In 2009 is de Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding ingevoerd. Sinds de invoering van deze wet zijn ouders die gaan scheiden verplicht om een zogenaamd ouderschapsplan op te stellen. Deze verplichting blijkt uit artikel 1:247a BW:
“Indien een aantekening als bedoeld in artikel 252, eerste lid, is geplaatst en de ouders hun samenleving beëindigen, stellen zij een ouderschapsplan op als bedoeld in artikel 815, tweede en derde lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering”.
Het staat niet met zoveel woorden in artikel 1:247a BW maar het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij echtscheiding.
Maar wat staat er nou eigenlijk in artikel 1:247a BW? Hieronder volgt een verduidelijking.
Voor wie is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen?
Makkelijker is het om deze vraag om te draaien: voor wie is het niet verplicht een ouderschapsplan op te stellen? Echtgenoten zonder kinderen zijn uiteraard niet verplicht om een plan op te stellen. Zij stellen een echtscheidingsconvenant op.
In de volgende situaties zijn de ouders verplicht een ouderschapsplan op te stellen:
- Ouders die gaan scheiden (echtscheiding als van tafel en bed);
- Ouders die het geregistreerde partnerschap gaan ontbinden.
Op basis van een aantekening als bedoeld in artikel 252 als genoemd in artikel 1:247a BW dienen ouders ook in de volgende situaties een ouderschapsplan op te stellen:
- Ouders die uit elkaar gaan en gezamenlijk gezag hebben over de kinderen (wel of niet samenwonend);
In het geval slechts één ouder het gezag heeft over het kind is het niet verplicht om een plan op te stellen. Dit wordt wel aangeraden. Op onze pagina over het ouderlijk gezag leest u meer over dit onderwerp.
Het opstellen van een ouderschapsplan
Het voorstel om een ouderschapsplan verplicht te stellen is in 2007 aangenomen door de Tweede Kamer en twee jaar later in werking getreden. De wetgever beoogt met de verplichting als volgt:
“Het voorstel is erop gericht dat ouders vroegtijdig nadenken over de invulling van het ouderschap na scheiding en hierover afspraken maken om onnodige conflicten te voorkomen. Het wetsvoorstel gaan ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen”.
Tot zover de wettelijke verplichting om een dergelijke plan op te stellen.
De invulling van een ouderschapsplan
De wet laat zich verder niet uit over de invulling van een ouderschapsplan. Betekent dit dat de invulling van zo’n plan vormvrij is? In zekere zin kunnen ouders hun eigen draai geven aan de invulling van een ouderschapsplan.
Helemaal vormvrij is de invulling van een ouderschapsplan echter niet. De Rijksoverheid heeft een aantal minimumeisen gesteld aan de invulling van een ouderschapsplan. Uit een ouderschapsplan moet blijken:
- Betrokkenheid van de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan
- Is er sprake van een zorgregeling of omgangsregeling?
- Informatieplicht
- Hoe beslissingen over belangrijke onderwerpen worden genomen
- Kinderalimentatie (zie ook draagkrachtberekening)
Het staat ouders vrij om een ouderschapsplan aan te vullen met nadere afspraken. Een actueel thema waar ouders afspraken over maken is bijvoorbeeld het gebruik van social media.
In de meest ideale situatie lukt het ouders om een ouderschapsplan op te stellen waarbij het belang van het kind centraal staat. Lukt dit niet? Een mediator of echtscheidingsadvocaat kan hulp bieden. Vul het contactformulier in en wij brengen u in contact met een mediator of echtscheidingsadvocaat.
Rechtsgeldig
Een ouderschapsplan is rechtsgeldig dan wel bindend als die is ondertekend door beide ouders.
De volgende stap is het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. Bij het verzoekschrift wordt het ouderschapsplan bijgevoegd.
Voor het indienen van een verzoekschrift bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Wilt u in contact komen met een echtscheidingsadvocaat? Bel ons op 088 – 1810 380.
Kindgesprek
Een minderjarig kind (12 tot 18 jaar) wordt per brief opgeroepen voor een kindgesprek met de rechter. Het volgende filmpje legt uit hoe een kindgesprek werkt:
Een kindgesprek vindt tevens plaats indien het kind onder toezicht gesteld wordt.
Uitspraak rechter
De rechter doet uitspraak over de echtscheiding en daarmee ook over een ouderschapsplan. Een echtscheidingsbeschikking wordt opgemaakt en dient te worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Wijzigingen
Het is niet ondenkbaar dat er na de uitspraak van de rechter wijzigingen voordoen in het leven van de inmiddels gescheiden ouders. Er is bijvoorbeeld sprake van een nieuwe relatie of een nieuwe baan elders in het land. Of de afspraken lijkt in de praktijk niet te werken. Kortom, er is sprake van gewijzigde omstandigheden.
In het geval de ouders het beide eens zijn met het wijzigen van een ouderschapsplan dan is het mogelijk om gezamenlijk een wijziging door te voeren. Het is raadzaam om een wijziging te laten bekrachtigen door de rechtbank. Een bekrachtiging door de rechtbank zorgt ervoor dat nakoming van de wijziging afdwingbaar is.
Eenzijdig wijzigen van een ouderschapsplan is niet mogelijk. Gebeurt dit wel? Dan is de wijziging niet rechtsgeldig en niet bindend.
Mogelijk werkt de ene ouder niet mee met het wijzigen van een ouderschapsplan. U kunt ervoor kiezen een mediator of echtscheidingsadvocaat in te schakelen, maar als dit niet het gewenste resultaat oplevert moet een wijzigingsverzoek worden ingediend bij de rechtbank. De rechter stelt het kind op de voorgrond en kan het verzoek toewijzen of afwijzen.
Juridisch advies nodig?
Heeft u vragen over een ouderschapsplan en behoefte aan dringend advies? U kunt kosteloos contact met ons opnemen en wij brengen u in contact met een mediator of echtscheidingsadvocaat. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.
LBIO: hulp bij alimentatie & betaalproblemen
In sommige gevallen kan het lastig blijken om partner- en/of kinderalimentatie te innen. U kunt dan hulp inschakelen van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Het LBIO is een overheidsinstantie met speciale bevoegdheden voor het innen van partneralimentatie en kinderalimentatie. Zij mogen bijvoorbeeld extra informatie opvragen bij andere overheidsinstanties en beslag leggen op iemands loon of uitkering. Het LBIO werkt in opdracht van de minister van justitie en veiligheid.