Wanneer noemen we een echtscheiding eigenlijk een vechtscheiding? De ‘Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators’ (vFas) heeft over de periode 2018-2020 onderzoek gedaan naar aanleidingen van mensen om te gaan scheiden. Drie redenen sprongen hieruit naar voren: uit elkaar groeien, niet aansluitende levensstijlen en verdwijnen van verliefdheid.
In de meeste gevallen wordt een echtscheiding in goede harmonie afgehandeld. Toch blijkt uit het onderzoek dat bijna een kwart van de scheidingen gepaard gaat met conflicten. De aanwezigheid van kinderen maakt een echtscheiding gevoeliger voor conflicten.
Definitie vechtscheiding
Is een echtscheiding met conflicten te definiëren als een vechtscheiding? Dit artikel gaat nader in op dit onduidelijke begrip.
Wat is een vechtscheiding?
De wet geeft geen precieze definitie van het woord vechtscheiding. Ook het woordenboek laat zich hier niet over uit. Maar wat is dan wel de betekenis van het woord vechtscheiding? De Nederlandse Rechtspraak spreekt bijvoorbeeld van ‘problematische echtscheidingen’.
Het woord vechtscheiding is vandaag de dag nog niet geconcretiseerd. De volgende aspecten gaan vaak hand in hand met het woord:
- Conflicten (over de woonsituatie, verdeling van de inboedel etc.);
- Negatieve gevoelens/emoties richting elkaar;
- Negatieve handelingen richting elkaar;
- Betrokkenheid van kind(eren).
Bovendien neemt een vechtscheiding vaak een langere periode in beslag.
Rol van de kinderen
De betrokkenheid van kinderen is een aspect wat een belangrijke rol inneemt in een vechtscheiding. De Rechtspraak uit hun zorgen hierover:
“Jaarlijks moeten zo’n 70.000 kinderen omgaan met de praktische, financiële en emotionele gevolgen van het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. Ongeveer 80 procent van de scheidende ouders (al dan niet getrouwd) lukt het om afspraken te maken over de zorg voor hun kinderen, de verdeling van geld en goederen en eventuele alimentatie. In circa 20 procent van de gevallen lukt dit niet. Deze scheidingen kunnen zodanig uit de hand lopen dat gesproken wordt een vechtscheiding. Daarbij zijn ouders zo verbeten bezig met hun eigen strijd, dat ze de belangen van de kinderen nogal eens uit het oog verliezen. Vooral als de kinderen inzet zijn van strijd, is dat zeer schadelijk.”
De gevolgen van een vechtscheiding op een kind kunnen zeer groot zijn. Hier is dan ook veel onderzoek naar gedaan. Hoewel de gevolgen per kind verschillend zijn, zijn de gevolgen voor een kind vaak erg ingrijpend. Uit onderzoek van Jeugdhulp Nederland blijkt dat gevolgen op de korte termijn kunnen zijn:
- Emotionele problemen;
- Gedragsproblemen;
- Problemen op school;
- Problemen met vriendschappen en familie.
Wanneer ouders deze gevolgen op de korte termijn niet onder ogen willen zien is dit ook schadelijk op de lange termijn voor het kind. Denk bijvoorbeeld aan een lager opleidingsniveau en daarmee een lager inkomen.
Voorkomen van een vechtscheiding
Uit voorgaande blijkt dat ouders een vechtscheiding moeten zien te voorkomen omwille van het kind. Dit is voor ieders eigen bestwil.
Het is belangrijk dat ouders goed blijven communiceren en begrip tonen voor elkaar. Om die reden wordt vaak hulp ingeschakeld van een (advocaat) mediator. Over de rol van een mediator en echtscheidingsadvocaat in het scheidingsproces leest u hier meer. Eén van deze specialisten kan hulp bieden en de zorgen wegnemen. Bovendien wordt het belang van het kind niet uit het oog verloren.
Hulp nodig?
Wilt u advies of hulp bij een vechtscheiding? Of wilt u juridische bijstand ontvangen om alle ellende te voorkomen die met de breuk gepaard gaat? Vul het formulier in of bel ons op 088 1810 380, dan kijken we samen welke oplossing het beste past bij uw situatie. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.
Veelgestelde vragen over de vechtscheiding
Hoe moeilijk het ook is als de gemoederen tijdens een echtscheiding hoog oplopen is het van groot belang om de kinderen niet als machtsmiddel in te zetten. Hierboven heeft u kunnen lezen wat een vechtscheiding met een kind kan doen en dit is uiterst schadelijk. Kies daarom voor goede begeleiding en heb respect voor elkaar.
Volgens Huiselijk Geweld is 10 tot 15 procent van alle echtscheidingen een vechtscheiding te noemen. Als je nagaat dat in 2019 30.041 duizend huwelijk eindigden in een echtscheiding zijn er ook heel wat vechtscheidingen per jaar.
Een vechtscheiding verloopt niet anders dan een echtscheiding. Ook bij een vechtscheiding moet een echtscheidingsconvenant worden opgemaakt en moet een scheidingsverzoek worden ingediend bij de rechtbank. Bij een vechtscheiding duurt het maken van afspraken en opstellen van een echtscheidingsconvenant langer dan bij een echtscheiding.
Het niet eens worden over afspraken leidt tot irritatie en uiteindelijk een conflict. Het belangrijkste strijdpunt is geld. Het verdelen van vermogen kan een heikel punt zijn. Uiteindelijk duurt het conflict maar voort en spreekt men uiteindelijk over een vechtscheiding.
Het is mogelijk dat een echtscheiding leidt tot ouderverstoting. Dit betekent dat een kind een ouder niet meer wil zien.