“De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goede werkgever en een goed werknemer te gedragen”.
Deze zinsnede volgt letterlijk uit het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:611 BW) en omvat een verplichting voor de werkgever en werknemer die voortvloeit uit de arbeidsovereenkomst. De verplichting om zich te gedragen als een goede werkgever en goede werknemer.
Verplichtingen werkgever
Voor zover is het duidelijk dat de werkgever zich op een zodanige manier moet gedragen zodat er sprake is van goed werkgeverschap. Het Burgerlijk Wetboek legt een aantal verplichtingen op zoals:
- Het betalen van loon aan de werknemer;
- Een veilige werkplek creëren;
- De werknemer in de gelegenheid stellen vakantie op te nemen.
Uit de wet volgt ook dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen mannen en vrouwen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Kortom, het gelijk behandelen van werknemers is verplicht.
Verplichtingen werknemer
De werknemer heeft zich ook te houden aan wettelijke verplichtingen zoals:
- Het persoonlijk verrichten van de arbeid;
- Houden aan voorschriften omtrent het verrichten van de arbeid;
- Meewerken aan re-integratietraject in geval van arbeidsongeschiktheid.
Omdat de werknemer ondergeschikt is aan de werkgever en afhankelijk van hem of haar is worden aan de werkgever strengere eisen gesteld.
Breed begrip
De begrippen goed werkgeverschap en goed werknemerschap zijn breed geformuleerd en enigszins vaag. Artikel 7:611 BW moet worden gezien als een vangnetbepaling. In enkele situaties tussen werkgever en werknemer voorziet de wet zoals het creëren van een veilige werkplek. Er kunnen zich ook situaties voordoen die niet in de wet staan. Het is immers onmogelijk om elk denkbare situatie in de wet vast te leggen. Doet een situatie zich voor die niet in de wet staat? Dan kan de werkgever of werknemer worden aangesproken op het goed werkgeverschap of goed werknemerschap.
U kunt zich voorstellen dat veel werkgevers of werknemers zich beroepen op het goede werkgever- of werknemerschap. Vele uitspraken zijn te vinden en de jurisprudentie kleurt beide begrippen verder in.
Doordat beide begrippen breed en vaag zijn doet u er goed aan om bij een conflict juridisch advies in te winnen. Wij kunnen u in contact brengen met een arbeidsrechtadvocaat.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Wat als?
Maar wat moet u doen als werknemer als de werkgever zich gedraagt als een slecht werkgever? Krijgt u geen loon uitbetaald uit terwijl u daar wel recht op heeft? Probeer eerst door middel van gesprekken tot een oplossing te komen zodat een arbeidsconflict wordt voorkomen. Het kan zijn dat mediation een uitkomst biedt. Lees hier meer over mediation en mediation bij een arbeidsconflict.
Wil overleg niet baten? De werkgever schiet tekort in de nakoming van de arbeidsovereenkomst en pleegt wanprestatie. De werknemer heeft de mogelijkheid om nakoming van de arbeidsovereenkomst te vorderen. Bovendien kan het verzuimen van de wettelijke verplichtingen zodanig ernstig zijn dat een ontbinding van de arbeidsovereenkomst is gerechtvaardigd. De ontbinding van de arbeidsovereenkomst kan enkel door de kantonrechter worden uitgesproken.
De werknemer kan tevens schadevergoeding vragen en de kantonrechter kan een billijke vergoeding toekennen aan de werknemer.
Juridische hulp
Bent u van mening dat uw werkgever zich niet houdt aan de wettelijke verplichtingen of verplichtingen voortvloeiend uit de jurisprudentie? Schakel dan een arbeidsrechtadvocaat in op basis van gefinancierde rechtsbijstand. Onze gratis advocaten arbeidsrecht bevinden zich door heel Nederland.
Neem telefonisch contact op en samen bekijken wij de mogelijkheden