Een pro deo advocaat huurrecht kan u helpen als u als huurder een huurgeschil heeft met uw verhuurder. Wilt u bijvoorbeeld bezwaar maken tegen een huurverhoging? Of wilt u juist als verhuurder een huurverhoging doorvoeren en ligt uw huurder dwars? Als u uw gegevens achterlaat op het formulier zal een gespecialiseerde huurrecht advocaat dezelfde dag nog contact met u opnemen om u bij te staan.
Veel voorkomende huurgeschillen
Voorbeelden van veelvoorkomende huurgeschillen zijn:
- Achterstallig onderhoud
- Huurachterstand
- Huurbescherming
- Medehuur / Onderhuur
- Huurverhoging
- Huurverlaging
- Hoge servicekosten
- Verhuisvergoeding
- Overlast van buren
- Overlast door dieren
- Dreigende ontruiming
Advocaat huurrecht voor huurder
Als huurder heeft u rechten maar ook plichten. De plichten zijn er vooral op gericht dat u op tijd uw huur betaald en geen overlast of schade veroorzaakt in of rondom de woning. Ook wordt vaak in een huurcontract expliciet vermeld dat de huurder toegang tot de woning moet verschaffen aan de verhuurder voor noodzakelijk onderhoud en het respecteren van de afgesproken opzegtermijn.
Daartegenover staat dat u huurbescherming heeft. Hierdoor is het niet eenvoudig voor een verhuurder om u uw woning uit zetten. Zelfs bij een afgesproken huurperiode kan de verhuurder niet zomaar uw contract opzeggen, zolang u zich als goed huurder gedraagt en dus geen ernstige overlast veroorzaakt en de huur op tijd betaalt. Een uitzondering hierop is als de verhuurder zich kan beroepen op dringend eigen gebruik.
Advocaat huurrecht voor verhuurder
Ook als verhuurder heeft u rechten en plichten. Uw belangrijkste plicht is dat u de woning goed moet onderhouden en de huurder van rustig woongenot te verschaffen. Daartegenover heeft u het recht om de huur op tijd te ontvangen en mag de huurder ook geen overlast voor u of omwonenden veroorzaken.
Verschil klein en groot onderhoud
Een verhuurder is verantwoordelijk voor noodzakelijk grote reparaties. De huurder zelf is verantwoordelijk voor kleinschalig onderhoud. Het lijkt een eenduidige scheiding, maar waar ligt precies de grens tussen groot en klein onderhoud? Op www.rijksoverheid.nl ziet u een overzicht.
Veelgestelde vragen over huurrecht (advocaten)
Het huurrecht valt onder het burgerlijk recht en houdt zich bezig met allerlei rechten en plichten op het gebied van huur. U vindt het huurrecht terug in titel 4 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. In artikel 7:201 BW staat de definitie van de huurovereenkomst.
Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Een huurovereenkomst komt tot stand doordat de verhuurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik verstrekt aan de huurder die zich verbindt tot een tegenprestatie (betalen van de huurprijs).
Een huurrecht advocaat kan bij veel kwesties op het gebied van het huurrecht juridische bijstand verlenen. U moet denken aan het opstellen en/of controleren van een huurovereenkomst. Een advocaat kan ook bijstand verlenen als u in conflict bent met uw verhuurder over bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Ook is het mogelijk dat een advocaat hulp biedt wanneer een ontruiming van de woning dreigt.
Een huurder moet tijdig de huur betalen en het verhuurde als goed huurder gebruiken. Toch geniet de huurder huurbescherming. Dit betekent dat een verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen. Betaalt de huurder geen huur voor een langere periode? Dan kan de verhuurder eenzijdig opzeggen. Echter moet de huurder hiermee instemmen. Zonder instemming blijft de huurovereenkomst in stand. Er kan gesteld worden dat een huurder een sterke positie inneemt.
De prijzen van advocaten variëren. Een huurrecht advocaat van Pro Deo Advocaten werkt op basis van pro deo. Als u vanwege een laag inkomen in aanmerking komt voor pro deo, dan heeft u weinig tot geen kosten.
Hulp van een huurrecht advocaat
Mocht u een huurgeschil hebben en het lukt niet om dit samen met uw huurder/verhuurder zelf op te lossen dan kunt u in veel gevallen bij de Huurcommissie of de rechter terecht. Een goede in huurrecht gespecialiseerde advocaat is dan van belang. Als u het formulier invult, staan onze advocaten u graag bij. Bellen kan natuurlijk ook, u kunt ons bereiken op telefoonnummer 088 – 1810 380.