Onterecht een negatief besluit ontvangen? Laat het er niet bij zitten en ga in bezwaar!
Als een bestuursorgaan een besluit neemt kunt u in bezwaar. Wij leggen u graag uit:
- Wat bezwaar maken is
- Hoe u in bezwaar gaat
- Wat de termijn voor het maken van bezwaar is
- Tegen welke soort besluiten u in bezwaar kunt
- Wat de beslistermijn is op uw bezwaar
- En nog veel meer
Een negatief besluit? Ga in bezwaar.
Wat is bezwaar?
Het woord bezwaar betekent dat u aangeeft dat u het ergens niet mee eens bent. Het zijn uw bedenkingen bij een bepaalde gebeurtenis. In het bestuursrecht is bezwaar maken een procedure. In Nederland zijn er verschillende bestuursorganen. De Rijksoverheid kan niet alles alleen doen. Daarom zijn er (decentrale) bestuursorganen. Zoals de Provincie en Gemeente. Maar ook het UWV. Of de Belastingdienst.
Het UWV wijst uw aanvraag van een WIA-uitkering af. Dit doet het UWV met een brief. De brief is het besluit van het UWV. Tegen dit besluit kunt u bij het UWV in bezwaar. U geeft aan waarom u het niet eens bent met de afwijzing. Bijvoorbeeld omdat u meer arbeidsongeschikt bent dan het UWV aanneemt. Een negatief besluit? Ga in bezwaar! Daarnaast is het soms mogelijk dat uw werkgever in bezwaar gaat. Hiervoor moet de werkgever aangemerkt worden als belanghebbende. Lees hier meer over de werkgever die in bezwaar gaat bij het UWV.
Hoe gaat u in bezwaar?
Elk besluit bevat een “bezwaarclausule”. Dat betekent dat onderaan de brief staat wie, binnen welke termijn en bij welk bestuursorgaan bezwaar kan indienen. Het bestuursorgaan moet deze clausule in de brief zetten op grond van de Algemene wet bestuursrecht. U kunt dus onderaan het besluit vinden hoe u in bezwaar gaat. Maar wij leggen het u ook graag uit.
De Algemene wet bestuursrecht geeft aan dat u bezwaar maakt door het indienen van een bezwaarschrift bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Een bezwaarschrift is een brief met uw gegevens en bezwaren tegen het besluit. Die brief stuurt u naar het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Wat moet er in de brief staan?
- Uw naam en adres;
- De datum waarop u het bezwaarschrift maakt of verstuurt;
- Een omschrijving van het besluit waartegen u in bezwaar gaat:
- Het kenmerk van het besluit;
- De datum van het besluit;
- Het onderwerp van het besluit;
- De redenen waarom u het niet eens bent met het besluit;
- U kunt een kopie bijvoegen van het besluit.
Wat is de termijn?
De termijn voor het indienen van uw bezwaarschrift is 6 weken. De 6 weken gaan in op de dag nadat u het besluit ontvangt. Uw bezwaarschrift is op tijd ingediend als het bestuursorgaan het vóór het einde van de termijn ontvangt. Als u het per post indient is uw bezwaarschrift op tijd als het is verstuurd vóór het einde van de termijn. Dat ziet het bestuursorgaan aan het poststempel.
Als u te laat bezwaar maakt is uw bezwaar niet-ontvankelijk. Lastige term om te zeggen dat uw bezwaar inhoudelijk niet wordt behandeld. Het bestuursorgaan kan uw bezwaar naast zich neerleggen. Het eerder genomen besluit blijft dan bestaan. Heeft u een goede reden voor uw te late bezwaar? Er kan sprake zijn van een verschoonbare termijnoverschrijding. Dus dat u een goede reden heeft dat u uw bezwaar te laat indiende. Maar dit moet u wel goed onderbouwen. Een negatief besluit? Ga in bezwaar.
En hoe lang is de beslistermijn?
