Het contractenrecht – of overeenkomstrecht – valt onder het verbintenissenrecht. Een contract is een overeenkomst waarbij afspraken tussen partijen schriftelijk worden vastgelegd. Deze overeenkomst geeft duidelijkheid en helderheid over de verplichtingen waaraan de partijen moeten voldoen. Zo is er weinig ruimte voor discussie of men zich aan de afspraken heeft gehouden.
De partijen die het contract afsluiten kunnen bedrijven, organisaties of personen zijn. Zorgvuldigheid bij het opstellen van een contract is uiteraard belangrijk, in verband met financiële consequenties of zelfs schadeclaims.
Contractenrecht: soorten contracten
Wees altijd alert als u en de andere partij een contract ondertekenen. Kleine fouten of onvolledigheden in een overeenkomst kunnen namelijk lastige gevolgen hebben. Een advocaat die gespecialiseerd is in contracten kan u vakkundig helpen bij het onderhandelen over en het opstellen van het contract. Ook kan hij of zij u van dienst zijn wanneer een contract wordt aangepast, beëindigd of niet wordt nagekomen.
Voorbeelden van contracten zijn:
- Koop- of huurovereenkomst
- Algemene voorwaarden
- Algemene leveringsvoorwaarden
- Arbeidsovereenkomst
- Samenwerkingsovereenkomst
- Opdrachtovereenkomst
- Distributie- of franchiseovereenkomst
- Samenlevingsovereenkomst
Contractonderhandeling en contractvrijheid
Het is vaak verstandig om samen met een advocaat te onderhandelen over het contract. Soms zijn partijen het al samen mondeling eens geworden en vragen ze pas daarna aan de advocaat om het contract te maken. Het is echter juist aan te raden om deze specialist in overeenkomstrecht zo snel mogelijk bij de onderhandeling al in te schakelen.
U heeft contractvrijheid, wat onder meer inhoudt dat u vrij bent om de inhoud van het contract te bepalen en clausules toe te voegen over een situatie. Ook bent u vrij om te besluiten met wie u de overeenkomst aangaat. De bepalingen van het contract moeten uiteraard wel redelijk zijn en binnen de wet vallen. Een jurist is op de hoogte van de juridische bezwaren met betrekking tot contracten.
Algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden
Het is voor een ondernemer vaak voordelig om op maat gemaakte algemene voorwaarden te gebruiken. Een advocaat kan deze opstellen en controleren of de voorwaarden voldoen aan de wet. Als u gebruik maakt van standaard algemene voorwaarden, dan loopt u het risico dat uw bedrijf niet optimaal is beschermd op juridisch gebied. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de leveringsverplichting of de nakoming van afspraken door uw partner.
Een specialist op het gebied van overeenkomstrecht houdt bij het maken van een contract rekening met de partners waar u mee samenwerkt, met de sector waaronder uw bedrijf valt en de bijbehorende wetgeving.
Arbeidsovereenkomst en bedingen
Een van de meest bekende overeenkomsten is die van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Dit contract beschrijft de rechten en plichten van beide partijen en moet aan de wettelijke eisen voldoen. Wat veel mensen overigens niet weten is dat ook een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig is.
Naast de arbeidsovereenkomst moeten er ook primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden worden opgesteld. Ook zijn er clausules mogelijk met betrekking tot de geheimhoudingsplicht, het relatiebeding en het concurrentiebeding. Deze laatste bepaling moet voorkomen dat uw werknemer na het einde van het dienstverband niet meteen bij de concurrent in dienst gaat. Een specialist in het arbeidsrecht kan u meer vertellen.
Samenwerkingsovereenkomst
Bedrijven maken vaak gebruik van de diensten van andere bedrijven of van zzp’ers. Schakel dan een jurist in voor het maken van een samenwerkingsovereenkomst waarin de afspraken met het bedrijf of de persoon schriftelijk worden vastgelegd. Deze overeenkomst omschrijft onder meer de duur en de aard van de samenwerking tussen de twee partijen.
Een samenwerkingscontract kan daarnaast ook aangeven bij welke partij de intellectuele eigendomsrechten komen te liggen. Of wat er gebeurt met klanten die dankzij de samenwerking zijn geworven. Huurt u iemand in voor een opdracht, dan spreekt men van een opdrachtovereenkomst.
Niet nakomen van het contract
Als u een contract afsluit, hebben beide partijen verplichtingen aan elkaar waar ze zich aan moeten houden. Degene die een afspraak niet (volledig) nakomt is daarom aansprakelijk voor de schade die de ander hierdoor oploopt. De niet nakomende partij moet wel de gelegenheid krijgen om alsnog aan de afspraak te voldoen. Er kan sprake zijn van overmacht, afhankelijk van het contract waar het om gaat.
Men spreekt van een wanprestatie als de partij waarmee u een contract heeft gesloten zich niet aan de afspraak houdt en dit deze partij te verwijten valt. U geeft dan schriftelijk een waarschuwing aan de ander om de dienst of het product alsnog te leveren. In geval van verzuim kunt u daarna andere maatregelen nemen.
Contract sluiten, beëindigen of ontbinden
Als u een contract opstelt, kunt u speciale bepalingen opnemen over de manier of termijn van beëindiging. Hier zijn wel wettelijke regels op van toepassing. Het kan zijn dat u van een contract af wilt, omdat u niet meer aan uw afspraken kunt of wilt voldoen of omdat u de prestaties van anderen niet meer nodig hebt. Hoe u dan het contract opzegt, hangt af van het soort overeenkomst waar het om gaat en de voorwaarden die in de overeenkomst staan.
Het kan zijn dat u schade ondervindt van het feit dat de wederpartij het contract wil annuleren. In dat geval is het altijd verstandig om een advocaat erbij te vragen. Onder bepaalde omstandigheden kan ontbinding van een overeenkomst plaatsvinden. Hier kan sprake van zijn bij het niet nakomen van de afspraken.
Professionele hulp nodig?
Kunt u hulp gebruiken bij het maken van een contract of het beoordelen ervan? Of komt uw wederpartij zijn afspraken niet na? Of wordt u zelf verantwoordelijk gehouden voor wanprestatie? Onze advocaten contractenrecht zijn in een groot aantal plaatsen in Nederland gevestigd. Als u het formulier op onze pagina invult, koppelen wij u aan de advocaat bij u in de buurt. Laat uw gegevens en telefoonnummer achter, zodat wij u kunnen bellen voor een gratis kennismakingsgesprek, dat altijd vrijblijvend is.