De werkgever en werknemer zijn verplicht zich te gedragen als een goed werkgever en goed werknemer. Dit lukt niet altijd en een verstoorde arbeidsverhouding ontstaat. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzeggen indien daar een redelijke grond voor bestaat. De wet noemt als redelijke grond bijvoorbeeld verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Maar de wet noemt ook als redelijke grond een verstoorde arbeidsverhouding:
“een verstoorde arbeidsverhouding, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren”.
Een verstoorde arbeidsverhouding kan het einde van de arbeidsovereenkomst betekenen. Hieronder wordt ingegaan op het begrip en leest u ander belangrijke informatie.
Het begrip verstoorde arbeidsverhouding
De wet noemt een verstoorde arbeidsverhouding als redelijke grond voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Een invulling van het begrip geeft de wet echter niet.
De vraag is wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding die kan leiden tot het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Een verstoring in de arbeidsverhouding kan meerdere oorzaken hebben:
- De werknemer verschilt van inzicht over de uit te voeren werkzaamheden of;
- De werknemer botst qua karakter met de werkgever.
De verstoring in de arbeidsverhouding hoeft niet per se te wijten te zijn aan de werknemer. De werknemer speelt wel altijd een rol in de verstoorde arbeidsverhouding.
Klaar de lucht en los de verstoorde arbeidsverhouding op
Voordat een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt moet hij of zij maatregelen hebben genomen om de verstoorde arbeidsverhouding te herstellen. Dit kan door middel van persoonlijke gesprekken en overplaatsing van de werknemer. Tegenwoordig is mediation in opkomst bij arbeidsconflicten en het inzetten van een mediator wordt gezien als een herstelpoging van de werkgever. Wilt u meer weten over mediation bij arbeidsconflicten? Klik dan snel verder.
Zakelijke mediation
Heeft u een zakelijk geschil? Bijvoorbeeld tussen aandeelhouders en bestuurders of bij een fusie? Loop niet direct naar de rechter, want met zakelijke mediation kan het conflict vaak in de kiem gesmoord worden.
Mogelijk zien de werkgever en de werknemer het beide niet meer zitten om de arbeidsovereenkomst voort te zetten en wordt er overeenstemming bereikt over het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Dit bespaart mogelijk tijd en geld.
Lukt het niet om de lucht te klaren?
Lukt het de werkgever en werknemer niet om de lucht te klaren dan volgt er een gerechtelijke ontslagprocedure. De werkgever dient een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter. Bij het verzoekschrift moet de werkgever bewijsstukken overhandigen. Hieruit kan worden afgeleid dat het belangrijk is voor de werkgever om een dossier op te bouwen waaruit de verstoorde arbeidsverhouding blijkt.
De werknemer heeft ook de mogelijkheid om bewijsstukken aan te leveren!
Lees hier meer over het starten van een rechtszaak bij de rechter.
Invulling van het begrip door de kantonrechter
De wet geeft geen invulling van het begrip verstoorde arbeidsverhouding. Dus wanneer slaagt de werkgever in het opzeggen van de arbeidsovereenkomst? De kantonrechter toetst of de arbeidsverhouding ernstig en duurzaam verstoord is.
Een eenmalig akkefietje tussen de werkgever en werknemer zal niet snel leiden tot een verstoorde arbeidsverhouding. De feiten en omstandigheden moet van zulks gewicht zijn dan het een ontslag kan rechtvaardigen. Als een arbeidsverhouding ernstig en duurzaam is verstoord is herstel van de arbeidsverhouding niet meer mogelijk.
Daarbij toetst de kantonrechter uiteraard ook aan de wettelijke vereisten zoals de mogelijkheid tot herplaatsen van de werknemer en de wettelijke opzegverboden. Ook houdt de kantonrechter rekening met alle relevante omstandigheden van het geval.
De casuïstiek is voor een werknemer soms lastig te behappen. Het is dan ook belangrijk dat juridische informatie wordt ingewonnen. Een arbeidsrechtadvocaat kan u bijstaan voor de kantonrechter.
Waar heeft de werknemer recht op?
De werknemer heeft recht op een transitievergoeding omdat op initiatief van de werkgever de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd. Is er sprake van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer dan kent de kantonrechter over het algemeen geen transitievergoeding toe.
Mogelijk heeft de werknemer ook recht op een billijke vergoeding. De kantonrechter bepaalt in redelijkheid de hoogte van de vergoeding en is afhankelijk van een tal van omstandigheden (redenen voor het ontslag, lengte dienstverband etc.).
Werkloos
De arbeidsovereenkomst is opgezegd en u zit werkloos thuis. Heeft u recht op een WW-uitkering als de arbeidsovereenkomst is opgezegd wegens een verstoorde arbeidsverhouding? Een concreet antwoord geven is niet mogelijk. Wederom spelen de relevante omstandigheden van het geval een rol. Heeft u in overwegende mate de verstoring in de arbeidsverhouding veroorzaakt? Mogelijk krijgt u dan geen WW-uitkering van het UWV omdat u verwijtbaar werkloos bent geworden. Op de website van het UWV leest u wat de voorwaarden zijn om een WW-uitkering te krijgen.
Juridische hulp?
Wilt u persoonlijke en juridisch advies ontvangen over een verstoorde arbeidsverhouding? Of wilt u worden bijgestaan door een arbeidsrechtadvocaat voor de kantonrechter? Schakel dan een arbeidsrechtadvocaat in op basis van gefinancierde rechtsbijstand. Onze gratis advocaten arbeidsrecht bevinden zich door heel Nederland.
Bel nu 088 – 1810 380 en wij brengen u in contact met een arbeidsrechtadvocaat!