Mogelijk ontvangt u van uw werkgever een ontslagbrief. Lees die altijd goed door! Het is ook goed mogelijk dat u – als werknemer – een ontslagbrief stuurt naar de werkgever. In dit artikel wordt nader ingegaan op de ontslagbrief. Na het lezen van dit artikel weet u precies waar u allemaal op moet letten én hoe u moet handelen!
Wanneer een ontslagbrief?
De benaming zegt het al. U ontvangt een ontslagbrief wanneer uw werkgever u wilt ontslaan. Verschillende redenen kunnen ten grondslag liggen aan een ontslag:
- een lopend arbeidsconflict (is bijvoorbeeld mediation bij een arbeidsconflict geprobeerd?)
- verlies van werkgelegenheid
- na een periode van ziekte
In de meeste gevallen zal zo’n brief niet als een verrassing komen. Vaak heeft al een persoonlijk gesprek plaatsgevonden met de werkgever. De ontslagbrief is vanuit de werkgever een bevestiging van hetgeen dat met u al is besproken. U moet het niet zien als een aanzegging van het ontslag.
Een omgekeerde situatie is ook mogelijk. U stuurt een ontslagbrief naar de werkgever nadat u kenbaar hebt gemaakt te vertrekken. De meest voorkomende reden is dat de werknemer een andere baan heeft gevonden.
Wat moet er in een ontslagbrief staan?
De meest standaard brief bevat de volgende gegevens:
- NAW-gegevens werknemer
- NAW-gegevens werkgever
- Datum ontslagbrief (dag van schrijven)
- Onderwerp van de ontslagbrief
- Reden voor het ontslag
- Opzegging arbeidsovereenkomst
- Opzegtermijn
- Datum uitdiensttreding
- Afsluitend uw naam en handtekening (of die van de werkgever)
Deze gegevens moeten worden opgenomen in een brief. Een brief die voornoemde gegevens bevat is rechtsgeldig.
In tweevoud
Verstuur de ontslagbrief in tweevoud naar uw werkgever en laat beide ondertekenen. Het ontslag staat hiermee zwart-op-wit.
Vormen van een ontslagbrief
De werkgever zal onder het gegeven onderwerp van de ontslagbrief benoemen welke ontslagvorm is gekozen. Er bestaan verschillende smaken:
- Ontbindingsverzoek bij de kantonrechter
- Ontslagvergunning van het UWV
- Vaststellingsovereenkomst
Bij alle drie de smaken wordt aangeraden om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Een arbeidsrechtadvocaat staat u bijvoorbeeld bij in een procedure voor de kantonrechter of gaat na of de werkgever wel een dossier heeft opgebouwd dat het ontslag rechtvaardigt. Ook is het raadzaam om een vaststellingsovereenkomst te laten controleren zodat u er zeker van bent dat u uw WW-rechten niet verspeelt. Als u door uw eigen schuld werkloos bent geworden, krijgt u immers geen WW-uitkering. Op de website van UWV leest u aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een WW-uitkering te krijgen.
Een ander bekend voorbeeld van ontslag is het ontslag op staande voet. Is het mogelijk dat uw werkgever u via een brief op staande voet ontslaat? Wanneer u dit overkomt moet u direct hulp inschakelen van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Onze gratis advocaten arbeidsrecht bevinden zich door heel Nederland.
Breng mij in contact met een arbeidsrechtadvocaat
Onverwijlde opzegging
Voor een ontslag op staande voet geldt dat deze onverwijld moet worden opgezegd door de werkgever en deze eis is tweeledig:
- De werkgever moet de werknemer direct informeren over het ontslag op staande voet. Dit betekent dat tussen het moment dat de dringende reden zich voordoet en het moment van het geven van ontslag op staande voet niet onredelijk veel tijd mag liggen. De werkgever moet voortvarend te werk gaan maar hoeft zich niet te overhaasten.
- Het ontslag op staande voet dient onmiddellijk in te gaan.
Het wringt met punt 1. De werkgever moet een ontslagbrief opstellen en per post versturen. Hier kunnen enkele dagen tussen liggen. Er kan gesteld worden dat u niet direct wordt geïnformeerd over het ontslag op staande voet. Mogelijk geldt het ontslag op staande voet niet!
Veelgestelde vragen
Een werknemer mag en kan de ontslagbrief op digitale wijze verzenden aan de werkgever. Het is echter niet raadzaam. De werknemer zal moeten aantonen dat de werkgever de brief heeft ontvangen en dit is moeilijk te bewijzen. Verstuur een ontslagbrief per aangetekende post zodat u zeker weet dat de ontslagbrief aankomt. Een kopie van de brief kan digitaal worden verzonden.
Hoewel een opzegging van een arbeidsovereenkomst vormvrij is en dus mondeling of schriftelijk kenbaar kan worden gemaakt zal een werkgever een ontslag altijd op formele wijze kenbaar maken en een ontslagbrief sturen naar de werknemer. De werknemer is ook niet verplicht een ontslagbrief op te stellen maar het is gebruikelijk en wenselijk om het wel te doen.
Een ontslagbrief hoeft niet lang te zijn. Benoem de punten die hierboven zijn opgesomd. De werknemer hoeft geen pagina’s te vullen over de reden voor het nemen van ontslag. Geeft de werknemer aan in de ontslagbrief dat hij of zij elders een nieuwe baan heeft gevonden dan is dit voldoende.
In principe niet. Neemt de werknemer de juiste opzegtermijn in acht en heeft de opzegging de werkgever bereikt dan kan de werkgever niet weigeren. Dit is anders wanneer er sprake is van een jaarcontract. De werknemer is dan verplicht het contract uit te dienen tot de afgesproken einddatum.
Voor de werknemer is het van belang de juiste opzegtermijn te benoemen in de ontslagbrief. De opzegtermijn bedraagt voor de werknemer met een vast contract 1 maand, tenzij andere afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of CAO. De werknemer moet voor de 1e van de maand de arbeidsovereenkomst opzeggen. Een werknemer die op 1 mei uit dienst wil gaan, moet de arbeidsovereenkomst dus voor 1 april opzeggen.
Juridisch advies nodig?
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan