Beroep is een term uit het bestuursrecht. Wat is in beroep gaan? En wanneer kunt u in beroep? In dit artikel krijgt u antwoorden op deze vragen en meer. Zo staat u goed voorbereid voor de rechter! De beroepsprocedure speelt zich namelijk af voor de bestuursrechter. Of voor het gerechtshof.
Wat is in beroep gaan?
Het woord beroep staat voor veel dingen. Beroep is wat u doet als werk. Maar u kunt ook een “dringend beroep doen” op iemand. Dat betekent dat u iemand dringend ergens voor nodig hebt. Het juridische woord beroep is echter weer wat anders. Als u in beroep gaat vraagt u de rechter te kijken naar de beslissing van een bestuursorgaan. En deze waar nodig te herzien. Dit (rechts)middel kunt u gebruiken om uw gelijk te halen. U gaat in beroep bij de bestuursrechter. Dit is best laagdrempelig. U kunt hier namelijk zelf, in persoon procederen.
Wanneer in beroep?
U ontvangt een besluit van een overheidsinstantie, een bestuursorgaan. Bijvoorbeeld de gemeente of het UWV. U bent het helemaal niet eens met dit besluit. Kunt u nu direct naar de rechter? Helaas niet. U moet een voorprocedure doorlopen. Die voorprocedure heet bezwaar. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) schrijft dit voor. Het kan ook zijn dat niet bezwaar maar zienswijze de voorprocedure is. Zie daarom ons artikel over de zienswijze (zie hieronder). Soms kunt u wél direct in beroep als het bestuursorgaan dit ook goed vindt (artikel 7:1a Awb). U moet dit dan direct bij het indienen van uw bezwaarschrift vragen.
- Procedures tegen het UWV, gemeente of SVB?
Het bestuursorgaan beslist op uw bezwaar. En blijft bij het eerdere besluit. Dus u krijgt weer geen gelijk! Nu kunt u wel naar de bestuursrechter. U stelt daar beroep in tegen de beslissing op bezwaar. Dat doet u met een beroepsschrift.
Het beroepschrift
U heeft een beslissing op bezwaar. En u bent het daarmee niet eens. Dan kunt u het beste in beroep gaan. Dat doet u door een schriftelijk stuk naar de bestuursrechter te sturen. Maar wat moet daar dan allemaal in staan? En naar welke bestuursrechter moet uw beroepsschrift?
Inhoud
U neemt het volgende op in uw beroepschrift:
- Uw naam
- Uw adresgegevens
- De datum
- Een omschrijving van de beslissing op bezwaar (datum, kenmerk en onderwerp)
- De redenen waarom u het oneens bent met de beslissing
Bij uw beroepsschrift stuurt u een kopie van de beslissing op bezwaar mee. Dan weet de rechter direct waar het u om gaat. Het kenmerk van de beslissing op bezwaar treft u aan in die brief zelf (rechtsboven of bijvoorbeeld boven de inhoud van de brief). U eindigt uw beroepschrift met uw handtekening. U kunt uw beroepschrift ook digitaal indienen.
Welke bestuursrechter?
Dit wordt u, als het goed is, makkelijk gemaakt door het bestuursorgaan. Het bestuursorgaan hoort een zogenoemde rechtsmiddelenclausule op te nemen. Deze staat onderaan de beslissing op bezwaar. Het is een alinea waarin u wordt uitgelegd binnen welke termijn u in beroep moet gaan. En bij welke bestuursrechter.
Staat een dergelijke alinea niet in de beslissing op bezwaar? Kijk dan naar de “zetel” van het bestuursorgaan (lagere overheid, zoals gemeente, provincie of waterschap). Zetel is de plaats waar het bestuursorgaan is gevestigd en dan de bijbehorende rechtbank. Gaat u in beroep tegen een besluit van de centrale overheid? Dan is uw woonplaats bepalend. Dat geldt ook voor een besluit van de Belastingdienst, de Svb en het UWV.
De termijn
Heel belangrijk is natuurlijk de termijn. Binnen welke termijn moet u uw beroepschrift sturen aan de rechtbank? U kunt uiterlijk tot 6 weken na de datum van de beslissing op bezwaar een beroepschrift indienen. Dus u moet uiterlijk binnen 6 weken na beslissing op bezwaar in beroep.
