Bent u op zoek naar een strafrecht advocaat? Dan zit u hier goed! Onze ervaren advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van strafrecht en kunnen u helpen bij alle strafzaken. Neem vrijblijvend contact op voor advies tijdens een eerste gratis gesprek.
Onze strafrechtadvocaten staan mensen binnen 24 uur juridisch bij, die verdacht worden van uiteenlopende strafbare feiten. Dus als u op dit moment van een strafbaar feit verdacht wordt (bv. een misdrijf), is het raadzaam om via ons in contact te komen met een gespecialiseerd advocatenkantoor in uw regio in Nederland.
Ook als u aangehouden bent, voor verhoor bent uitgenodigd of u deskundig advies nodig heeft, zijn wij bereikbaar voor nieuwe cliënten. Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos en biedt de gelegenheid om de mogelijkheden te bespreken. Ook als u bijstand zoekt als slachtoffer, kan een strafrechtadvocaat u bijstaan.
Of bel ons direct: 088 1810 380
Wat is strafrecht precies?
Het strafrecht is een van de meest omvangrijke rechtsgebieden waarin de volledige reeks juridische voorschriften wordt vastgelegd, welk gedrag als strafbaar wordt beschouwd, welke straffen op deze handelingen worden opgelegd en via welke weg deze strafoplegging wordt bereikt.
Het strafrecht heeft betrekking op de negatieve bestraffing van specifiek gedrag, zowel acties als verzuim. Het is gericht op bestraffing in plaats van compensatie, in tegenstelling tot het aansprakelijkheidsrecht, dat een deel van het civiele recht of burgerlijk recht uitmaakt en zich richt op het vergoeden van de geleden schade. Het slachtoffer speelt in het strafrecht een beperkte rol, hoewel deze rol de afgelopen tien jaar enigszins is vergroot.
Het strafrecht is onderverdeeld in het materiële strafrecht, dat de beschrijving van strafbare feiten en bijbehorende straffen bevat, en het formele strafrecht of het strafprocesrecht, dat het geheel van procedurele regels omvat die worden toegepast bij het handhaven van het materiële strafrecht.
Strafrechtzaken waarmee onze advocaten kunnen helpen
- Strafbeschikkingen
- Rijden onder invloed
- Misdrijven
- Artikel 12 procedure
- Jeugdstrafrecht
- Benadeelde partij in strafproces
- Opname DNA-profiel in databank
Strafbeschikkingen / OM afdoening
Hiervoor kunt u gesubsidieerde bijstand van een specialist krijgen als het gaat om verdenking van een misdrijf.
Voorbeelden van misdrijven die met een strafbeschikking (vaak een geldboete) worden afgedaan zijn: winkeldiefstal, drugsbezit of eenvoudig geweldsdelict. Als het gaat om een overtreding, kunt u geen strafrechtelijke verdediging krijgen op basis van toevoeging. Als u in een dergelijk geval toch een advocaat wilt, moet u deze zelf betalen.
Rijden onder invloed
Na aanhouding omdat u hebt gereden met alcohol, kan het zijn dat uw rijbewijs wordt ingevorderd. Dit kan ook met andere verdovende middelen of medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Dit rechtsgebied heet verkeersstrafrecht en wordt geregeld in de wegenverkeerswet.
Afhankelijk van de hoeveelheid middelen, kunt u hiervoor een dagvaarding krijgen en dan moet u zich melden bij de rechtbank. Hierbij kunt u hulp krijgen van een gespecialiseerde advocaat in rijbewijszaken. Naast bijstand in deze strafzaak is het ook mogelijk om een klaagschrift in te dienen.
Dit is vooral aan de orde als u uw rijbewijs nodig hebt voor uw werk of onderneming. Deze klaagprocedure kan er voor zorgen dat u, in afwachting van het onderzoek tijdens de rechtszaak, alvast uw rijbewijs terugkrijgt. Voor een bezwaar tegen het opleggen van een cursus bij het CBR, kunt u geen advocaat op toevoegingsbasis meer krijgen.