Aan de hand van uw bezwaarschrift kijkt het bestuursorgaan of het oorspronkelijke besluit moet worden gewijzigd. Daarvoor heeft het bestuursorgaan wel wat tijd nodig. Voordat het bestuursorgaan beslist moet het u ook horen. Het bestuursorgaan wil nog eens met u praten over het besluit en uw bezwaren. Het bestuursorgaan beslist binnen 6 weken op uw bezwaarschrift. Die termijn gaat een dag na het einde van de bezwaartermijn in. Maar als het bestuursorgaan een adviescommissie gebruikt kan zij twaalf weken doen over de beslissing op bezwaar. Een adviescommissie is een commissie die het bestuursorgaan adviseert over het bezwaar. Dit moet het bestuursorgaan u wel laten weten. De commissie zal u dan horen en niet het bestuursorgaan.
Het bestuursorgaan kan de beslissing op bezwaar echter ook uitstellen. Met nog eens 6 weken. Verder uitstel is alleen mogelijk als u daar mee akkoord gaat. Of als het om een andere (wettelijke) reden nodig is. Het bestuursorgaan moet het u schriftelijk laten weten als zij gebruikmaakt van het uitstelrecht. Neemt het bestuursorgaan maar geen beslissing? Dan kunt u het in gebreke stellen. En nog een korte termijn geven om te beslissen. Zo niet, dan vordert u een dwangsom.
Welke besluiten?
Er zijn veel bestuursorganen in Nederland. En dus ook veel soorten besluiten! Wij zullen een paar van de belangrijkste uitleggen. Geeft een van de bestuursorganen een negatief besluit? Ga in bezwaar!
Bezwaar boete
Stel u heeft een verkeersboete gekregen. En u bent het er niet mee eens. Waar kunt u bezwaar indienen? Dat heet bij een boete soms “in beroep gaan”. Verwarrend want er is ook beroep bij de bestuursrechter. Staat er een letter M op de brief met verkeersboete? Ga dan in bezwaar (beroep) bij de officier van justitie. U kunt dat ook online doen. Hiervoor geldt de bezwaartermijn van 6 weken. Het is belangrijk het CJIB-nummer (rechtsboven in de brief) te vermelden. U hoeft de boete (nog) niet te betalen. Op deze website vindt u meer informatie.
Heeft u een boete van het CAK? Dan is dit een bestuurlijke boete. Omdat u geen zorgverzekering heeft. U moet bij het CAK in bezwaar. Ook al krijgt u de boete van het CJIB. Het CJIB is namelijk slechts degene die de opgelegde boetes namens andere organisaties incasseert. Deze boete moet u wel betalen. Als deze onterecht blijkt krijgt u het bedrag terug van het CAK. Ga voor meer informatie naar deze website.
Parkeerboete gekregen? Maak dan bezwaar bij de gemeente waar u parkeerde. U moet een reden aangeven waarom u het niet eens bent met de parkeerboete. Ook hier geldt een termijn van zes weken. Vaak kunt u online bezwaar maken. Een negatief besluit? Ga in bezwaar.
Bezwaar Belastingdienst
De Belastingdienst regelt verschillende belastingen. Zo kunt u een aanslag Inkomstenbelasting krijgen waar u het niet mee eens bent. U kunt online bezwaar indienen, maar ook per brief. Ook hier maakt u uiterlijk binnen 6 weken bezwaar. U noemt in uw bezwaar specifiek de aanslag/beslissing waartegen u bezwaar maakt. En het aanslagnummer of kenmerk van de beslissing. U kunt een kopie van de beslissing of aanslag meesturen. Ga voor meer informatie over bezwaar tegen een huurtoeslag-, zorgtoeslag-, of ander toeslagenbesluit naar deze website!
Bezwaar UWV
Het UWV is ook een belangrijk bestuursorgaan. Het UWV neemt besluiten over verschillende uitkeringen. Zoals de Ziektewetuitkering of WW-uitkering. Tegen de verschillende besluiten van het UWV kunt u steeds binnen zes weken bezwaar indienen. Het UWV zal u dan horen en opnieuw laten onderzoeken door de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige in bezwaar. Daarna volgt een beslissing op bezwaar. Zie www.bezwaar-uwv.nl voor meer informatie! Over bijvoorbeeld bezwaar Ziektewet of Wajong. En voorbeeld-bezwaren!
