Een echtscheidingsconvenant (ook wel: scheidingsconvenant) is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw toekomstige ex-partner. In de regeling worden alle afspraken opgenomen die te maken hebben met de echtscheiding. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van een echtscheiding op huwelijkse voorwaarden of een echtscheiding in gemeenschap van goederen.
Waarom een echtscheidingsconvenant?
Uw partner en u besluiten te gaan scheiden. In de meeste gevallen is dit natuurlijk een ingrijpend besluit voor uw beiden. Want uit elkaar gaan kan op verschillende vlakken grote gevolgen hebben.
Weten waar u aan toe bent
Juist daarom is het belangrijk om hier samen duidelijke afspraken over te maken. Vaak is het voor alle twee verstandig hiervoor een schriftelijke regeling op te stellen.
Extra narigheid voorkomen
In het echtscheidingsproces wordt hiervoor vaak een echtscheidingsconvenant opgesteld. Een echtscheidingsconvenant is één van de belangrijke scheidingspapieren. Met zo’n echtscheidingsconvenant voorkomt u veel ongewenste moeilijkheden, zoals een vechtscheiding.
Betekenis echtscheidingsconvenant
Maar wat is precies de betekenis van het akkoord dat u sluit, oftewel: wat houdt een echtscheidingsconvenant precies in? En wanneer in het echtscheidingsproces wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld? Een antwoord op al uw vragen over het scheidingsconvenant vindt u terug op deze pagina.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Zoals gezegd is een echtscheidingsconvenant een regeling tussen u en uw toekomstige ex-partner. Hierin staan alle afspraken van u beiden over onderwerpen die te maken hebben met de echtscheiding.
Echtscheidingsconvenant verplicht?
U bent niet verplicht om een convenant op te stellen. Zijn u en uw toekomstige ex-partner het bijvoorbeeld eens over de echtscheiding en zijn er kinderen betrokken bij de scheiding? Dan is het opstellen van een convenant niet verplicht. U bent dan verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Meer informatie over het wel of niet verplicht zijn tot het opstellen van een convenant vindt u op de site van de Rechtspraak.
Zelf opstellen of laten doen?
Het is mogelijk om zelf een overeenkomst op te stellen waarin alle gemaakte afspraken worden omschreven. Het wordt ten zeerste aangeraden een convenant op te stellen. Eventuele problemen in de toekomst worden voorkomen.
Wij kunnen u in contact brengen met een advocaat of mediator die gespecialiseerd is in het echtscheidingsrecht en die u kan helpen met het opstellen van een convenant.
Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?
Een scheidingsconvenant bevat alle afspraken die u en uw toekomstige ex-partner hebben gemaakt over de echtscheiding. Deze afspraken gaan over allerlei onderwerpen, zoals:
- Woonsituatie
- Verdelen van bezittingen
- Alimentatie (zie ook draagkrachtberekening)
- Kinderalimentatie
- Partneralimentatie
- Afspraken over de kinderen zoals de zorgregeling of omgangsregeling.
Op onze pagina over echtscheiding vindt u meer informatie terug over de meest voorkomende onderwerpen. En wat als u te maken heeft met een ouder die niet mee wil werken aan het maken van afspraken omtrent de zorgregeling of omgangsregeling? Lees het artikel over de zogenaamde weigerouder om er achter te komen hoe u zich dan het beste kunt opstellen.
Wanneer wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld?
1. Onderling gesprek
Voorafgaand aan het opstellen van een scheidingsconvenant vindt er een gesprek plaats tussen u en uw toekomstige ex-partner over de echtscheiding.
2. Verzoek tot echtscheiding indienen
Omdat een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter moet u samen met uw toekomstige ex-partner beslissen of u een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding indient of een eenzijdig verzoekschrift. Een verzoekschrift wordt ingediend door een advocaat of een mediator-advocaat. U zult dus samen moeten beslissen welke advocaat of mediator-advocaat wordt ingeschakeld.
-> Lees meer over de rol van een mediator bij echtscheiding.
3. Duidelijke afspraken vastleggen in scheidingsconvenant
Wanneer voorgaande is besproken is het tijd om concrete afspraken te gaan maken. Is er overeenstemming bereikt tussen u en uw toekomstige ex-partner? Dan wordt het convenant opgesteld.
Hoe ziet een echtscheidingsconvenant eruit?
Voorbeeld echtscheidingsconvenant
Een convenant is een omvangrijke overeenkomst en behandelt veel onderwerpen. Hier kunt u een vereenvoudigd voorbeeld vinden van een convenant. Een definitieve versie van een convenant zal omvangrijker zijn en alle afspraken tot in de puntjes behandelen.
Echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden
Juridische hulp nodig?
Bel ons als u hulp wilt bij het opstellen van een convenant. U en uw toekomstige ex-partner kunnen samen met een echtscheidingsadvocaat of mediator-advocaat een model echtscheidingsconvenant opstellen of u kunt uw eigen opgestelde convenant laten checken.
Echtscheidingsconvenant opgesteld, en dan?
Stel, de volgende situatie doet zich voor:
U en uw toekomstige ex-partner hebben geen kinderen en willen een gezamenlijk verzoekschrift indienen bij de rechtbank. De advocaat dient het verzoek in bij de rechtbank, samen met het echtscheidingsconvenant. Doorgaans vindt er geen zitting plaats en de rechter zal uitspraak doen over de echtscheiding. U en uw toekomstige ex-partner ontvangen een echtscheidingsbeschikking. Het echtscheidingsconvenant is bekrachtigd en daarmee rechtsgeldig.
Een convenant is dus rechtsgeldig wanneer het convenant wordt bekrachtigd door de rechter. Op dit moment zijn de gemaakte afspraken bindend en afdwingbaar! Eenzelfde procedure geldt bij het scheiden van tafel en bed.
Echtscheidingsconvenant wijzigen?
Op het moment dat het echtscheidingsconvenant is bekrachtigd door de rechter, is het niet eenvoudig om deze te laten wijzigen. Toch zijn er redenen te bedenken die veranderingen in het convenant rechtvaardigen. Een veelvoorkomende aanpassing gaat over het vastgestelde bedrag omtrent kinder- en of partneralimentatie. De betalende partij is bijvoorbeeld zijn of haar baan kwijtgeraakt en kan het vastgestelde bedrag niet betalen. Of er is een afspraak gemaakt die niet meer actueel is. U en uw ex-partner zijn het beide eens dat er een wijziging gemaakt dient te worden.
Hulp bij aanpassen scheidingsconvenant
Het wijzigen van het echtscheidingsconvenant is een aangelegenheid waarbij het niet verplicht is een advocaat of mediator in te schakelen. Toch is het verstandig om hulp in te schakelen bij een aanvulling of wijziging. Vaak treft een enkele aanvulling of wijziging ook andere gemaakte afspraken waar u en uw ex-partner mogelijk geen rekening mee houden omdat het u ontbreekt aan de specifieke juridische kennis.
Echtscheidingsconvenant openbreken
Zijn jullie het eens over de wijziging dan dient het echtscheidingsconvenant te worden opengebroken. Een aanvullende of wijzigingsovereenkomst wordt dan opgesteld. Hieruit blijkt welke afspraken uit het echtscheidingsconvenant vervallen en wat de nieuwe afspraken zijn. De veranderingen zijn rechtsgeldig op het moment dat de overeenkomst getekend is door beide partijen. Worden jullie het niet eens over de wijziging? Dan is tussenkomst van de rechter de enige overgebleven mogelijkheid.
Niet nakomen van de afspraken
Maar wat als uw toekomstige ex-partner de gemaakte afspraken uit het convenant niet nakomt? U kunt uw ex-partner aanspreken op zijn of haar wanpraktijken en nakoming eisen. Betaalt uw ex-partner de partneralimentatie niet? Dan kunt u zonder tussenkomst van de rechter een deurwaarder inschakelen en/of ondersteuning vragen van het LBIO.
LBIO: hulp bij alimentatie & betaalproblemen
In sommige gevallen kan het lastig blijken om partner- en/of kinderalimentatie te innen. U kunt dan hulp inschakelen van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Het LBIO is een overheidsinstantie met speciale bevoegdheden voor het innen van partneralimentatie en kinderalimentatie. Zij mogen bijvoorbeeld extra informatie opvragen bij andere overheidsinstanties en beslag leggen op iemands loon of uitkering. Het LBIO werkt in opdracht van de minister van justitie en veiligheid.
Veelgestelde vragen over het echtscheidingsconvenant
Hoe snel een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld en uiteindelijk wordt bekrachtigd door de rechter is afhankelijk van het overleg tussen de scheidende partners. Bij goed overleg kan een scheiding snel geregeld zijn. Het is niet uitzonderlijk dat een echtscheidingsconvenant binnen enkele weken is opgesteld. Een scheiding kan dan binnen 1 tot 3 maanden afgerond zijn.
Met behulp van een mediator komt men (vaak) snel tot een echtscheidingsconvenant waarin afspraken zijn gemaakt die voor beide partijen werkbaar zijn. Er is geen winnende of verliezende partij. Zie de pagina over mediation bij echtscheiding voor meer informatie over het inschakelen van een mediator.
Een bekrachtiging van de rechter is erg belangrijk. Het levert namelijk een executoriale titel op. Dit houdt in dat de gemaakte afspraken kunnen worden afgedwongen wanneer één van de partijen zich niet houdt aan de afspraken zonder tussenkomst van de rechter.
Het echtscheidingsconvenant moet na bekrachtiging van de rechter binnen 6 maanden worden ingeschreven bij de gemeente waar men getrouwd is. Nadat de vereiste documenten zijn opgestuurd naar de gemeente duurt het een paar weken voordat het echtscheidingsconvenant is ingeschreven.
Gaan jullie in goede harmonie uit elkaar en is er geen discussie over de verdeling van spullen etc.? Dan bestaat er geen verplichting om een convenant op te stellen. Toch bestaat de kans dat u alsnog in de toekomst een echtscheidingsconvenant moet overhandigen aan bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker. Er zijn instanties die vragen naar een echtscheidingsconvenant voordat zij overgaan tot een lening. Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is het advies.
Het is mogelijk dat u door alle hectiek het convenant bent kwijtgeraakt. Dit levert geen grote problemen op. Bij uw advocaat of mediator-advocaat kunt u het convenant opvragen tot 7 jaar na dato. Als meer tijd verstreken is, dan kunt u het gratis opvragen bij de rechtbank die de echtscheiding heeft uitgesproken.
Neem contact op
Wilt u meer informatie ontvangen over het scheidingsconvenant of zoekt u hulp bij het opstellen ervan? Vul dan het contactformulier in en wij brengen u in contact met een geschikte advocaat of mediator-advocaat bij u in de buurt. Onze gratis advocaten familierecht bevinden zich door heel Nederland.