Het ontslagrecht is voortdurend in beweging en goede dossieropbouw wordt steeds belangrijker. Dit komt mede door de invoering van de Wet werk en zekerheid (hierna: Wwz) . De Wwz beoogt o.a. flexibilisering: het ontslagrecht sneller en goedkoper maken.
De Wwz maakt het moeilijker om werknemers te ontslaan die niet functioneren binnen de organisatie. Een werkgever moet met overtuigend bewijs komen dat de werknemer disfunctioneert of verwijtbaar heeft gehandeld voordat de kantonrechter een ontslagverzoek toekent. Daarbij moet de werkgever aantonen maatregelen te hebben genomen om de arbeidsverhoudingen te herstellen.
Door het Expertgroep Arbeidsrecht is vastgesteld dat kantonrechters ontslagverzoeken van werkgevers vaker afwijzen. Dit is een tendens waarbij werkgever als werknemer niet bij zijn gebaat.
In vogelvlucht
De wet maakt het de werkgever mogelijk om een werknemer te ontslaan. Kort gezegd moet er een redelijke grond bestaan voor het ontslag. Artikel 7:699 lid 3 BW geeft een invulling van redelijke gronden:
- bedrijfseconomische redenen;
- langdurige ziekte;
- frequent ziekteverzuim;
- disfunctioneren;
- verwijtbaar handelen;
- gewetensbezwaren;
- verstoorde arbeidsverhouding;
- andere omstandigheden.
Het UWV toetst de redelijke gronden a) bedrijfseconomische redenen en b) langdurige ziekte. De overige redelijke gronden liggen ter beoordeling voor de kantonrechter.
Hiervoor is gezegd dat een werkgever met overtuigend bewijs moet komen dat een werknemer disfunctioneert. Is de kantonrechter van mening dat de werkgever onvoldoende hard maakt dat een werknemer disfunctioneert dan ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst niet.
Wet arbeidsmarkt in balans (hierna: Wab)
Toen is in 2020 de Wab in werking getreden en daarmee is een nieuwe mogelijkheid voor ontslag doorgevoerd: de cumulatiegrond.
Dit houdt in dat een werkgever een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter kan indienen wegens een combinatie van ontslaggronden als genoemd in de wet. Dit maakt het ontslaan van een disfunctionerende werknemer een stuk makkelijker. Waarom?
Voordat de Wab in werking trad moest de werkgever aantonen dat aan minimaal één redelijke grond in zijn volledigheid werd voldaan.
“Deze gronden zullen afzonderlijk worden beoordeeld, omdat één daarvan voldragen dient te zijn”.
Voor een werkgever is het niet eenvoudig om aan te tonen dat er bijvoorbeeld sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. Om deze grond in zijn volledigheid aan te tonen moet de werkgever hard maken dat de arbeidsverhouding ernstig en duurzaam is ontwricht.
Met een beroep op de cumulatiegrond moet de werkgever aantonen dat bijna aan één redelijke wordt voldaan waarbij deze kan worden gecombineerd met een andere redelijke grond. Met andere woorden, het disfunctioneren van een werknemer leidt in veel gevallen tot een verstoorde arbeidsverhouding en samen levert dit voldoende grond op voor ontslag. Dit geldt eveneens voor de werknemer die weigert zijn werk te doen. Werkweigering is een reden voor ontslag.
Het belang van goede dossieropbouw
Het intreden van de cumulatiegrond maakt het makkelijker om een werknemer te ontslaan. Dit neemt echter niet weg dat een goede dossieropbouw uiterst belangrijk is. Uit de rechtspraak blijkt bijvoorbeeld dat een werkgever het gestelde disfunctioneren van een werknemer dient te onderbouwen en dat vereist in de regel een dossieropbouw. Een goed dossier helpt de werkgever al een heel eind en toont aan dat hij of zij zich als een goed werkgever gedraagt.
Wat is een goed opgebouwd dossier?
Een goed opgebouwd dossier dient als basis voor het rechtvaardigen van een gegeven ontslag. Om sterk te staan voor de kantonrechter is het belangrijk dat de werkgever allerlei schriftelijke bewijzen verzameld en dit samenvoegt tot één ontslagdossier.
De werkgever is verplicht een personeelsdossier aan te leggen. In het personeelsdossier wordt een functie- en taakomschrijving opgenomen en verslagen omtrent beoordelings- en functioneringsgesprekken. In het geval de werknemer disfunctioneert blijkt dit voor een groot deel uit het personeelsdossier.
Van de werkgever wordt verwacht dat hij of zij maatregelen neemt om de arbeidsverhoudingen te herstellen. Het voeren van persoonlijke gesprekken met een vertrouwenspersoon kan al resultaat opleveren. Een andere mogelijkheid is het aanbieden van mediation bij een arbeidsconflict. Werkt de werknemer niet mee? De kantonrechter zal sneller geneigd zijn de werknemer verantwoordelijk te houden voor het disfunctioneren.
Hulp nodig?
Bevindt u zich in een positie waarin uw werkgever u wilt ontslaan wegens een combinatie van redelijke gronden? Het is immers mogelijk dat uw werkgever onvoldoende aan dossieropbouw heeft gedaan en u recht heeft op een ontslagvergoeding. Schakel dan een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat in en laat u bijstaan tijdens de gerechtelijke procedure. Onze gratis advocaten arbeidsrecht bevinden zich door heel Nederland.
Bel ons en wij brengen u in contact met een arbeidsrechtadvocaat