Tot 1 januari 2020 luidde het credo “geen arbeid, geen loon”. Dit betekende dat de werkgever geen loon hoefde te betalen als de werknemer geen arbeid verrichte of niet naar behoren verrichte. De werknemer moest het tegendeel zien te bewijzen en dit vond de wetgever een kwalijke situatie.
Het oude credo is per 1 januari 2020 vervangen door “geen arbeid, toch loon”. De belangrijkste wijziging zit hem in de bewijslast. De werknemer hoeft niet langer te bewijzen dat er sprake is van recht op loon ondanks het niet verrichten van arbeid. De bewijslast is de werknemer overgegaan op de werkgever. Het is aan de werkgever om te stellen en te bewijzen dat geen loon is verschuldigd.
De huidige wetgeving
Sinds 1 januari 2020 is de werkgever verplicht loon te betalen aan de werknemer als die geen of gedeeltelijk geen arbeid verricht. Dit is vastgelegd in artikel 7:628 BW:
“De werkgever is verplicht het naar tijdruimte vastgestelde loon te voldoen indien de werknemer de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet heeft verricht, tenzij het geheel of gedeeltelijk niet verrichten van de overeengekomen arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen.”
De verplichting om het loon te betalen komt voort uit het feit dat de werkgever zich moet gedragen als een goed werkgever.
Recht op loon
Uit de wet volgt dat de werkgever verplicht is het loon uit te betalen indien de arbeid in zijn geheel of gedeeltelijk niet is verricht door de werknemer. Meer concreet houdt dat in dat loon verschuldigd is wanneer de werknemer op vakantie is of ziek is geworden. Ook in het geval de werknemer niet naar de werkplek kan komen vanwege heftige sneeuwval is wel loon verschuldigd.
Maar wat kan een werknemer doen als een werkgever geen loon uitbetaald? Of als er te weinig wordt uitbetaald of te laat? De werknemer heeft de mogelijkheid om een loonvordering in te dienen bij de werkgever.
Loonvordering zinvol?
Voor het indienen van een loonvordering moet de werknemer eerst nagaan of het zinvol is. Heeft de werkgever kenbaar gemaakt geen loon te kunnen uitbetalen omdat er simpelweg geen geld meer is? In het geval een faillissement aanstaande is zal een loonvordering niet veel uithalen.
Wanneer is een loonvordering dan wel zinvol? Bijvoorbeeld in het geval de werkgever geen loon uitbetaald in verband met ziekte. De werkgever is verplicht om loon uit te betalen tot maximaal 2 jaar na de ziekmelding van de werknemer. Dit is wettelijk zo bepaald en hier heeft de werkgever zich aan te houden.
Een ander voorbeeld is wanneer de werkgever geen loon uitbetaald wegens een arbeidsconflict. Is het arbeidsconflict in overwegende mate te wijten aan de werkgever? Dan heeft de werknemer recht op loondoorbetaling. Dit geldt ook wanneer de werknemer is geschorst. In onze artikel over ‘mediation bij een arbeidsconflict‘ leest u meer over het onderwerp arbeidsconflict.
Goed overleg
Voordat een loonvordering wordt ingediend is het verstandig om te overleggen met uw werkgever. Wellicht heeft er een grote storing plaatsgevonden waardoor er te laat loon is uitbetaald of is er sprake van een menselijke fout waardoor te weinig loon is uitbetaald. Houdt de werkgever zich afzijdig? Vraag uw loon op door middel van een schrijven.
Geen reactie? Dan kunt u een spoedprocedure (voorlopige voorziening) of uitgebreide procedure starten bij de kantonrechter. Hier leest u meer over de procedures bij loonconflicten.
Gerechtelijke procedure
Hoewel u niet verplicht bent om een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen bij een gerechtelijke procedure is dit wel aan te raden. Het arbeidsrecht is een complex rechtsgebied met veel regels en bijbehorende jurisprudentie. Het is mogelijk dat de werkgever zich op het standpunt stelt dat het niet verrichten van uw arbeid voor uw eigen rekening moet komen. Een arbeidsadvocaat is hierop voorbereid en weet hiermee om te gaan.
Als er sprake is van een loongeschil dan kunt u een pro-deo advocaat inschakelen. Dit houdt in dat de juridische bijstand wordt gefinancierd door de overheid! Wij kunnen u in contact brengen met een arbeidsrechtadvocaat bij u in de regio.