Als minderjarige kun je op meerdere manieren te maken krijgen met recht. Als er sprake is van een strafbaar feit spreekt men van jeugdstrafrecht. Als het niet gaat thuis of op school valt dit onder civiel jeugdrecht.
Inhoud
Jeugdstrafrecht
Als je als minderjarige wordt verdacht van een strafbaar feit is dit een stressvolle gebeurtenis. Niet alleen voor jou, maar ook voor de ouders of verzorgers. Een jeugdrechtadvocaat kan de verdachte direct bijstaan en helpen. Ook eventuele vragen die de ouders hebben kunnen worden beantwoord door een advocaat.
Straffen jeugdstrafrecht
De aard van de straffen die worden gegeven aan minderjarigen zijn over het algemeen werk en leerstraffen, gericht dat de persoon leert van haar fouten en wordt behouden in de toekomst nog eens een fout te begaan. De maximale duur van de straffen is lager dan bij het reguliere strafrecht. Minderjarigen tot 16 jaar kunnen bijvoorbeeld maximaal één jaar jeugddetentie krijgen.
Als er sprake is van ernstige delict (Bijvoorbeeld moord of terrorisme) of verzwarende omstandigheden kan een rechter besluiten jongeren van 16 of 17 jaar te berechten volgens het volwassenenstrafrecht.
Soorten jeugdstraffen
- Bureau Halt
- Taakstraf
- Gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM)
- PIJ-maatregel
- Nachtdetentie
- Jeugddetentie
Vanaf 1 april nieuw strafrecht voor jongeren van 15 tot 23 jaar
Dankzij de nieuwe Wet adolescentenstrafrecht, zal de rechter meer rekening houden met de ontwikkeling van een verdachte tot de 23 jaar. Hierdoor heeft de rechter meer vrijheid om bij het opleggen van de straf rekening te houden met de persoonlijkheid en omstandigheden van de verdachte. Het zou dus kunnen dat een 16 jarige een hogere straf krijgt als gevolg van deze nieuwe wet en een 23 jarige juist een lagere gedragsbeïnvloedende straf.
Contact met een jeugdrechtadvocaat
Als je het formulier aan de rechterkant van deze pagina invult wordt er dezelfde werkdag nog contact met jeugdrechtadvocaat die je kan helpen.