Als u gaat scheiden is het goed om te weten wat er allemaal geregeld moet worden. Hetzelfde geldt bij de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap. Eén van die zaken is alimentatie. Voor hulp bij het krijgen van alimentatie kunt u het LBIO inschakelen.
Partneralimentatie
Na een echtscheiding kan worden vastgelegd dat er partneralimentatie moet worden betaald door één van de ex-partners aan de ander als die ander zelf niet volledig in staat is om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Het betalen van partneralimentatie komt voort uit de verplichting om – als u getrouwd bent – voor elkaar te zorgen.
Kinderalimentatie
Daarnaast kan de rechter vaststellen dat er kinderalimentatie dient te worden betaald, omdat ouders volgens de wet verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van hun kind(eren) tot de leeftijd van 21 jaar.
Hulp bij alimentatie: het LBIO
Waar staat LBIO voor?
De letters LBIO zijn een afkorting voor Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbedragen. Het LBIO is een organisatie van de overheid. Zij zijn specialist in alimentatie en helpen u bij het innen van partneralimentatie en kinderalimentatie als dat u zelf niet lukt of wanneer uw partner weigert te betalen. Ook helpen zij bijvoorbeeld de betalingen van uw ex-partner weer op gang te krijgen.
Wat is het LBIO?
Het LBIO is een overheidsinstantie die zorgdraagt voor het innen van partneralimentatie en kinderalimentatie en hiertoe speciale bevoegdheden heeft. Zo mag het LBIO informatie opvragen bij andere overheidsinstanties en beslag leggen op iemands loon of uitkering. Het LBIO werkt in opdracht van de minister van justitie en veiligheid.
Wanneer kun je het LBIO inschakelen?
Stap 1: bemiddelen
In eerste instantie is het natuurlijk de bedoeling dat u en uw ex-partner de betaling van de alimentatie samen regelen. Als dat niet lukt en uw ex-partner betaalt niet, dan kan het LBIO u helpen om de verschuldigde alimentatie te incasseren. Eerst via een poging om te bemiddelen tussen u en uw ex-partner. Dit slaagt in ongeveer 75% van de gevallen.
Stap 2: incasso via LBIO
Mocht de bemiddeling niet het gewenste effect hebben, dan nemen zij de incasso van u over. Dit is voor u kosteloos, maar brengt voor uw ex-partner als alimentatieplichtige wel extra kosten met zich mee (opslagkosten). Als het LBIO erin slaagt om de alimentatie te innen bij uw ex-partner, dan wordt de alimentatie zo snel mogelijk naar uw rekening overgeboekt.
Alleen door rechter vastgestelde alimentatiebedragen
Let op: het LBIO kan alleen alimentatie voor u incasseren als de alimentatiebedragen door de rechter zijn vastgesteld of bekrachtigd.
Juridische hulp van scheidingsadvocaat
Onze gespecialiseerde scheidingsadvocaten kunnen de rechter verzoeken om de alimentatie alsnog voor u vast te leggen. Vul het formulier op onze website in om in contact te komen met een echtscheidingsadvocaat of bel ons op 088 1810 380.
Alimentatie berekenen
U kunt het LBIO ook een berekening van de alimentatie laten maken. Uw (ex-)partner moet hier dan wel aan mee willen werken.
Adviesrapport met alimentatiebedragen
U betaalt het LBIO € 50,- om de berekening te laten maken. Net als de rechter maakt het LBIO hierbij gebruik van het tremarapport. Dat is een rapport dat de alimentatienormen bevat en dat ieder jaar wordt aangepast.
Rapport aanpassen?
Het op de berekening gebaseerde advies van het LBIO is niet bindend en de (ex-)partners kunnen dus niet verplicht worden om zich aan de berekening van het LBIO te houden. Als u en uw (ex-)partner het echter eens zijn over de berekening, kunt u de berekening laten vastleggen door de rechtbank.
Wilt u een advocaat?
Een echtscheidingsprocedure is een complexe procedure. Het is van groot belang dat u goede afspraken maakt met uw (ex-)partner, omdat deze afspraken grote (financiële) gevolgen kunnen hebben. Wij hebben gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten die u kunnen begeleiden in dit proces om de echtscheiding tot een goed einde brengen. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.
Neem contact op
Hebt u behoefte aan een gespecialiseerde scheidingsadvocaat? Vul dan het formulier op onze website in of bel ons op 088 1810 380.