Het scheiden van tafel en bed wordt vaak ingezet als een tussenoplossing in een huwelijk. Men wil nog niet definitief scheiden, maar samen onder één dak wonen is niet meer gewenst. Toch gaat deze tussenvorm verder dan gescheiden wonen.
Waarom scheiden van tafel en bed?
Hoewel deze vorm van scheiden steeds minder voorkomt, zijn er verschillende situaties te bedenken waarom deze vorm de voorkeur heeft boven een echtscheiding. Waar men vroeger vooral koos voor deze vorm vanwege geloofsovertuiging (in sommige culturen is scheiden een taboe), kiest men tegenwoordig uit meer praktische redenen voor deze vorm van scheiden. Zoals gezegd wordt het scheiden van tafel en bed gezien als een tussenoplossing. Een verzoening in de toekomst wordt niet uitgesloten. Ook is het mogelijk dat een echtscheiding financieel gezien niet haalbaar is.
Vergelijking met de echtscheiding
Het grote verschil met een echtscheiding is dat het huwelijk niet wordt ontbonden bij een scheiding van tafel en bed. Juridisch gezien blijft men dus gehuwd en is het niet mogelijk om te trouwen met een ander. Het is wel mogelijk om te gaan samenwonen met een nieuwe partner.
Naast dit verschil bestaan er ook overeenkomsten met de echtscheiding. Er moeten heel wat dingen geregeld worden zoals het verdelen van de spullen en schulden. Ook komt er natuurlijk het nodige papierwerk kijken. In het geval er kinderen betrokken zijn, moet er een ouderschapsplan opgemaakt worden. Het is zelfs mogelijk om afspraken te maken over partneralimentatie.
De grootste overeenkomst betreft de te volgen procedure. Zo zegt de wet hierover: “Scheiding van tafel en bed kan worden verzocht op dezelfde grond en op dezelfde wijze als echtscheiding”.
De procedure voor scheiden van tafel en bed
Voor het scheiden van tafel en bed moet een echtscheidingsverzoek ingediend worden bij de rechtbank en is het inschakelen van een scheidingsadvocaat noodzakelijk. U leest hier meer over de procedure bij de rechtbank.
Een verzoekschrift bij de rechtbank wordt eenzijdig of gemeenschappelijk ingediend. De rechter kent een verzoek tot scheiden van tafel en bed toe wanneer hij of zij ervan overtuigd is dat de relatie “duurzaam ontwricht” is. Dit betekent dat de verhoudingen binnen hun huwelijk zo scheeflopen dat het niet langer mogelijk is om nog bij elkaar te blijven.
Is het verzoek toegekend door de rechter dan komt de scheiding te staan in het huwelijksgoederenregister. De scheiding wordt echter niet ingeschreven bij de gemeente. De inschrijving geschiedt binnen zes maanden op verzoek van beide of door één van de echtgenoten.
Toch weer samen of niet?
Het is mogelijk om een scheiding van tafel en bed op te heffen. In de wet heet dit “verzoening” en men moet samen een verklaring afleggen dat de scheiding van tafel en bed is opgehouden te bestaan. Deze verklaring dient u in bij de rechtbank en binnen enkele weken ontvangt u een akte van verzoening.
Ziet u het niet meer goedkomen dan bestaat de optie om het huwelijk te ontbinden na een scheiding van een tafel en bed.
Scheiden van tafel en bed: voor- en nadelen
Voordelen scheiden van tafel en bed
Het voordeel van scheiden van tafel en bed is dat u getrouwd blijft. Dit komt in meerdere gevallen goed uit. Bijvoorbeeld wanneer u van uw geloof niet ‘mag’ scheiden of als de kosten van scheiden voor u te hoog zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat u eerst een ‘pauze’ in uw relatie wil nemen en pas daarna kan besluiten wat de gewenste vervolgstap is. Weer een ander voordeel van scheiden van tafel en bed is dat het een oplossing biedt voor onenigheid met uw partner op financieel vlak.
Nadelen scheiden van tafel en bed
Een belangrijk nadeel van scheiden van tafel en bed is dat de procedure niet korter duurt dan bij een ‘gewone’ scheiding. Daarnaast verschillen de kosten vaak niet en kunt u in een periode van drie jaar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten. Ook een scheiding is tijdens deze fase niet mogelijk. Een (formele) nieuwe start met een nieuwe partner zult u dus moeten uitstellen.
Mediation bij echtscheiding
Kunt u samen met uw partner nog goed met elkaar kunnen communiceren en overleggen, maar raakt u het niet eens over de afspraken? Als u samen met uw partner tot een oplossing wilt komen, dan kunt u een beginnen met mediation. Meer informatie over de mogelijkheden hiervan vindt u op de pagina Mediation bij echtscheiding. Zo voorkomt u mogelijk een vechtscheiding.
Meer informatie en juridische hulp
Wilt u meer informatie over het scheiden van tafel en bed en/of wilt u worden bijgestaan door een gespecialiseerde pro deo advocaat? Neem dan contact met ons op door het formulier in te vullen of ons te bellen op 088 1810 380. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.
Veelgestelde vragen over scheiden van tafel en bed
Scheiden van tafel en bed wordt gezien als een tussenoplossing. Er bestaan dan ook drie mogelijkheden na scheiden van tafel en bed. Een scheiding van tafel en bed bevalt goed en er wordt gekozen om dit voort te zetten. Of het gemis is groot en men komt weer bij elkaar. De laatste optie is een echtscheiding.
Nee dit is niet mogelijk. Scheiden van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk.
In het geval één van de twee het huwelijk wil laten ontbinden na de scheiding van tafel en bed dan geldt er een voorwaarde. De voorwaarde luidt dat de partner minimaal drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed. In het geval beide partner het huwelijk wil laten ontbinden geldt deze voorwaarde niet.
Een belangrijk aspect. Vaak is hier al over nagedacht door de partners. Belangrijk is om te bedenken wie van de twee de hypotheek alleen kan betalen. Lukt het niet om afspraken te maken over de woning? Schakel dan een mediator in.
Hierboven heeft u al gelezen dat de te volgen procedure hetzelfde is als bij echtscheiding. Dit betekent in de praktijk dat ook de kosten voor een scheiding van tafel en bed hetzelfde zijn als bij een echtscheiding. Scheiden van tafel en bed kan al snel een paar duizend euro kosten.