Een pro deo advocaat familierecht die aangesloten is bij pro-deo-advocaten.com kan u helpen bij elke familierecht procedure. Een beknopte omschrijving van verschillende procedures binnen het familierecht vindt u hieronder.
Echtscheiding
Een echtscheiding geeft vaak een hoop frustraties en spanning. Ondanks deze emoties is het belangrijk om goede afspraken te maken voor de toekomst. Een familierechtadvocaat kan u daarbij helpen. Naast het indienen van een verzoek tot echtscheiding moet er ook overeenstemming worden bereikt over de zorg van eventuele kinderen, de woonsituatie, de verdeling van bezit en inkomsten. Een verzoekschrift wordt ingediend bij de civiele rechter en hiervoor bent u verplicht een familierechtadvocaat in te schakelen. De civiele rechter is iets anders dan de kantonrechter, wees hier bedacht op.
Hulp bij scheiden
Afgelopen jaar hebben meer dan 30.000 personen in Nederland een echtscheiding doorgezet op pro deo basis. Dit wil zeggen dat de werkzaamheden van de familierechtadvocaat is betaald door de overheid. Ook kan een mediation op basis van pro deo worden ingeschakeld. Wilt u in contact komen met een gespecialiseerde familierechtadvocaat bij u in de regio? Laat uw gegevens achter door het contactformulier in te vullen. U kunt ook met ons bellen door te klikken op de button hieronder. Wij nemen uw contactgegevens aan en sturen die door naar een familierechtadvocaat. Uiterlijk de volgende werkdag krijgt u een belletje van een familierechtadvocaat.
Kinderalimentatie
Iedere ouder is verplicht zorg te dragen voor de opvoedingskosten van zijn of haar kind. Als een kind na de echtscheiding bij de ene ouder gaat wonen, dan is de andere ouder verplicht om een financiële bijdrage te betalen. Deze bijdrage noemt men kinderalimentatie. De hoogte en duur van kinderalimentatie kan op twee manieren worden vastgesteld. De eerste en meest wenselijke manier is om onderling afspraken met uw ex-partner te maken over het alimentatiebedrag. Deze afspraken worden na toetsing van de rechter schriftelijk vastgelegd in het ouderschapsplan. Wanneer u er niet in slaagt om samen afspraken te maken, zal de rechter zelf een bedrag vaststellen. In beide gevallen is het uiteindelijk de rechter die het bedrag controleert en, indien nodig, wijzigt als dit te laag is om in de behoeften van de kinderen te kunnen voorzien.
Hoogte kinderalimentatie
Kinderalimentatie heeft als doel er voor te zorgen dat het kind er na een echtscheiding zo min mogelijk financieel op achteruit gaat. De rechter berekent de alimentatie via de daarvoor vastgestelde alimentatienormen (te raadplegen via het zogenaamde tremarapport). Het komt er, kort gezegd, op neer dat de rechter kijkt naar de behoefte van het kind en de financiële draagkracht van beide ouders. De rechter kijkt bij vaststelling van (de hoogte van) kinderalimentatie altijd naar de normen, maar is vrij deze aan te passen aan uw persoonlijke situatie. In het filmpje hieronder ziet u meer over de vaststelling van kinderalimentatie.
Het is aan te raden om in alle gevallen hulp te zoeken van een familierechtadvocaat. Deze draagt er zorg voor dat u niet teveel kinderalimentatie moet betalen. Of juist te weinig ontvangt. Kinderalimentatie is bedoeld om in de behoefte van de kinderen te voorzien. Dit geld is dus niet bedoeld voor de ex-partner, daarvoor bestaat partneralimentatie en daarover straks meer.
Wilt u meer weten over kinderalimentatie?
Op onze pagina over kinderalimentatie leest u meer over deze vorm van financiële bijdrage. Bijvoorbeeld hoe lang kinderalimentatie betaald moet worden en wat er betaald van moet worden.
