Zijn er bij een (v)echtscheiding kinderen betrokken? De scheidende ouders moeten afspraken maken over verschillende zaken zoals een zorg of omgangsregeling. De afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een ouderschapsplan.
De scheidende ouders moeten ook financiële afspraken maken over de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. De financiële bijdrage voor de kosten van de verzorging en opvoeding van kinderen wordt de kinderalimentatie genoemd. De financiële afspraken worden eveneens vastgelegd in het ouderschapsplan of in een echtscheidingsconvenant.
Alimentatie
Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud. Deze financiële bijdrage komt enkel ter sprake wanneer er sprake is van een echtscheiding. Nederland kent twee vormen van alimentatie:
- Kinderalimentatie
- Partneralimentatie
Alimentatie is te omschrijven als een onderhoudsplicht.
Onderhoudsplicht
Ouders hebben het gezag over hun minderjarig kind. Dit heet het ouderlijk gezag en omvat de plicht en het recht van de ouder zijn minderjarig kind te verzorgen en op te voeden. Daarbij zijn ouders verplicht om hun kinderen financieel te onderhouden. Lees op onze pagina over het ouderlijk gezag meer over de onderhoudsplicht.
Ouders zijn onderhoudsplichtig naar hun kinderen toe. Deze plicht is wettelijk vastgelegd en komt tot uitdrukking in artikel 1:392 BW. Geldt de onderhoudsplicht ook indien het kind 18 jaar is geworden? Verderop in dit artikel vindt u het antwoord.
Reikwijdte onderhoudsplicht
Uit de wet volgt dat de onderhoudsplicht geldt voor ouders op grond van bloed- of aanverwantschap. De reikwijdte van de onderhoudsplicht is dus beperkt tot gevallen van bloed- of aanverwantschap.
Dit houdt o.a. in dat de vader als verwekker van het kind onderhoudsplichtig is. Ook de stiefouder van het kind is onderhoudsplichtig. Kortom geldt de onderhoudsplicht voor elke ouder. Ook de scheidende ouder en de ouders die co-ouderschap afspreken.
Kinderalimentatie
Samenvattend is kinderalimentatie een wettelijke onderhoudsplicht welke is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud van het kind na een echtscheiding.
De kosten van levensonderhoud omvatten in beginsel alle kosten die het kind nodig heeft voor zijn of haar levensonderhoud. U moet hierbij denken aan kosten voor de eerste levensbehoeften (eten, drinken, onderdak en kleding) maar ook kosten voor abonnementen en school vallen hieronder.
Het doel van kinderalimentatie is dat het kind na de echtscheiding alles kan blijven doen wat hij of zij ook deed voor de echtscheiding.
Kind wordt volwassen en dan?
Een veel gestelde vraag is of kinderalimentatie verschuldigd is als het kind 18 jaar is geworden. Het ouderlijk gezag ziet immers op het minderjarig kind.
Volgens de wet is een kind volwassen (meerderjarig) wanneer hij of zij de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Totdat deze leeftijd is bereikt zijn de ouders onderhoudsplichtig.
Nadat het kind 18 jaar is geworden is hij of zij handelingsbekwaam en zelf financieel verantwoordelijk. Betekent dit dat de onderhoudsplicht stopt wanneer het kind 18 jaar is geworden? Nee.
Bovenstaande geldt ook als u geen contact heeft met uw kind.
Wettelijke grondslag voor kinderalimentatie
De onderhoudsplicht stopt niet wanneer een kind 18 jaar is geworden. Dit volgt uit de wet:
“Ouders zijn verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van hun meerderjarige kinderen die de leeftijd van één en twintig jaren niet hebben bereikt”.
Uit de wet volgt dat kinderalimentatie verschuldigd is tot een leeftijd van 21 jaar. Een kind in de leeftijd van 18 tot 21 jaar is een jongmeerderjarige en zij hebben recht op een verlengende onderhoudsplicht.
Wel is het zo dat de kinderalimentatie verschuldigd is aan het indien hij of zij 18 jaar is geworden. De ontvangstgerechtigheid gaat over van de ouder op het kind.
Jongmeerderjarige altijd recht op kinderalimentatie
Het is niet ondenkbaar dat een jongmeerderjarige werkt en mogelijk zelfs geheel in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Moet dan alsnog kinderalimentatie worden betaald?
In 2016 heeft de Hoge Raad een antwoord gegeven:
“Ouders zijn immers onderhoudsplichtig jegens hun kinderen die jonger zijn dan 21 jaar, ook als die kinderen niet behoeftig zijn doordat zij in hun eigen levensonderhoud zouden kunnen voorzien, bijvoorbeeld door te werken”.
