Een “slapend” dienstverband klinkt wel goed, vindt u niet? Geld verdienen terwijl u niks doet wil iedereen wel. Toch is een slapend dienstverband niet wat u misschien denkt. Het gaat hier om een werknemer die ziek thuis zit, geen loon krijgt maar van wie het contract niet stopt. De werkgever hoeft zo de ontslagvergoeding (“transitievergoeding”) bij einde dienstverband niet te betalen.
Verplichtingen werkgever
Als uw werkgever u aan een slapend dienstverband houdt, zijn er dingen die de werkgever moet doen. Zo moet de werkgever u werk geven dat u met uw ziekte wel kunt doen (re-integratie). Bij het einde van een contract moet de werkgever u meestal een bedrag betalen. Een voordeel is dat uw dienstjaren doortellen. Dit maakt de ontslagvergoeding hoger.
U zegt tegen uw werkgever dat u uw eigen werk weer wilt doen. De werkgever moet u bij een slapend dienstverband aan het werk laten gaan! Dit kan voor u juist een reden zijn een slapend dienstverband te willen houden. Voor de werkgever kan het een reden zijn het slapende dienstverband te stoppen.
Compensatie
Een ontslagvergoeding zou niet zo’n probleem moeten zijn voor de werkgever. De werkgever krijgt namelijk compensatie als hij een werknemer ontslaat die meer dan 2 jaar ziek is! Dit is een goed argument als uw werkgever het contract niet stopt. De werkgever vraagt deze compensatie aan bij het UWV.
Wat zijn de nadelen van een slapend dienstverband?
Omdat u niet werkt krijgt u geen loon. U bouwt dan ook geen vakantiedagen meer op. Dat geldt ook voor het vakantiegeld. De vakantiedagen die nog staan hoeft de werkgever niet aan u te betalen. Via een WIA- of WW-uitkering bouwt u wel vakantiedagen op.
Voordelen
Zijn er eigenlijk ook voordelen? Jazeker! Doordat de dienstjaren doorlopen wordt de ontslagvergoeding hoger. Als u beter bent kunt u weer aan de slag bij uw werkgever of extern. Een slapend dienstverband kan een nadeel zijn voor pensioen. Maar ook een voordeel! Sommige pensioenfondsen gaan premievrij door met het opbouwen van pensioen. Soms stopt de pensioenopbouw bij pensioenfondsen.
Slapende dienstverbanden en uitkering?
U heeft een slapend dienstverband. Na twee jaar ziekte wilt u een WIA-uitkering aanvragen. Kan dat? Het antwoord is simpel: ja, dat kan! Krijgt u geen WIA-uitkering en heeft u geen werk? Vraag dan een WW- of bijstandsuitkering aan.
Opzeggen contract
De werkgever zet het contract met u stop als daar een “redelijke grond” voor is (ontbinding slapend dienstverband). De werkgever moet een goede reden hebben. Bijvoorbeeld ziekte van een werknemer waardoor hij niet meer kan werken en de wachttijd (104) weken voorbij is.
Geldbedrag
Stopt de werkgever de arbeidsrelatie? Dan heeft u recht op een geldbedrag. Sinds 1 januari 2020 bestaat er recht op een vergoeding vanaf de eerste dag van het contract. Dus ook als de werkgever u in uw proeftijd ontslaat. De berekening gaat uit van 1/3 maandsalaris voor elk heel jaar dat u heeft gewerkt vanaf de eerste werkdag. Meer informatie over de berekening staat op de website van de Rijksoverheid. Voor de rest van dit artikel moet u alleen weten wat een ontslagvergoeding is.
Einde slapend dienstverband
Stel u bent al langer dan twee jaar ziek. Maar uw werkgever werkt niet mee aan het stoppen van uw dienstverband. Wat zijn dan uw rechten? Daar is lange tijd geen antwoord op geweest.