Vergeet dit niet! Als u niet op tijd beroep instelt zonder geldige reden, blijft de beslissing op bezwaar van kracht. En dus geldt de beslissing op bezwaar. Zo kan het bestuursorgaan uw uitkering dus toch stopzetten bijvoorbeeld. Het besluit krijgt dan formele rechtskracht. Heeft u een geldige reden? Dan kan er sprake zijn van verschoonbare termijnoverschrijding. Maar let op: hier is niet snel sprake van. Laat het er dus niet op aankomen! Dit geldt overigens ook voor bezwaar. De termijn hiervoor is ook 6 weken en kunt u maar beter niet vergeten/over het hoofd zien. Zie onze pagina over bezwaar!
De uitspraak
U heeft een beroepschrift ingediend. Het bestuursorgaan een verweerschrift. De rechtbank kan u uitnodigen voor een zitting. Maar kan ook de zaak “afdoen op stukken”. Dan bekijkt de rechtbank alle stukken in uw zaak. En oordeelt op basis van die stukken. Als er een zitting komt is dat niet anders. Behalve dan dat de rechtbank u en het bestuursorgaan nog wat vragen wil stellen bijvoorbeeld. De rechter doet dan uitspraak op basis van de stukken en de informatie die hij/zij heeft gekregen tijdens de zitting.
De rechter kan een tussenuitspraak doen. Bijvoorbeeld het benoemen van een deskundige. Dan komt eerst de deskundige nog aan bod voor de rechter einduitspraak doet. Dit hoort allemaal bij het onderzoek door de rechter.
Daarna sluit de rechter zijn/haar onderzoek. Binnen 6 weken na het sluiten van het onderzoek doet de rechter uitspraak. Dit kan met nog eens 6 weken worden verlengd. De rechter kan ook onmiddellijk mondeling uitspraak doen. De mondelinge uitspraak kan met 1 week worden uitgesteld. De rechter moet dit dan ter zitting aangeven.
Wat kan de uitspraak inhouden?
In de uitspraak kan de rechter:
- Zichzelf onbevoegd verklaren
- Het beroep niet-ontvankelijk verklaren
- Het beroep ongegrond verklaren
- Het beroep gegrond verklaren
Wat betekent dit allemaal? De bestuursrechter kan onbevoegd zijn. Dat betekent dat de bestuursrechter uw beroep niet kan behandelen. Bijvoorbeeld omdat uw beroep bij een andere rechtbank had moeten worden ingediend. Het beroep kan ook niet-ontvankelijk zijn. Dat betekent dat de rechter wel bevoegd is maar het niet inhoudelijk kan behandelen. Omdat uw beroep bijvoorbeeld te laat is ingediend. Als uw beroep ongegrond is, betekent dat dat het inhoudelijk is behandeld. Maar dat de rechter u ongelijk geeft. Als uw beroep gegrond is, heeft de rechter er inhoudelijk naar gekeken en heeft u gelijk!
Hoger beroep?
Bent u het niet eens met de uitspraak? Dan kunt u nog in hoger beroep, bij:
- De Centrale Raad van Beroep
- Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven
- De Raad van State
- De Hoge Raad
Onderaan de uitspraak van de rechtbank ziet u staan waar u hoger beroep kunt aantekenen.
Een advocaat?
Misschien twijfelt u wel. Wilt u het beroep zelf doen? Het bezwaar heeft u misschien al zelf gedaan. En natuurlijk kunt u zelf in beroep. Maar het kan fijn zijn een advocaat mee te laten kijken en denken. Ook als u het bezwaar zelf heeft gedaan kan dat nog. Een advocaat is juridisch goed op de hoogte. En kan een waardevolle aanvulling zijn in uw zaak. Bovendien neemt de advocaat het indienen van het beroepschrift van u over. Dat kan ook prettig zijn.
Maar een advocaat is toch duur? Wij snappen dat u dat denkt. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Wij leggen het u uit. Onze advocaten werken op basis van toevoeging. Dat is door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (pro-deo). Het grootste deel van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Voor uitgebreide informatie over kosten.
Neem contact op!
Een advocaat neemt u dus veel werk uit handen en hoeft niet duur te zijn! Neem vrijblijvend contact op met het bovenstaande telefoonnummer of vul het formulier in. Wij bespreken dan met u de mogelijkheden.