Als u, uw partner, een vriend(in) of een familielid wordt aangehouden door de politie is het van groot belang onmiddellijk de hulp in te roepen van een ervaren pro deo strafrechtadvocaat. Ook wanneer u een dagvaarding of strafbeschikking ontvangt is juridische bijstand door een strafrechtadvocaat essentieel. Pro-deo-advocaten.com vormt een samenwerkingsverband van gerenommeerde advocatenkantoren door heel Nederland. Hierdoor is er altijd een aangesloten pro deo strafrechtadvocaat bij u in de regio te vinden.
Onze advocaten kunnen u bijstaan tijdens elke procedure. Zo kunnen zij u bijvoorbeeld helpen bij een aanklacht wegens winkeldiefstal, heling, mishandeling of een verkeersdelict. Maar ook bij verdenking van een zeer ernstig misdrijf zoals drugshandel, een overval of moord. Hoe de aanklacht ook luidt, een pro deo strafrechtadvocaat zorgt er voor dat u kunt rekenen op een eerlijk proces. Vul direct het formulier in om met een deskundige advocaat in contact te komen.
De onderstaande tekst is tot stand gekomen in samenwerking met de advocaten van onze zusterwebsite “de strafrechtadvocaat“. Wilt u nog meer informatie over strafrechtprocedures, dan kunt u deze waarschijnlijk daar vinden.
Inhoud
Strafrechtelijke procedure
Iedere procedure in het Nederlandse strafrecht voor volwassenen kent tenminste vier stappen. Is een van de betrokken partijen het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan volgt soms een vijfde stap:
- Vooronderzoek
- Dagvaarding
- Zitting
- Uitspraak
- Hoger beroep
Vooronderzoek
Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit, stellen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vooronderzoek in. Het opsporingsonderzoek onder leiding van de Officier van Justitie vormt hier een belangrijk onderdeel van. Soms houdt een rechter-commissaris toezicht op het vooronderzoek om er voor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Als het nodig is kan deze rechter-commissaris ook zelf onderzoek (laten) doen.
Dagvaarding
Na het vooronderzoek beslist de Officier van Justitie of uw zaak voor de rechter komt. Als dat zo is ontvangt u een dagvaarding. Hierin wordt beschreven van welk strafbaar feit u wordt verdacht en waar en wanneer de rechtszitting plaatsvindt. Ook eventuele getuigen worden in de dagvaarding genoemd. De dagvaarding vermeldt eveneens of uw zaak wordt behandeld door de kantonrechter (overtredingen), politierechter (relatief lichte feiten waarvoor de Officier maximaal een jaar celstraf eist), meervoudige kamer (zwaardere zaken) of economische rechter (strafbare feiten op het gebied van bijzondere strafwetten, zoals milieu- en financiële wetgeving). Op de achterkant van de dagvaarding kunt u lezen wat uw rechten zijn. Zo heeft u bijvoorbeeld het recht op rechtsbijstand.
Een ander recht dat iedere verdachte heeft is het recht op inzage in zijn of haar eigen strafdossier. U kunt dit ter plekke bekijken bij de rechtbank, maar mag ook kopieën opvragen en naar u laten opsturen. Dat geldt ook voor uw pro deo strafrechtadvocaat. Vindt dat u ten onrechte gedagvaard bent, dan kunt u binnen 8 dagen na ontvangst van de dagvaarding bezwaar maken. Uw advocaat stelt dan een bezwaarschrift voor u op en stuurt dat ter beoordeling door naar de rechtbank. In het bezwaarschrift beschrijft uw advocaat waarom u het oneens bent met de dagvaarding.
Wordt uw bezwaar gegrond verklaard, dan wordt u niet verder vervolgd. Als de rechter het niet eens is met uw bezwaren dan blijft de zitting staan op de geplande plaats en tijd. U kunt dan slechts nog uitstel aanvragen. Hiervoor dient een goede reden te zijn. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of andere zwaarwegende persoonlijke omstandigheden. De rechter is niet verplicht uw verzoek om uitstel goed te keuren.
Zitting
Wanneer besloten is de vervolging door te zetten volgt in iedere strafzaak een rechtszitting. In de grotere zaken vindt er meestal eerst een pro-formazitting plaats. Hier wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar kijkt de rechter slechts of het OM of uw advocaat nog onderzoekswensen heeft. Als u in voorlopige hechtenis bent opgenomen beslist de rechter bovendien iedere 90 dagen of u moet blijven vastzitten.
Aanwezigen
Verdachten zijn niet verplicht om op zitting te verschijnen. Als u wel verschijnt biedt dat gelegenheid om vragen te beantwoorden en mondelinge toelichting te geven. Uw advocaat kan dit echter ook voor u doen. Verschijnt u niet, reageert u niet op de dagvaarding en machtigt u uw advocaat ook niet om namens u de verdediging te voeren, dan kan de rechter uw zaak zonder uw aanwezigheid ‘bij verstek’ behandelen. U kunt in zo’n geval wel een brief schrijven waarin u een verklaring aflegt.
Naast de Officier van Justitie, de rechter, de verdachte en een strafrechtadvocaat kunnen er nog meer personen bij de zitting aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan eventuele getuigen, deskundigen of de reclassering. Vaak zijn zij van tevoren al door de rechter-commissaris gehoord, maar soms wil de rechter hen toch ook zelf nog enkele vragen stellen. Heeft u moeite met de Nederlandse taal, of bent u doof of slechthorend? Dan kan uw advocaat vragen of u tijdens de zitting (kosteloos) mag worden bijgestaan door een tolk. Tot slot worden ook slachtoffers geïnformeerd over de plaats en het tijdstip van de zitting. Als zij dit willen mogen zij de zitting bijwonen en in een enkel geval krijgen zij spreekrecht. Zij kunnen dan tegenover de rechter de gevolgen van het strafbare feit en/of hun verzoek tot schadevergoeding toelichten. Dit gebeurt met name veel bij zeden- en geweldsdelicten.
