Waarschijnlijk bent u op deze website terecht gekomen omdat u een beslissing van het UWV hebt gehad over uw WIA-uitkering. U bent op zoek naar tips voor het schrijven van een bezwaarschrift of naar een WIA-advocaat die u kan helpen.
Wij zullen u uitleggen hoe de procedure bij het UWV gaat en hoe succesvol bezwaar gemaakt kan worden. Daarnaast is het soms mogelijk dat uw werkgever in bezwaar gaat. Hiervoor moet de werkgever aangemerkt worden als belanghebbende.
Als u zelf een bezwaarschrift wilt maken, kunt u hier een voorbeeldbrief vinden die u zelf kunt downloaden. U vindt verderop in de tekst ‘tips voor een succesvol bezwaarschrift”. Aan de hand hiervan kunt u dit voorbeeld bezwaarschrift het beste aanvullen.
Wanneer u juridische hulp wilt van een WIA advocaat, kunt u het contactformulier invullen.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Procedure UWV
U hebt recht op een WIA uitkering als u ziek bent geworden vanuit een situatie als werkende of WW’er en u bent 104 weken ziek geweest (de wachttijd). Tegen het einde van de Ziektewet wordt u door het UWV opgeroepen voor de WIA aanvangskeuring. In het geval het duidelijk is dat u in de toekomst nooit meer zult kunnen werken, kunt u vervroegd de WIA-aanvraag doen. Als deze laatste aanvraag wordt toegekend, komt u in de IVA-uitkering. Dit houdt in dat het verlies aan verdiencapaciteit volledig (80-100%) is en dat uw beperkingen duurzaam zijn.
Bij de WIA-keuring wordt door een verzekeringsarts gekeken wat uw beperkingen zijn en deze worden opgenomen in een Functionele Mogelijkheden Lijst (de FML). Aan de hand van deze mogelijkheden, uw opleidingsniveau en taalvaardigheid, wordt door een arbeidsdeskundige gekeken welke functies u nog kunt uitoefenen. Het loon wat bij deze functies hoort, wordt vergeleken met het loon dat u verdiende voordat u ziek werd (uw maatmanloon). Het verschil is uw restverdiencapaciteit en dit bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. Als u meer dan 35% arbeidsongeschikt bent, krijgt u een WIA uitkering.
Als u de ‘gewone’ WIA krijgt, zijn hierin de varianten LoonGerelateerde Uitkering (LGU), de LoonAanvullings Uitkering (LAU) en de VervolgUitkering (VU). Welke van deze varianten van toepassing is, is afhankelijk van hoe lang u al in de WIA zit en hoeveel van uw restverdiencapaciteit u benut.
Als u meer dan 80% arbeidsongeschikt bent en het is voor de verzekeringsarts duidelijk dat uw beperkingen duurzaam zijn (dat wil zeggen dat u niet meer beter wordt), dan komt u in de IVA. Dit houd in dat u een volledige uitkering krijgt en geen WIA herbeoordeling in de toekomst.
Als de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV bepalen dat u niet in aanmerking komt voor WIA of IVA, krijgt u hierover een besluit. Tegen dit besluit kun u binnen 6 weken in bezwaar. Bij tips leggen we uit hoe u dit aanpakt.
Herbeoordeling WIA
Als u een WIA-uitkering hebt, kunt u een WIA herbeoordeling krijgen. Het UWV roept u bijvoorbeeld op als bij de vorige keuring door de verzekeringsarts is vastgesteld dat uw situatie waarschijnlijk zal verbeteren. Bijvoorbeeld omdat u tijdens de keuring onder behandeling was. Vaak is het zo dat bij deze herkeuring minder beperkingen worden vastgesteld en uw WIA wordt gestopt. Dit kan grote gevolgen hebben omdat uw inkomen dan wegvalt (het kan zijn dat u nog tijdelijk WW ontvangt als u daar nog recht op had).
Als u zelf van mening bent dat u nog ziek bent, is het zaak om na een negatieve WIA herbeoordeling bezwaar te maken bij het UWV.
Toegenomen beperkingen
Het is ook mogelijk dat u zelf om een WIA herkeuring vraagt als u al een WIA-uitkering hebt, maar van mening bent dat uw beperkingen zijn toegenomen. U kunt ook een WIA herkeuring aanvragen als u na de wachttijd van 104 weken in de Ziektewet niet in aanmerking kwam voor WIA, maar binnen 5 jaar na dat moment meer beperkingen hebt. Die moeten dan wel het gevolg zijn van een ziekte die al bestond ten tijde van de einde wachttijd.
Percentage arbeidsongeschikt voor WIA uitkering
Vooral bij de overgang van de Ziektewet naar de WIA worden veel aanvragen voor een WIA uitkering afgewezen. Het draait daarbij allemaal om de vraag of u alweer in staat bent om te werken. Om een WIA uitkering te krijgen moet u voor meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Om voor een IVA-uitkering in aanmerking te komen, moet u minimaal 80% arbeidsongeschikt zijn. Daarnaast moeten uw beperkingen ook duurzaam zijn. Dit laatste houdt in dat u niet weer beter wordt.
Om dit vast te kunnen stellen gaat de verzekeringsarts eerst vaststellen welke beperkingen u hebt. Dit gebeurt met een eigen onderzoek (spreekuur) en met informatie vanuit de behandelende sector. Deze beperkingen worden vervolgens vastgelegd in een functionele mogelijkhedenlijst (de FML).
Vervolgens gaat de arbeidsdeskundige kijken welke functies u met de mogelijkheden nog kunt uitvoeren. Hierbij speelt ook uw opleidingsniveau en uw taalvaardigheid een rol.
Rekensom WIA uitkering
De functies die de arbeidsdeskundige voor u heeft gevonden, zijn gekoppeld aan een bepaald salaris. Dit salaris wordt vergeleken met het salaris dat u verdiende toen u nog aan het werk was (uw maatmanloon). Het verschil tussen wat u verdiende en wat u nog kunt verdienen, is uw percentage arbeidsongeschiktheid.
Dit is om globaal aan te geven hoe het werkt, maar in werkelijkheid is het heel lastig om in een percentage aan te geven of u nog kunt werken. Voor veel mensen is de rekensom van het UWV vaak moeilijk te begrijpen.
Bovendien hangt er nogal wat af van die rekensom. Want als u volgens de arbeidsdeskundige voor minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, krijgt u geen WIA uitkering. Maar wat nu als de arts uw ziekte of beperking niet zorgvuldig heeft beoordeeld? Dan zit u zonder geld, terwijl u zelf toch echt niet voor voldoende inkomsten kan zorgen.
Op zoek naar een advocaat die u bij kan staan bij arbeidsongeschiktheid? Schakel snel een arbeidsongeschiktheid advocaat in!
Oneens met het UWV
Als uw WIA-aanvraag wordt afgewezen of na een WIA herbeoordeling wordt beëindigd of verminderd, loont het vaak de moeite om een bezwaar in te dienen. Uw kans van slagen is groot, want de WIA is ingewikkeld en lang niet op alle punten altijd even duidelijk. Het UWV maakt daarom regelmatig fouten die met succes aangevochten kunnen worden.
Bezwaar maken bij het UWV doet u schriftelijk of via het online portal. Er is een aantal formele voorwaarden gesteld aan een bezwaar. Dit geldt niet alleen bij het UWV, maar ook bij andere besluiten. U moet in het bezwaarschrift aangeven tegen welk besluit u in bezwaar wilt gaan (dus verwijzen naar de brief die u hebt gehad), aangeven waarom u in bezwaar wilt (de bezwaargronden), u moet de brief ondertekenen en van een datum voorzien. Daarnaast moet u er voor zorgen dat het bezwaarschrift binnen 6 weken bij het UWV is. U doet er goed aan om de bezwaarbrief aangetekend te verzenden zodat u bewijs hebt dat u (op tijd) het bezwaar hebt ingediend.
Nadat u uw bezwaar hebt ingediend, gaat het UWV een volledige herbeoordeling doen. Dit houdt in dat uw zaak nog eens volledig wordt bekeken met inachtneming van de bezwaargronden uit uw bezwaarschrift. Dit gebeurt door een andere verzekeringsarts en een andere arbeidsdeskundige dan die in eerste instantie de WIA-beslissing hebben genomen. Vaak krijgt u ook nog een consult bij de verzekeringsarts. Als het UWV voldoende informatie heeft om op uw WIA-bezwaarschrift te kunnen beslissen, krijgt u de beslissing op bezwaar. Houdt u er rekening mee dat dit behoorlijk lang kan duren (tot wel een half jaar, afhankelijk van uw UWV-filiaal).
Tips voor een succesvol bezwaarschrift
U doet er in eerste instantie goed aan om in uw bezwaarbrief bij het UWV aan te geven dat u graag een kopie ontvangt van uw volledige dossier en dat u daarna nog de gelegenheid wilt krijgen om uw bezwaargronden verder aan te vullen.
Rapport verzekeringsarts
In uw dossier vindt u bij de verzekeringsgeneeskundige rapportage de beoordeling van de verzekeringsarts. Hierin staat onder meer welke klachten hij/zij heeft onderzocht, welke diagnoses er zijn, of en welke medicatie u gebruikt, uw dagverhaal en of er informatie is ingewonnen bij de behandelende sector. U dient hier heel kritisch naar te kijken. Het kan namelijk zijn dat u ook klachten hebt waar u zich niet voor hebt ziekgemeld en dat deze dus niet zijn beoordeeld. Ook gebeurt het dat bepaalde diagnoses niet bekend zijn omdat er geen of onvoldoende informatie is opgevraagd bij uw huisarts of specialisten. Als dit het geval is, doet u er goed aan deze informatie zelf op te vragen bij uw specialist/huisarts.
Verder kan het bijvoorbeeld dat geen rekening is gehouden met de dosering van uw medicijnen en dat dit uitmaakt voor uw rijvaardigheid etc. Tenslotte is ook uw dagverhaal heel belangrijk om te controleren omdat onze ervaring leert dat de verzekeringsarts van het UWV hier speciaal de dingen vermeld die u wel kunt en de dingen die u niet meer kunt, weg laat.
Het tweede formulier wat u moet controleren is de Functionele Mogelijkheden Lijst (de FML). Staan hier al uw beperkingen wel in opgesomd?
Rapport arbeidsdeskundige
De tweede stap is het controleren van de arbeidsdeskundige rapportage. Zijn uw opleidingsniveau en uw taalvaardigheid wel juist vastgesteld en klopt uw maatmanloon wel? De eerste twee zijn belangrijk voor het bepalen van de functies die nog geschikt voor u zouden zijn. Uw maatmanloon is belangrijk voor het uiteindelijke percentage arbeidsongeschiktheid omdat hetgeen u nog kunt verdienen met de geduide functies wordt vergeleken met uw maatmanloon. Het verschil is uw percentage arbeidsongeschiktheid.
Wat betreft de arbeidsdeskundige rapportage doet u er ook goed aan om de functieomschrijving te controleren. Wellicht staat hier iets in wat specifiek is voor deze functie en u deze vanwege bepaalde omstandigheden niet kunt uitvoeren. Om een voorbeeld te nomen, zou het kunnen dat er geen toilet dichtbij uw werkplek is en u dat wel nodig hebt.
Wet en regelgeving en jurisprudentie
Het laatste (en waarschijnlijk meest lastige) aspect waar naar gekeken moet worden is of het UWV de spelregels wel goed heeft toegepast. In eerste instantie is de wet WIA van toepassing en daarnaast het Schattingsbesluit. Binnen deze regels vindt u dan weer naar verwijzingen naar lagere wetten die ook van toepassing zijn. In de wetten kunt u in vinden aan welke regels het UWV zich moet houden en wat precies het criterium is voor arbeidsongeschiktheid. Ook staat hier in wat de voorwaarden zijn voor een keuring en aan welke vereisten een verzekeringsarts moet voldoen. Een voorbeeld hiervan is dat een verzekeringsarts BIG geregistreerd moet zijn. Het is de afgelopen jaren vaak voorgekomen dat bij een check bleek dat dit niet het geval was en dat een bezwaar op deze grond werd gewonnen.
Contra expertise
Van alle bovengenoemde aspecten is de medische beoordeling door de verzekeringsarts van het UWV het belangrijkste. Het probleem hierbij is dat beperkingen voor het verrichten van arbeid alleen mogen worden vastgesteld door een verzekeringsarts en dat deze bij het UWV werkt. Nota bene de instantie die ook uw uitkering moet betalen (‘de slager keurt zijn eigen vlees’). De mening van uw huisarts over of u wel of niet kunt werken, is bijvoorbeeld niet relevant. De huisarts kan wel zorgen voor informatie, maar niet meer dan dat.
Als het UWV formeel goed werk heeft geleverd, dat wil zeggen dat ze alle informatie hebben betrokken, wet en regelgeving goed hebben toegepast etc., maar u bent toch van mening dat uw beperkingen niet goed zijn beoordeeld, kunt u alleen de zaak winnen door met tegenbewijs te komen. Tegenbewijs kan alleen geleverd worden door iemand die ook verzekeringsarts is en dus op gelijke hoogte staat met de verzekeringsarts van het UWV. U kunt in dit geval een contra-expertise (ook wel second opinion) laten doen door een verzekeringsarts van buiten het UWV. Deze kijkt met een onafhankelijke blik naar uw situatie. Een organisatie die een dergelijke second-opinion uitvoert is bijvoorbeeld het Expertise Instituut. De ervaring heeft geleerd dat in een contra-expertise in meer dan 50% van de gevallen meer beperkingen worden vastgesteld dan door het UWV.
Beroep en Hoger Beroep
Als het bezwaar negatief uitvalt, kunt u de zaak aan een rechter voorleggen in beroep bij de rechtbank en daarna zelfs in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Rechters zijn zelf geen verzekeringsarts en kunnen uw zaak dus niet medisch beoordelen en gaan af op hetgeen de verzekeringsarts van het UWV stelt. U hebt dus alleen kansen als het UWV de protocollen niet juist heeft toegepast of indien u tegenbewijs hebt in de vorm van een second opinion.
Meerwaarde WIA-advocaat
Een gespecialiseerde WIA-advocaat kan u helpen in de vaak moeilijke procedures tegen het UWV. Dat is niet alleen omdat een WIA-advocaat de spelregels kent, maar ook weet waar in de dikke dossiers de relevante informatie staat. Bovendien kan een WIA-advocaat u begeleiden bij het laten uitvoeren van een second opinion en heeft de ervaring geleerd dat als een advocaat bij een zaak betrokken is, het UWV vaak net even zorgvuldiger kijkt omdat ze geen zin hebben in vervolgprocedures.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Kosten
Onze WIA-advocaten werken zowel op betaalde basis als op basis van toevoeging (ook wel pro deo) en ook voor als u een rechtsbijstandsverzekering hebt.
Vaak gratis
Om voor een WIA pro-deo advocaat in aanmerking te komen, moet u aan eisen voldoen wat betreft vermogen en inkomen. Indien deze bedragen onder een bepaalde norm vallen, kunt u gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen. U betaalt wel een eigen bijdrage die afhankelijk is van de exacte hoogte van het inkomen. Meer informatie vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Als u de laagste eigen bijdrage krijgt opgelegd, kunt u deze dan weer vergoed krijgen door de gemeente in de vorm van bijzondere bijstand. U betaalt dan uiteindelijk helemaal niets. In het geval u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand (u hoeft daarvoor geen gewone bijstand te hebben, er wordt puur gekeken naar uw inkomen), kunt u een contra-expertise in sommige gevallen ook vergoed krijgen van de gemeente. Vraag uw advocaat hierna.
Rechtsbijstandsverzekering
Als u een rechtsbijstandsverzekering (met de module ‘werk en inkomen’) hebt bij bijvoorbeeld DAS, ARAG, Unive of Achmea, vergoedt deze de kosten van een WIA-advocaat. U mag uw advocaat zelf kiezen en u hoeft geen genoegen te nemen met de jurist die de verzekeraar u aanbeveelt. Uw WIA-advocaat kan ook de contacten met de verzekeraar verzorgen. Als u verzekerd bent, valt een contra-expertise in bijna alle gevallen ook onder de dekking.
Contact
Wanneer u het contactformulier op de pagina invult, zal een ervaren uitkering WIA advocaat uit uw regio zo spoedig mogelijk contact met u zoeken voor een vrijblijvende intake.