Wanneer u een ander aansprakelijk stelt voor letselschade, dan kan het zijn dat u er samen niet uit komt. Bij een schadebedrag van meer dan € 25.000 stapt u in zon geval naar de civiele rechter. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij onenigheid over de schade die u heeft opgelopen door een bedrijfsongeval, een medische fout of een verkeersongeval. Hoe werkt de procedure voor smartengeld bij dit soort zaken?
Groot letsel: welke procedures kunt u starten?
Het kan zijn dat degene die u aansprakelijk stelt voor de schade dit ontkent. Of dat de veroorzaker het op een ander punt, zoals de hoogte van het schadebedrag, niet met u eens is. U heeft dan de mogelijkheid om een deelgeschilprocedure, een spoedprocedure of een bodemprocedure aan te spannen. U heeft hiervoor de civiele rechter nodig. Bij groot letsel – waarmee een vergoeding van meer dan € 25.000 gemoeid is – bent u overigens altijd verplicht om een advocaat in de arm nemen.
Drie mogelijkheden bij de civiele rechter
In het geval van een deelgeschilprocedure stuurt u de rechter een brief waarin u het punt beschrijft waarover u het oneens bent met de andere partij. U voegt ook bewijsstukken bij. Heeft u een spoedeisend belang, omdat u bijvoorbeeld dringend een voorschot nodig heeft, kies dan voor een spoedprocedure, waarbij u de rechter vraagt om een snelle, voorlopige beslissing. Bij een bodemprocedure verzoekt u de rechter om definitief te oordelen over de aansprakelijkheid en de omvang van de schade.
Hulptroepen nodig?
Wilt u ook het zekere voor het onzekere nemen en een doorgewinterde advocaat inschakelen? Laat dan vrijblijvend uw gegevens achter op het formulier. U wordt dezelfde werkdag nog teruggebeld door een letselschade advocaat om in een eerste gratis gesprek uw zaak door te nemen. Als u besluit om van de expertise en ervaring van de advocaat gebruik te maken, dan bent u optimaal gewapend tegen de vaak al even doorgewinterde verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
Geef een reactie