Een werknemer met een slapend dienstverband wilde weten of de werkgever moet instemmen met het stoppen van het contract. En daarbij een transitievergoeding moest betalen. De werknemer legde dit voor aan de rechtbank Limburg. De rechtbank Limburg wilde eerst advies van de Hoge Raad. Een rechter kan namelijk vragen stellen over het gebruik van een wettelijke regel aan de Hoge Raad. De rechtbank Limburg vroeg aan de Hoge Raad of de werkgever moet meewerken als “goed werkgever”.
Goed werkgever
Een werkgever moet een “goed” werkgever zijn. De overheid maakt de regel en rechters vullen in wat “goed” is. Een goed werkgever maakt geen misbruik van werknemers en zorgt voor goede werkvoorwaarden. Het is een algemene wettelijke regel in het arbeidsrecht. Het werkt als een soort vangnet. Soms geeft de wet namelijk geen antwoord op een arbeidsprobleem. Dat was in het geval van de rechtbank Limburg ook het geval. Misschien kan “goed werkgeverschap” hier een oplossing zijn?
Antwoord Hoge Raad
De Hoge Raad zegt: als de zieke werknemer na 2 jaar ziekte vraagt om stopzetting van het contract moet de werkgever meewerken. Daarbij hoort ook het betalen van een ontslagvergoeding. Werkgevers kunnen compensatie aanvragen bij het UWV.
U vraagt uw werkgever dus om een einde aan uw slapende dienstverband. Door het antwoord van de Hoge Raad moet uw werkgever instemmen en u een ontslagvergoeding betalen. Maar:
Het kan zijn dat de werkgever een goede reden heeft het contract niet te stopen. Dan kan de werkgever toch weigeren. Misschien denkt uw werkgever dat u weer beter wordt (re-integratie). Maar de werkgever moet zijn reden wel uitleggen en bewijzen.
Vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst is een contract waardoor er een eind komt aan het (slapend) dienstverband. Er staan afspraken in tussen u en uw werkgever. Hierin spreekt u met uw werkgever af dat het contract eindigt en dat u een geldbedrag krijgt. Wij kunnen uw vaststellingsovereenkomst voor u controleren. Zo weet u dat u goede afspraken maakt met de werkgever.
Wanneer geen recht op vergoeding?
U bent vóór 1 juli 2015 al twee jaar ziek en hebt (nog steeds) een slapend dienstverband. Helaas hoeft de werkgever u dan niet te betalen bij einde contract. Dat komt omdat de wet waarop de vergoeding is gebaseerd nog niet bestond voor 1 juli 2015.
Conflict met werkgever?
Wilt u graag dat uw slapende dienstverband stopt? Maar wil de werkgever u geen vergoeding betalen? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten! Zij helpen u graag.
Hulp van de advocaat is vaak nog gratis ook. Onze advocaten werken op basis van toevoeging: door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (pro-deo). Het grootste deel van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). U betaalt alleen maar een kleine eigen bijdrage. Het hangt van de hoogte van uw (gezins-)inkomen af of u een toevoeging krijgt. Uw advocaat weet wat hij/zij moet doen om de toevoeging voor u aan te vragen.
Peiljaarverlegging
De inkomenstoets ligt 2 jaar voor de aanvraag. De RvR checkt uw jaarinkomen bij de Belastingdienst. Heeft u echt een advocaat nodig maar is uw aanvraag afgewezen? Geen nood! Het kan zijn dat uw inkomen is veranderd en dat u eerst te veel verdiende voor een pro deo-advocaat. Als u nu minder verdient kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. De RvR kijkt dan naar uw inkomen ten tijde van de aanvraag. Is een toevoeging echt geen optie? Dan kan er een vaste prijsafspraak worden gemaakt. Neem ook dan contact op via 088 – 1810 380 of door het formulier in te vullen. Onze gratis advocaten arbeidsrecht bevinden zich door heel Nederland.