Misdrijven
Misdrijven zijn ernstige vergrijpen die berecht worden door een strafrechter in plaats van een kantonrechter. U moet dan denken aan complexe mishandeling, drugshandel, zedenzaken, wapenbezit, doodslag of moord. Maar ook bijvoorbeeld (uitkerings)fraude, oplichting, valsheid in geschrifte, huiselijk geweld, witwassen, smaad of economisch/fiscaal delict kan een misdrijf zijn.
Afhankelijk van de zwaarte van de verdenking, wordt de zaak behandeld door een politierechter (maximaal 1 jaar gevangenisstraf volgens het wetboek van strafvordering) of een meervoudige kamer.
Van de uitspraak in eerste aanleg bij de rechtbank, kan een verdachte in hoger beroep gegaan worden bij het gerechtshof. Daaropvolgend kan nog in cassatie gegaan worden bij de Hoge Raad. Hiervoor is een advocaat noodzakelijk om u te begeleiden.
Als u een oproep ontvangt is het zeer raadzaam om u te laten bijstaan door een in strafrecht gespecialiseerde advocaat. Deze kan u in de voorfase bijvoorbeeld adviseren of u zich wel of niet moet beroepen op uw zwijgrecht. Tijdens de zitting kan deze er voor zorgen dat u wordt vrijgesproken of een vermindering krijgt van een gevangenisstraf. Afzien van strafvervolging betekent ook dat u geen strafblad krijgt.
Artikel 12 procedure
Als u aangifte hebt gedaan en een bericht hebt gekregen dat afgezien wordt van vervolging, kunt u daarover klagen. Dit heet in het wetboek een artikel 12 procedure.
Een advocaat kan voor u een klaagschrift indienen bij het gerechtshof. Daar wordt bepaald of het Openbaar Ministerie (OM) verplicht wordt om een strafonderzoek te openen. U kunt helaas geen hulp krijgen bij het doen van aangifte.
Jeugdstrafrecht
Het jeugdstrafrecht is in beginsel van toepassing op minderjarige verdachten tussen de 12 en de 18 jaar. Op deze leeftijd worden regelmatig uitzonderingen gemaakt. Dit zowel naar beneden als naar boven.
Bijvoorbeeld in het geval van zeer ernstige geweldsmisdrijven of zedendelicten bij een leeftijd van 16 of 17. Of in geval van een achterstand in ontwikkeling bij verdachten tussen de 18 en 23. De behandeling van strafzaken bij jeugdrecht zijn altijd achter gesloten deuren. Dus niet toegankelijk voor publiek.
Benadeelde partij in strafproces
Als u slachtoffer bent, kunt u aanspraak maken op een vergoeding van schade en/of smartengeld. Als de vordering eenvoudig van aard is, kan een strafrechter deze direct meenemen in het strafproces. Hiervoor kunt u zich ter zitting bij laten staan door een strafrechtkantoor.
U maakt middels een advocaat ook gebruik van uw spreekrecht als slachtoffer. Slachtoffers kunnen overigens alleen gebruik maken van rechtshulp van een pro deo advocaat als het gaat om brandstichting, geweld of zedendelict.
Opname DNA-profiel in databank
Bij bepaalde delicten kan een DNA profiel afgenomen worden. U kunt zich tegen het opnemen niet verzetten als dit gebeurt in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Ook niet als u geen strafbaar feit gepleegd hebt. U kunt wel een strafzaken specialist inschakelen als u bezwaar wilt maken tegen het opslaan van uw DNA-profiel in een databank.
Verder zijn er nog verschillende procedures die minder vaak voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn een bezwaar tegen omzetting van een taakstraf in detentie, tegen de weigering om in beslag genomen goederen terug te geven of het eisen van een schadevergoeding bij onterechte hechtenis. Ook het behandelen van verzoeken tot beëindiging van TBS behoort tot het takenpakket.
De rechten & plichten van een advocaat (strafrecht)
De Advocatenwet uit 1952 voorziet in de regulering van het beroep van advocaat en vereist dat alle advocaten in Nederland verenigd zijn in de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze organisatie is bevoegd om regels vast te stellen waaraan de advocaat zich moet houden tijdens de uitoefening van zijn beroep, zoals de inrichting van zijn financiële administratie en de verplichting om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
De advocaat dient zich eveneens te houden aan speciale gedragsregels en kan bij overtreding daarvan een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd krijgen, waaronder in het ergste geval verwijdering uit het beroep (ook wel bekend als ‘geschrapt van het tableau’). Jaarlijkse bijscholing is verplicht en wordt gecontroleerd.