Verloop zitting
Zittingen zijn in principe openbaar. U mag dus meestal familieleden of vrienden meenemen en het kan zijn dat er pers aanwezig is. De leeftijdsgrens voor aanwezigen is 12 jaar. De voorzitter van de rechtbank kan personen tot 18 jaar echter toegang weigeren als deze dat gezien de aard van de zaak passend vindt. In een enkel geval wordt een zitting, bijvoorbeeld vanwege privacy of een minderjarige verdachte, achter gesloten deuren afgewerkt. De uitspraak vindt echter altijd in het openbaar plaats.
Tijdens de zitting toetst de rechter eerst of het vooronderzoek goed is verlopen. Daarna buigt deze zich om te over de vraag of er voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachte het feit gepleegd heeft. Hiervoor wordt alle informatie in het dossier zorgvuldig afgewogen. Blijkt uit deze afweging dat de verdachte het feit gepleegd heeft, dan is de volgende kwestie of er ook sprake is van een strafbaar feit en of de verdachte hier schuld aan heeft. Het kan namelijk zo zijn dat een verdachte weliswaar een strafbaar feit heeft gepleegd, maar dat dit hem of haar niet aan te rekenen valt. Wordt de verdachte wel schuldig bevonden dan rest bepaling van de straf en/of maatregel. Hierbij maakt de rechter gebruik van bepaalde richtlijnen die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Ook houdt de rechter rekening met eventuele verzwarende of verlichtende omstandigheden.
Uitspraak
Bij de kantonrechter en politierechter volgt vaak direct na de zitting een mondelinge uitspraak. Bij de meervoudige kamer vindt er eerst nog overleg plaats tussen de rechters en kan de uitspraak tot 2 weken op zich laten wachten. Iedere strafzaak kent grofweg drie uitkomsten: vrijspraak, veroordeling en ontslag van rechtsvervolging.
Als er onvoldoende bewijs is dat u het strafbare feit daadwerkelijk heeft gepleegd besluit de rechter tot vrijspraak. U krijgt dan geen straf en kunt niet opnieuw voor hetzelfde feit vervolgd worden. Bij een veroordeling vindt de rechter dat er wél voldoende overtuigend bewijs is van uw schuld. U krijgt dan een straf en/of maatregel opgelegd, zoals bijvoorbeeld een boete, schadevergoeding, taakstraf, ontzegging van de rijbevoegdheid of celstraf. Ontslag van rechtsvervolging betekent dat de rechter het strafbare feit weliswaar bewezen acht, maar u vanwege de omstandigheden rondom het voorval toch niet veroordeelt en straft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zelfverdediging.
Hoger beroep
Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter? Dan kunt u in veel gevallen hoger beroep instellen bij het gerechtshof. Belangrijk is dat u dan op een zogeheten ‘grievenformulier’ duidelijk aangeeft waarom u het niet eens bent met de uitspraak. Dit formulier moet u binnen 2 weken na de uitspraak van de rechter indienen bij de rechtbank. Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat het gerechtshof uw verzoek tot hoger beroep niet in behandeling neemt.
Geheimhoudingsplicht en zwijgrecht
U kunt uw pro deo strafrechtadvocaat vertrouwen. Wat u tegen hem of haar zegt wordt niet verder verteld. Iedere advocaat heeft namelijk een geheimhoudingsplicht. Dit houdt in dat de advocaat de plicht heeft om te zwijgen over alles dat u vertelt over uw zaak. U bepaalt uiteindelijk welke informatie door uw advocaat wel en niet aan de rechter mag worden voorgelegd.
Bovendien heeft u als verdachte in een strafzaak het recht om tijdens de zitting, een verhoor of een onderzoek te zwijgen. Dit is het gevolg van een belangrijk uitgangspunt in het Nederlands recht, dat stelt dat niemand gedwongen kan worden bewijs tegen zichzelf te leveren en zo mee te werken aan de eigen veroordeling. Het maakt in dit geval niet uit of de vragen worden gesteld door de politie, het OM of de rechter. Wilt u geen antwoord geven, dan bent u daar niet toe verplicht. Natuurlijk hoeft u niet altijd gebruik te maken van dit zwijgrecht. Sommige vragen kunt u gerust beantwoorden, bijvoorbeeld omdat uw antwoorden een ontlastende verklaring ondersteunen.
Overigens geldt het recht om niet mee te hoeven werken niet altijd. Zo moet een verdachte bijvoorbeeld altijd medewerking verlenen aan een bloedproef of DNA-test.
Schakel direct een pro deo strafrechtadvocaat in
Het valt aan te raden om u in een zo vroeg mogelijk stadium te laten bijstaan door een ervaren pro deo strafrechtadvocaat. Zo’n advocaat kan u bijvoorbeeld voorbereiden op een verhoor en adviseren wanneer het verstandig is om gebruik te maken van uw zwijgrecht. Gaat u de zaak in eerste instantie alleen aan, dan gaan er mogelijk kansen verloren. Wilt u direct een deskundige pro deo strafrechtadvocaat uit uw eigen regio spreken? Vul dan via onderstaande button het formulier in met uw persoonlijke gegevens. Onze advocaten streven er naar dezelfde werkdag nog vrijblijvend en kosteloos contact met u op te nemen voor een oriënterend gesprek.