Bezwaar gemeente
Misschien heeft u een bijstandsuitkering aangevraagd. Of een urgentieverklaring. Dan kunt u in bezwaar bij uw gemeente. Houdt u weer rekening met een bezwaartermijn van 6 weken. En vermeld altijd het kenmerk van het besluit in uw bezwaarschrift. Voor de duidelijkheid is het goed een kopie van het besluit mee te sturen met uw brief. Zie ook deze website voor bezwaar tegen bijstandsbesluit. En voor de urgentieverklaring kunt u terecht op deze pagina. Wij verwijzen u tot slot naar deze pagina voor informatie over bezwaar en de gehandicaptenparkeerkaart!
Bezwaar huurverhoging
Als u een woning huurt in de sociale sector (sociale huurwoning) kunt u bezwaar maken tegen huurverhoging. Dat bezwaar dient u in bij uw verhuurder. Dit doet u voor de ingangsdatum van de nieuwe huurprijs. Als u er samen niet uitkomt beoordeelt de Huurcommissie de verhoging. Let op: dat de verhuurder geen onderhoud uitvoert is geen reden voor bezwaar. Alleen als u daarover al uw beklag hebt gedaan kunt u bezwaar maken tegen de huurverhoging. Een negatief besluit? Ga in bezwaar.
Overig
Ook kunt u bezwaar maken tegen het WOZ-besluit. Dit kan in geval je onlangs de WOZ-waarde van jouw huis ontvangen hebt en tegen deze WOZ-beschikking in bezwaar wil. Dit kun je doen bij uw gemeente. Ook kun je in bezwaar tegen het verlenen van een omgevingsvergunning. Wij geven hiermee voorbeelden van de meest voorkomende besluiten en bezwaren. Het voert te ver hier elk mogelijk besluit uit te werken. Onthoud dat de bezwaartermijn 6 weken is! Een negatief besluit? Ga in bezwaar.
Zelf bezwaar maken
Een negatief besluit? Ga in bezwaar.
U kunt zelf bezwaar maken. Dat wil zeggen dat u geen advocaat nodig heeft. Maar wij kunnen ons voorstellen dat het allemaal nogal veel is. En u een drempel voelt uw bezwaren kenbaar te maken aan het bestuursorgaan. Wilt u dat iemand met u meekijkt? Onze advocaten hebben veel kennis van het bestuursrecht en de verschillende soorten besluiten. Zij staan u graag bij in uw bezwaar- en eventueel beroepsprocedure!
Maar een advocaat is toch heel duur? We horen het u denken. Dat valt mee. Wij leggen het uit. Onze advocaten werken op basis van toevoeging. Dat is door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (pro-deo). Het grootste deel van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Het hangt van de hoogte uw (gezins)inkomen af of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.
De inkomenstoets ligt 2 jaar voor de aanvraag. De RvR checkt uw jaarinkomen bij de Belastingdienst. Heeft u echt een advocaat nodig maar is uw aanvraag afgewezen? Geen nood! Het kan zijn dat uw inkomen is veranderd en dat u eerst te veel verdiende voor een pro deo-advocaat. Als u nu minder verdient kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. De RvR kijkt dan naar uw inkomen ten tijde van de aanvraag.
En als uw inkomen dan nog steeds te hoog is voor pro-deo? Dan kan een van onze advocaten u uiteraard op betalende basis bijstaan. Eventueel kan er een vast bedrag worden afgesproken voor het behandelen van uw zaak. Misschien heeft u wel een rechtsbijstandsverzekering bij bijvoorbeeld DAS of ARAG. Ook in dat geval kan een van onze gespecialiseerde advocaten u bijstaan, in plaats van een jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar. De advocaat kan de zaak voor u aanmelden bij uw verzekeraar.
Meer te weten komen over de verschillende vormen van bekostiging? Klik hier voor meer informatie!
Kom in contact
Wilt u in contact komen met een advocaat voor het maken van bezwaar? Vul het contactformulier in of klik op onderstaande button.