Net als de notaris heeft de advocaat een wettelijk beroepsgeheim. Tenzij de cliënt expliciet toestemming heeft gegeven, kan hij niet worden gedwongen als getuige te getuigen over zaken die hem in zijn functie zijn toevertrouwd, zoals het verschoningsrecht wordt genoemd.
Het maatschappelijke belang van vrijheid om advies en bijstand te vragen zonder angst voor openbaarmaking van vertrouwelijke informatie, wordt beschouwd als zeer belangrijk. Dit belang is zo groot dat het een inbreuk op het principe van waarheidsvinding in een rechtszaak rechtvaardigt.
Welke kosten kan ik verwachten?
Het zal u niet verbazen dat de kosten volledig afhankelijk zijn van het individuele geval. Een simpel juridisch advies tijdens een spreekuur is vaak gratis.
Een uitgebreide procedure op uurtarief kost veel geld. Wanneer u in hechtenis wordt genomen kunt u sowieso een advocaat toegewezen krijgen. Dit is een zogenaamde piketadvocaat. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Pro-deo advocaat strafrecht
Een pro-deo advocaat (ook wel advocaat van onvermogen, pro bono) strafrecht wordt voor het grootste gedeelte betaald uit subsidie. U komt hiervoor in aanmerking wanneer uw inkomen en vermogen onder bepaalde normen liggen. Een en ander is ook afhankelijk van uw gezinssamenstelling.
Een eventuele eigen bijdrage voor gefinancierde rechtshulp wordt bepaald naar gelang de hoogte van het inkomen. In veel gevallen is het voor onvermogenden helemaal gratis. U kunt dan dus zonder enige kosten gebruik maken van een juridisch specialist.
Neem contact op voor deskundig advies
Als vooraanstaande strafrechtadvocaten bieden wij u een superieure dienstverlening, gebaseerd op tien kernpunten. Ten eerste ontvouwen wij de subtiele distinctie tussen misdrijven en overtredingen, cruciaal om uw situatie te doorgronden.
Ten tweede belichten wij het slachtofferperspectief, met hun rechten en plichten in het strafproces. Ten derde verhelderen wij de intrigerende dynamiek tussen Openbaar Ministerie en strafrechtadvocaten.Ten vierde schetsen wij de fasen van een strafproces: vooronderzoek, zitting en vonnis. Ten vijfde staan wij u bij tijdens het proces met verzoeken, getuigenverhoren en bewijsvoering.
Ten zesde informeren wij u over beroepsmogelijkheden, procedures en termijnen. Ten zevende bieden wij inzicht in alternatieve sancties zoals mediation, taakstraffen en gedragsinterventies. Ten achtste adviseren wij u bij het selecteren van de optimale strafrechtadvocaat, gebaseerd op ervaring, specialisatie en tarieven. Ten negende instrueren wij u over het eerste gesprek met uw advocaat, inclusief de vereiste documentatie.
Tot slot lichten wij toe hoe de kosten van strafrechtelijke bijstand zijn opgebouwd, met oog voor pro-deo regelingen en eigen bijdragen. Na het lezen van deze tekst beschikt u over de kennis om vol vertrouwen uw keuze te maken.
Onze ervaren strafrechtadvocaten werken landelijk en zijn allemaal aangesloten bij de advocatenorde. Daarnaast voldoen ze aan de eisen voor de advocatuur van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit betekent dat ze zich ieder jaar moeten bijscholen in hun specialisme.
Ook moeten ze een minimum aantal zaken op het gebied van strafrecht behandelen. Ze zijn dus aantoonbaar van goede kwaliteit!
Neem contact op via het contactformulier en u wordt (meestal nog dezelfde dag) teruggebeld door een specialist voor een intakegesprek. U kunt uiteraard ook bellen met 088 1810 380 en dan zal een van onze medewerkers samen met u het formulier invullen.