Partneralimentatie
Partneralimentatie is een gevolg van de onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht voorziet er in dat partners ook na een huwelijk of geregistreerd partnerschap verplicht zijn om voor elkaar te zorgen. Wanneer de inkomens van (ex-)partners substantieel verschillen, betekent dit dat een van de beide partijen aanspraak kan maken op partneralimentatie. Ook voor deze vorm van alimentatie geldt dat partners samen afspraken kunnen maken over hoogte en duur. In dat geval wordt de partneralimentatie vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Wanneer de partijen er niet in slagen om het eens te worden, zal de rechter de knoop doorhakken.
Hoogte partneralimentatie
Bij het bepalen van de hoogte en duur van partneralimentatie, gaat een rechter uit van drie factoren:
- Behoefte; het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft om de huidige levensstandaard te kunnen handhaven
- Verdiencapaciteit; de (potentiële) hoogte van het eigen inkomen van alimentatiegerechtigde
- Draagkracht; de hoeveelheid partneralimentatie die de alimentatieplichtige zich maximaal kan veroorloven
Uit de behoefte en de verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde vloeit een bepaald benodigd bedrag voort. Vervolgens wordt middels een draagkrachtberekening getoetst of de alimentatieplichtige dit bedrag daadwerkelijk kan betalen. Hierbij geldt dat kinderalimentatie voorrang heeft op partneralimentatie. Pas als volledig is voldaan aan de kinderalimentatie, komt de partner aan de beurt. De hoogte van alimentatiebetalingen kan nooit de draagkracht overschrijden.
Verlenging en wijziging van partneralimentatie
Er zijn situaties denkbaar die een verzoek tot verlenging van de alimentatie rechtvaardigen. Het is in dit geval van groot belang dat u een dergelijk verzoek binnen 3 maanden na het verstrijken van uw recht op alimentatie aanhangig maakt bij de rechter. Tevens kan het zo zijn dat veranderingen in de persoonlijke situatie van een van beide partijen (bijvoorbeeld door een ontslag op staande voet) nopen tot een wijziging in de hoogte of duur van de alimentatie. Het verzoek tot een dergelijke wijziging kunt u zelf indienen, waarna de rechtbank zich er over zal buigen. Wanneer u zonder tussenkomst van de rechter samen afspraken maakt over een wijziging, dienen deze te allen tijde via een notaris vastgelegd te worden.
Meer weten over partneralimentatie?
Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden? Vind het antwoord en allerlei informatie terug op de pagina ‘Partneralimentatie‘.
LBIO: hulp bij alimentatie & betaalproblemen
In sommige gevallen kan het lastig blijken om partner- en/of kinderalimentatie te innen. U kunt dan hulp inschakelen van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Het LBIO is een overheidsinstantie met speciale bevoegdheden voor het innen van partneralimentatie en kinderalimentatie. Zij mogen bijvoorbeeld extra informatie opvragen bij andere overheidsinstanties en beslag leggen op iemands loon of uitkering. Het LBIO werkt in opdracht van de minister van justitie en veiligheid.
Stiefouderadoptie en gezag
Als een kind is geadopteerd door een stiefouder zorgt ervoor dat het kind gezien wordt als familie van de stiefouder. Het kind is dan dus géén familie meer van zijn oude familie. Dit is niet alleen een grote emotionele stap, maar ook een juridische stap. Eenvoudiger is het regelen van gezamenlijk gezag. Dit kan dus een alternatief zijn als stiefouderadoptie niet is verleend. Een familierechtadvocaat kan u in beide gevallen helpen en kan ook advies geven welk soort gezag het meeste kans van slagen heeft.
Hulp nodig van een familierechtadvocaat?
Een echtscheiding aanstaande? Schakel dan een gespecialiseerde familierechtadvocaat in zodat u krijgt waar u recht op heeft. Wij helpen u daar graag bij.
Kosten familierechtadvocaat
De diensten van een familierechtadvocaat kosten natuurlijk geld. Er zijn verschillende vormen van bekostiging zoals pro deo (gefinancierde rechtsbijstand).