Kortom, kinderalimentatie is verschuldigd tot de jongmeerderjarige de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt.
Na het 21e levensjaar?
In principe is geen kinderalimentatie verschuldigd als het kind 21 jaar is geworden. Uitzonderingen daargelaten.
Ouders hebben de mogelijkheid om afwijkende afspraken te maken over de kinderalimentatie. Bijvoorbeeld de afspraak dat kinderalimentatie verschuldigd is zolang het kind studeert.
Voorts is het mogelijk dat het kind na het 21e levensjaar niet in staat is om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Het kind moet dit aantonen door middel van bewijs. Lukt dit? Dan is kinderalimentatie ook verschuldigd na het 21e levensjaar.
Afspraken over kinderalimentatie
Hiervoor is aangegeven dat (financiele) afspraken aangaande de kinderen worden vastgesteld in een ouderschapsplan. De afspraken over kinderalimentatie omvatten in ieder geval:
Hoogte van de kinderalimentatie
Het is aan de ouders om in goed overleg de hoogte van de kinderalimentatie vast te leggen. Om de hoogte vast te stellen wordt rekening gehouden met de volgende factoren:
- Behoefte van het kind;
- Draagkracht van de ouders (draagkracht berekenen? Lees hier meer over de draagkrachtberekening);
- Zorgkorting;
- Jaarlijkse indexering.
Wat veel mensen niet weten is dat de jaarlijkse indexering van lonen van invloed is op de hoogte van de kinderalimentatie. Het is dus niet mogelijk dat jarenlang hetzelfde bedrag aan kinderalimentatie wordt ontvangen. Heden staat het indexeringspercentage op 3%.
Het correct berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie is niet eenvoudig. Laat u zich adviseren door een scheidingsmediator of een scheidingsadvocaat.
Uiteindelijk is het de rechter die de hoogte vaststelt.
Wie betaalt?
In de praktijk blijft het kind wonen bij één van de ouders. Vaak is dit de moeder. De ouder waarbij het kind zijn of haar hoofdverblijf heeft wordt de verzorgende ouder genoemd. De andere ouder wordt de niet-verzorgende ouder genoemd.
De niet-verzorgende ouder is kinderalimentatie verschuldigd aan de verzorgende ouder totdat het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Vanaf het 18e levensjaar is de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie verschuldigd aan het kind.
Overige afspraken?
Hiervoor is al aangegeven dat ouders afwijkende afspraken kunnen maken. Dit wordt dan ook vastgelegd in het ouderschapsplan.
Lukt het niet om samen afspraken te maken over de kinderalimentatie. Schakel dan een mediator of een echtscheidingsadvocaat in. Vul het formulier in als u in contact wilt komen met een mediator of echtscheidingsadvocaat bij u in de regio.
Gerechtelijke procedure
Wilt u kinderalimentatie laten vaststellen, veranderen (herberekening) of stopzetten? Dan kunt u naar de rechter gaan en een alimentatieverzoek indienen door middel van een verzoekschrift. Het is verplicht dat een advocaat zo’n verzoek indient. De rechter stelt uiteindelijk bijvoorbeeld vast hoe hoog de kinderalimentatie is. Op de website van de Rechtspraak vindt u meer informatie over de gerechtelijke procedure.
Wilt u meer weten over procedures in zijn algemeenheid? Hier vindt u een overzicht terug van verschillende procedures.
De Belastingdienst
Een verschil met partneralimentatie is dat over kinderalimentatie geen belasting wordt betaald. De verzorgende ouder hoeft de kinderalimentatie niet aan te geven in de belastingaangifte.
Een mediator of echtscheidingsadvocaat kan u informeren over de belastingaangifte en kan u voorzien van tips en tricks.
Innen kinderalimentatie
De rechter stelt uiteindelijk vast hoe hoog de kinderalimentatie moet zijn. Echter is het betalen en innen van kinderalimentatie een regeling tussen de ouders. Wanneer de niet-verzorgende ouder niet voldoet aan de alimentatieplicht is het mogelijk om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Ook is het mogelijk om het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (hierna: LBIO) in te schakelen. Het LBIO is gespecialiseerd in het innen van onderhoudsbijdragen. Hieronder valt kinderalimentatie.
Hulp nodig?
Wilt u juridische bijstand ontvangen van een mediator of echtscheidingsadvocaat om de hoogte van de kinderalimentatie vast te stellen. Of wilt u juridische bijstand tijdens een gerechtelijke procedure? Bel ons voor een gratis gesprek en samen komen we tot een oplossing. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.