De betekenis van voogdij is terug te vinden in de wet en meer specifiek in artikel 1:245 BW. Om de betekenis van voogdij te begrijpen moet eerst worden stilgestaan bij het gezag over kinderen.
Gezag
Uit de wet blijkt dat minderjarige kinderen onder gezag staan. Onder gezag verstaat de wet ouderlijk gezag dan wel voogdij. Het ouderlijk gezag wordt uitgeoefend door de juridische ouders en niet perse door de biologische ouders van het kind. Het is mogelijk dat het kind onder gezag staat van de ouders gezamenlijk of door één ouder.
Hier leest u meer over het ouderlijk gezag.
Betekenis voogdij
“Voogdij wordt door ander dan een ouder uitgeoefend”, zo klinkt artikel 1:235 lid 3 BW. Kortom, voogdij betekent dat het gezag over het kind wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders.
Eisen
Er zijn een drietal voorwaarden waar een voogd aan moet voldoen:
- Meerderjarig zijn;
- Niet onder curatele staan;
- Niet lijden aan een geestelijke stoornis.
Deze drie voorwaarden zijn in overeenstemming met de voorwaarden waaraan ouders moeten voldoen voor het hebben van ouderlijk gezag.
De ouders kunnen niet een instelling als voogd aanwijzen maar de rechter kan dit wel! Het is mogelijk dat de rechter advies inwint bij de Raad voor de Kinderbescherming en de voogdij oplegt aan Bureau Jeugdzorg.
Wanneer speelt voogdij een rol?
Een voogd komt in het leven van een minderjarig kind als geen van de ouders het ouderlijk gezag langer kan uitoefenen. Een voorbeeld is het overlijden van beide ouders. Het is ook mogelijk dat de ouders het ouderlijk gezag niet meer kunnen uitoefenen omdat ze minderjarig zijn, onder curatele staan of lijden aan geestelijke stoornis.
Hoe word ik een voogd?
De meest gangbare vorm om een voogd te worden is door aanwijzing van de ouders. Besluiten de ouders dat zij zelf een voogd willen aanwijzen dan kan dat op twee manieren:
- vastlegging in het testament of door;
- registratie in het gezagsregister.
Voor een registratie in het gezagsregister moeten de ouders een aanvraag indienen bij de rechtbank. Binnen twee weken verstuurt de rechtbank een uittreksel van het gezagsregister naar de ouders. Daarmee is de voogdijschap geregeld.
Andere manier om voogd te worden
Een rechter kan ook overgaan tot het benoemen van een voogd. Een benoeming door de rechter kan geschieden op twee manieren:
- op eigen verzoek;
Dit houdt in dat u zelf benoemd wilt worden als voogd. U dient een verzoekschrift in bij de rechtbank en bent verplicht een advocaat in te schakelen. Wilt u een eigen verzoek indienen? Wij kunnen u helpen met het vinden van een personen- en familierechtadvocaat bij u in de buurt.
- op eigen initiatief van de rechter.
Instemming vereist
U bent pas voogd van een kind wanneer u daarmee instemt. Stemt u in? Dan tekent u een bereidheidsverklaring en daarmee bent u verantwoordelijk voor de zorg van het kind.
Er bestaat geen verplichting tot het accepteren van een aanwijzing tot voogd. Het staat u vrij om niet in te stemmen met de aanwijzing tot voogd. De rechter zal zoeken naar een ander geschikt persoon en aanwijzen als voogd van het kind.
U bent voogd en dan?
Het gezag hebben over een kind betekent dat het kind moet worden verzorgd en opgevoed. Ook is de voogd de wettelijke vertegenwoordiger van het kind en beheert hij of zij het geld en spullen. Een voogd heel veel verantwoordelijkheden.
Er bestaan nog meer verantwoordelijkheden voor een voogd. Het kind moet bijvoorbeeld onderdak worden geboden. Er bestaat onderscheid in de enige voogd of gezamenlijke voogden. De enige voogd is niet verplicht het kind onderdak te bieden in zijn of haar eigen huis terwijl een gezamenlijke voogd dit wel is! De enige voogd is ook niet verantwoordelijk voor de onderhoudsplicht terwijl een gezamenlijke voogd dit wel is.
Einde voogdij
Een voogdijschap kan om uiteenlopende redenen eindigen. Van rechtswege eindigt de voogdijschap wanneer het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt of wanneer het kind komt te overlijden. De voogdijschap eindigt ook wanneer de voogd komt te overlijden. De rechter zal een nieuwe voogd benoemen. Een andere reden kan zijn dat de ouders meerjarig zijn geworden of weer voor het kind kunnen zorgen.
Juridische bijstand
Wilt u juridische bijstand ontvangen van een gespecialiseerde personen- en familierechtadvocaat omdat u een geschil heeft rondom de voogdij? Of wilt u een verzoekschrift indienen bij de rechtbank? Wij brengen u in contact met een gespecialiseerde personen- en familierechtadvocaat bij u in de regio. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan door te bellen met ons