Een echtscheiding gaat u en uw partner vaak niet in de koude kleren zitten. Het treffen van regelingen en het maken van goede afspraken is een must. Vaak ontstaat onenigheid en is het niet mogelijk gebleken om afspraken te maken waarmee u en uw partner het eens zijn. Wie van de twee moet water bij de wijn doen? In een dergelijke situatie kunt u een echtscheidingsadvocaat inschakelen of u probeert mediation bij echtscheiding uit. Mediation kan een vechtscheiding voorkomen!
Betekenis mediator
Een mediator wordt ingeschakeld als een onafhankelijke en professionele bemiddelaar bij juridische conflicten. Het werkveld van de mediator is breed. Zo schakelen mensen een mediator bij arbeidsconflicten in, maar ook bij echtscheidingen. Daarnaast neemt de vraag naar zakelijke mediation ook enorm toe de laatste jaren. De mediator neemt een onafhankelijke rol in. Dit betekent dat hij of zij de belangen behartigt van u en uw partner en geen standpunt inneemt in het conflict. In de praktijk wordt vaak een mediator ingeschakeld bij een echtscheiding.
Scheiden met mediation
Mediation wordt bij echtscheiding vaak ingezet als de belanghebbenden nog goed met elkaar kunnen communiceren en overleggen, maar het simpelweg niet eens worden over de afspraken. Heeft u wel eens gehoord van de weigerende ouder? Dit houdt in dat een ouder weigert mee te werken aan het maken van afspraken over de kinderen. Hier kan een mediator ook bemiddelen. U en uw partner willen samen tot een oplossing komen en gaan vrijwillig een mediationtraject in. De praktijk leert dat een mediationtraject bij echtscheiding niet wordt ingezet wanneer de belanghebbenden op een punt zijn gekomen dat gezamenlijk overleg niet meer mogelijk is. De wil om samen tot een oplossing ontbreekt en een echtscheidingsadvocaat wordt ingezet.
De echtscheidingsmediator
Heeft u besloten een mediationtraject in te gaan dan gaat u samen op zoek naar een echtscheidingsmediator bij u in de buurt. Wij kunnen u adviseren en in contact brengen met een gespecialiseerde echtscheidingsmediator.
Mediationovereenkomst
Voordat het mediationtraject start moeten u en uw partner een mediationovereenkomst tekenen. Samen stellen jullie een schriftelijke overeenkomst op waarin de praktische zaken vastgelegd zoals de deelnemende partijen, een beschrijving van het conflict en de kosten van het mediationtraject. Nadat de mediationovereenkomst is getekend start de mediator met het voeren van persoonlijke en gezamenlijke gesprekken. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de specifieke situatie. De echtscheidingsmediator is neutraal en kiest geen partij. Tijdens de gesprekken worden de behoeften van u en uw partner besproken, maar ook zorgen en wensen omtrent de echtscheiding worden toegelicht. Alles wat wordt besproken is strikt vertrouwelijk. Dit creëert een gespreksomgeving waarin iedereen zich vrij voelt om alles te delen en dit is mede een reden waarom mediation vaak succesvol is. Daarbij is alles wat wordt besproken vrijblijvend. Misschien komen jullie er wel achter dat een echtscheiding te definitief is en scheiden van tafel en bed een betere oplossing is.
Vaststellingsovereenkomst
Is het gelukt om in een aantal gesprekken tot een oplossing te komen dan stelt de echtscheidingsmediator een vaststellingsovereenkomst op. Bij een echtscheiding wordt de vaststellingsovereenkomst ook wel het echtscheidingsconvenant genoemd. Is de vaststellingsovereenkomst getekend door u en uw partner dan bent u beide verplicht om u te houden aan de gemaakte afspraken. De afspraken zijn dus niet meer vrijblijvend. De echtscheidingsmediator draagt zorg voor het aanleveren van het echtscheidingsconvenant aan de (scheidings)advocaat. De (scheidings)advocaat dient vervolgens het echtscheidingsconvenant in bij de rechtbank.
Voordelen van een echtscheidingsmediator
De vrijwilligheid van een mediationtraject kan ook als handicap van mediation worden gezien. U en uw partner nemen vrijwillig mee aan het mediatontraject en de echtscheidingsmediator kan geen afspraken afdwingen. U en uw partner moeten zich actief op stellen en het mediationtraject serieus nemen. Toch zijn er veel voordelen op te noemen aan het inschakelen van een echtscheidingsmediator.
- Een mediationtraject kan afgerond zijn in een aantal gesprekken als u en uw partner de vrijwilligheid serieus nemen. Het bespaart tijd en daarmee energie in vergelijking tot een traject waarbij de (scheidings)advocaat de echtscheiding regelt.
- Overleg staat centraal in een mediationtraject. Hoewel u en uw partner mediation niet moeten zien als relatietherapie staat bij een mediationtraject u en uw partners behoeften centraal. Een (scheidings)advocaat zal sneller de juridische aspecten bekijken.
- De praktijk leert dat mediation een hoog slagingspercentage heeft.
Een ander voordeel zijn de kosten. Er zijn meerdere verzekeraars die de kosten voor een mediationtraject vergoeden als u een rechtsbijstandverzekering heeft. Ook is het mogelijk dat u en uw partner in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit is afhankelijk van uw draagkracht.
Contact opnemen
Wilt u meer informatie over mediation bij echtscheiding en in contact komen met een gespecialiseerde echtscheidingsmediator? Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen. Vervolgens zal een mediator uit uw regio in een telefoongesprek samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn. Zelf bellen kan natuurlijk ook. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 088 1810 380.