Wanneer u door toedoen van een ander letsel oploopt, komt u in aanmerking voor een letselschadevergoeding. In Nederland is dit nog niet zo geaccepteerd als in andere landen. Maar als voetballende kinderen een bal door uw ruit trappen, is het toch ook de normaalste zaak van de wereld dat u de kosten van de glaszetter verhaalt? Letselschade is schade en schade dient vergoed te worden. Er zijn meerdere soorten schade, zoals vertragingsschade en vermogensschade. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal echter met al haar ervaring proberen de vergoeding zo laag mogelijk te houden. Of de verzekeringsmaatschappij zal proberen de vergoeding zelfs helemaal te laten schrappen. Het is dan ook belangrijk dat u de hulp van een pro deo advocaat letselschade inschakelt om u hiertegen te wapenen. Vul nu het contactformulier op de pagina in en wij brengen u in contact met een ervaren letselschade specialist.
Verschillende onderdelen letselschade
Schade kan zowel direct als indirect ontstaan. Als het indirect ontstaat, spreekt men ook wel van gevolgschade.Letselschade komt in verschillende vormen; er wordt onderscheid gemaakt tussen lichamelijk en geestelijk letsel. Denk bijvoorbeeld aan de situatie van een bedrijfsongeval. Welke vorm van letsel het ook betreft, de daaruit voortvloeiende letselschade kan bestaan uit de volgende onderdelen:
- Extra kosten (bijvoorbeeld ziekenhuisopname of andere zorgkosten)
- Inkomensschade (verlies van inkomen)
- Smartengeld (geleden pijn en gederfde levensvreugde)
- Juridische kosten (kosten van letselschadeprocedure)
Het totaal van al deze kosten komt tot de laatste cent voor rekening van de aansprakelijke partij.
Verzekeraars en aansprakelijkheid
Het verhalen van letselschade gebeurt vaak via de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Dit betekent dat u bij het vaststellen van de letselschadevergoeding hoogstwaarschijnlijk te maken krijgt met een door de wol geverfde verzekeringsmaatschappij. Een deskundige tegenpartij, die ruime ervaring heeft in letselschadezaken en goed weet hoe zij het spel moet spelen om het uit te keren bedrag zo laag mogelijk te houden.
U krijgt uw letselschade uitsluitend vergoed als de tegenpartij aansprakelijkheid erkent. Alhoewel hier in sommige gevallen geen misverstand over bestaat, kan het echter ook zo zijn dat een verzekeringsmaatschappij een andere lezing van de situatie aanvoert en de aansprakelijkheid betwist. Wanneer u de aansprakelijkheid in dit geval niet hard kunt maken, ontvangt u geen cent.
Schakel professionele hulp in van een pro deo advocaat letselschade
Het moge duidelijk zijn dat u in letselschadezaken vaak op geduchte tegenstand stuit. Verzekeringsmaatschappijen denken in het belang van hun cliënten en hun eigen portemonnee. Dat is hun goed recht. Het is echter uw recht om ervaren en professionele hulp in te schakelen in de vorm van een van onze pro deo advocaat letselschade. Zo kunt u een rechtvaardige compensatie krijgen voor het opgelopen letsel. Wanneer u het contactformulier op de pagina invult, zal u zo spoedig mogelijk in contact worden gebracht met een pro deo advocaat letselschade.
No cure no pay
No cure no pay in de advocatuur betekent dat een advocaat alleen kosten in rekening brengt als hij een positief resultaat heeft behaald voor zijn cliënt. In artikel 7.7 van de Verordening op de advocatuur is echter vastgelegd dat werken op basis van no cure no pay niet is toegestaan voor advocaten. De enige uitzondering hierop is gemaakt voor letselschade advocaten en overlijdensschade advocaten; een letselschade advocaat mag dus wél cliënten bijstaan op basis van no cure no pay. Dat kan voordelig zijn als u op grond van de Wet op de rechtsbijstand niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (een toevoeging), maar toch zelf niet de kosten voor juridische bijstand kunt betalen.