijgeschiktheid? Dan is de kans groot dat uw rijbewijs na invordering via de politie bij het CBR belandt. Deze instantie, die uw rijbewijs ooit heeft uitgegeven, start dan een vorderingsprocedure. Dit traject staat geheel los van de hierboven beschreven ingevorderd rijbewijs procedure en kan resulteren in een of meerdere bestuursrechtelijke maatregelen.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u om het rijbewijs te mogen behouden een cursus over alcohol en verkeersveiligheid moet volgen (LEMA of EMA). De kosten van zo’n cursus komen voor eigen rekening en kunnen flink oplopen. Ook kan het CBR u voor onderzoek doorverwijzen naar een psychiater of een andere deskundige. Als u het rijbewijs wilt behouden bent u in alle gevallen verplicht mee te werken. Ook bij volledige medewerking kan de uitkomst van de vorderingsprocedure echter zijn dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard. U moet dan, na een eventuele periode van rijontzegging, opnieuw afrijden.
Schakel bij ingevorderd rijbewijs procedure direct juridische hulp in
Een ingevorderd rijbewijs procedure is een tijdrovende en juridisch complexe gang van zaken. Als u niet oppast wordt u bovendien dubbel gestraft, door het Openbaar Ministerie én door het CBR. De gevolgen van een ingevorderd rijbewijs kunnen zo enorm zijn. Om deze zoveel mogelijk te beperken is het cruciaal dat u na invordering direct juridische hulp inschakelt. De specialisten van Pro Deo Advocaten gaan dan onmiddellijk voor u aan de slag. Door actuele wetskennis te koppelen aan ruime ervaring weten zij precies hoe ze een effectief verzoek- of klaagschrift vorm moeten geven en hoe u zich tijdens een zitting het best kunt verweren. Zo gaat er geen kans verloren en krijgt u het rijbewijs zo snel mogelijk weer terug in bezit. Meer weten? Verstuur dan nu uw gegevens via het invulformulier op deze site. U wordt dan vaak dezelfde dag nog gebeld voor een geheel vrijblijvend en kosteloos oriëntatiegesprek.