Sociale Zekerheid is het geheel van regelingen vanuit de overheid om mensen die (tijdelijk) minder inkomen hebben, te ondersteunen.
Het gaat dan om uitkeringen vanwege ziekte, werkloosheid of ouderdom. Denk hierbij aan de WW, WIA, Ziektewet en Wajong (verzorgd door het UWV), de WAO en ANW (verzorgd door de sociale verzekeringsbank, de SVB) en de bijstand (bij de gemeente).
Het kan zijn dat de overheid op een van deze gebieden een besluit neemt waar u het niet mee eens bent. U kunt hier dan samen met een pro deo advocaat bezwaar tegen maken.
Als het gaat om een besluit van het UWV of de SVB, willen we u graag doorverwijzen naar onze zusterwebsite Bezwaar UWV. De advocaten daar werken ook allemaal op pro deo basis en zijn zeer ervaren. U kunt op Bezwaar UWV ook goed terecht voor de relatief nieuwe NOW regeling. De website heeft een speciaal NOW-portaal ingericht waardoor de NOW inzichtelijk is voor een groter publiek.
Wat betreft besluiten van gemeenten over de Participatiewet of bijzondere bijstand, kunt u terecht bij onze eigen pro deo advocaten.
Actie bezwaar Participatiewet
Wanneer de gemeente uw bijstandsuitkering beëindigt, verlaagt of dat u de uitkering helemaal of gedeeltelijk moet terugbetalen, hebt u een groot probleem. Het is dan ook van het grootste belang dat u zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen de termijn van zes weken, in actie komt. Uw advocaat voert de procedure voor u en doet dat in veel gevallen vrijwel voor niets. U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. En als u de zaak wint, betaalt u helemaal niets. Dan zijn alle kosten voor de gemeente. Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, zal een van onze ervaren uitkering advocaten zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om de situatie vrijblijvend met u te bespreken.
Als u het niet eens bent met de beslissing van uw gemeente dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Om succesvol te reageren op de uitkeringsbeslissing van uw gemeente, neemt u een in uitkeringen gespecialiseerde pro deo advocaat in de arm door het formulier op deze pagina in te vullen. U wordt vandaag nog gratis en vrijblijvend te woord gestaan.
Procedure bezwaar tegen uitkeringsbeslissing gemeente
De gemeente start na ontvangst een nieuwe procedure. Die bestaat uit een mondelinge toelichting, het opnieuw bekijken van documenten die van toepassing zijn op uw situatie en het meenemen van uw argumenten en aanvullende informatie. Na ontvangst van uw bezwaarschrift wordt u vaak uitgenodigd voor een gesprek of een hoorzitting. Vervolgens krijgt u na 12 weken opnieuw bericht. Ook in deze fase van het bezwaar maken heeft u nog inspraak: u kunt, als u het niet eens bent met de nieuwe beslissing, opnieuw in beroep gaan. Een advocaat kan u daarbij natuurlijk ondersteunen, u adviseren en u werk uit handen nemen. Hij of zij kan u ook helpen het tijdpad in de gaten te houden: u moet namelijk op tijd reageren. Als u te laat bent, wordt u bezwaarschrift namelijk niet in behandeling genomen. Maak daarom gebruik van onze expertise.
Als u het niet eens bent met de beslissing van uw gemeente dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Om succesvol te reageren op de uitkeringsbeslissing van uw gemeente, neemt u een in uitkeringen gespecialiseerde advocaat in de arm door het formulier op deze pagina in te vullen. U wordt vandaag nog gratis en vrijblijvend te woord gestaan.
Bijzondere bijstand
Behalve het schoolreisje en de sportclub, zijn er nog talloze andere uitgaven waarvoor u bijzondere bijstand kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor thuiszorg, het abonnement voor de ouderen bus, een noodzakelijke aanpassing in uw badkamer, het lidmaatschap van de bibliotheek en ga zo maar door. Denk dus niet te snel dat u niet voor bijzondere bijstand in aanmerking komt.
U heeft zes weken de tijd
Net als bij alle andere besluiten over uitkeringen en bijstand is het van het grootste belang dat u op tijd de hulp van een deskundige inroept. Als de gemeente uw aanvraag voor bijzondere bijstand afwijst, heeft u zes weken de tijd om bezwaar te maken. Na die termijn van zes weken is er niets meer aan te doen en loopt u uw bijzondere bijstand mis.
Kosten bezwaar
Voor de kosten hoeft u het niet te laten. In bijstandszaken werken onze advocaten bijna altijd op pro deo basis. U betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage. En als u de zaak wint, kost het u helemaal niets. Dan betaalt de gemeente alle kosten. Vul daarom snel het contactformulier in. Een ervaren uitkering advocaat uit uw eigen regio neemt dan binnen 24 uur vrijblijvend contact met u op.
Kosten advocaat?
De diensten van een advocaat kosten natuurlijk geld. Er bestaan echter verschillende manieren om te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. Op de volgende pagina’s leest u meer over die verschillende typen van bekostiging.
- Betaalde hulp
- Pro deo (gefinancierde rechtsbijstand)
- Rechtsbijstandsverzekering
- No cure no pay