De Wet arbeidsmarkt in balans (hierna: Wab) heeft voor heel wat veranderingen gezorgd sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2020. Met het invoeren van nieuwe wetgeving op o.a. het gebied van het ontslagrecht is gepoogd het verstoorde evenwicht op de arbeidsmarkt te herstellen.
Een onderdeel van de nieuwe wetgeving ziet op het aanbrengen van meer balans in de transitievergoeding. Bijvoorbeeld het recht op een transitievergoeding vanaf de 1e werkdag. Voorheen had een werknemer recht op een transitievergoeding indien de arbeidsovereenkomsten ten minste 24 maanden heeft geduurd. Nu heeft een werknemer met een tijdelijk contract recht op een transitievergoeding. Meer over deze verandering leest u terug op onze pagina over ‘Transitievergoeding bij tijdelijk contract‘.
Een ander onderdeel van de Wab is de compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging. Dit artikel vertelt u in meer algemene woorden wat de compensatieregeling inhoudt maar eerst staan we kort stil bij de transitievergoeding.
Inhoud
De transitievergoeding
Simpel gezegd is een transitievergoeding een wettelijke vastgestelde vergoeding voor de werknemer wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. De vergoeding is bedoeld om de transitie naar een andere baan te vergemakkelijken en elke werknemer heeft vanaf de 1e werkdag recht op deze vergoeding.
Aanleiding van de compensatieregeling transitievergoeding bedrijfsbeëindiging
Met het aanbrengen van meer balans in de transitievergoeding wil de regeling ‘enkele scherpe randen van de verplichting tot het betalen van een transitievergoeding afhalen’, zo blijkt uit de Nota van Toelichting.
In bepaalde situaties leidde het betalen van een transitievergoeding tot een onevenredige zware belasting voor de werkgever. De regering wilt dit voorkomen door het invoeren van de compensatieregeling.
De Compensatieregeling transitievergoeding bedrijfsbeëindiging is in het leven geroepen voor situaties dat het bedrijf beëindigd wordt wegens pensionering of overlijden van de werkgever.
Een voorbeeld: de werkgever bereikt de pensioengerechtigde leeftijd en kan geen opvolger vinden. De beëindiging van de onderneming heeft tot gevolg dat alle werknemers worden ontslagen. De werkgever dient voor al die werknemers een transitievergoeding te betalen. Een werkgever zal in de meeste gevallen hier niet op voorbereidt zijn en in financiele problemen komen.
Dient een dergelijke situatie zich voor dan kan een compensatie van de betaalde transitievergoeding worden aangevraagd bij het UWV.
Voorwaarden om een compensatie van de transitievergoeding bedrijfsbeëindiging bij te ontvangen
Niet elke werkgever komt in aanmerking voor een compensatie van de betaalde transitievergoeding wegens bedrijfsbeëindiging. Een grote werkgever kan bijvoorbeeld geen beroep doen op de compensatieregeling. Welke werkgever dan wel?
Er geldt een aantal cumulatieve voorwaarden; dit betekent dan aan alle voorwaarden moet worden voldaan. De drie voorwaarden zijn:
- Er is sprake van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming en;
- De werkgever heeft niet meer dan 24 werknemers in dienst op 1 januari in het jaar van de beëindiging en;
- De werkgever moet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of is overleden.
In de Nota van Toelichting wordt nader ingegaan op de afzonderlijke eisen.
De rol van het UWV
De werkgever dient een digitale aanvraag in voor compensatie van transitievergoeding in bij het UWV; zij zijn de uitvoerders van de compensatieregeling. Het UWV toetst of aan voornoemde voorwaarden is voldaan en bepaalt hoe hoog de compensatie van de transitievergoeding is. Het is mogelijk dat de compensatie lager is dan de betaalde transitievergoeding.
Op de website van het UWV vindt u een schematisch overzicht terug over de beoordeling van een aanvraag van een compensatie.
De werkgever betaalt mij niet
Het is haast ondenkbaar maar er zijn werkgevers die de transitievergoeding niet (volledig) uitbetalen aan de werknemer. De werknemer moet hier alert op zijn. Binnen drie maanden na de einddatum van de arbeidsovereenkomst moet de werknemer een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Bevindt u zich in een soortgelijke situatie? Neem contact met ons op en wij brengen u in contact met een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat.