Het gebeurt (gelukkig) niet vaak, maar af en toe verschijnt er een bericht in het nieuws dat een werknemer zwaargewond is geraakt of overleden bij het uitoefenen van zijn of haar werkzaamheden.
Is bij een bedrijfsongeval altijd de werkgever aansprakelijk voor de geleden schade? Wat kunt u als werknemer doen wanneer er sprake is van bedrijfsongeval en schade?
Dit artikel staat stil bij het vraagstuk over bedrijfsongevallen en de wettelijke aansprakelijkheid van de werkgever.
Ongeluk zit in een klein hoekje
Tijdens werktijd of in de pauze kan een bedrijfsongeval zich voordoen waardoor de werknemer schade lijdt. In de ene branche doet een bedrijfsongeval zich sneller voor dan in een andere branche.
Meeste bedrijfsongevallen
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de meeste bedrijfsongevallen in het jaar 2019 zich voordeden in de landbouw, bosbouw en visserij. Niet geheel verwonderlijk aangezien werknemers veelal werken met grote en zware machines in tegenstelling tot een werknemer die een kantoorbaan heeft.
Goed werkgeverschap
Wettelijk is bepaald dat een werkgever zich moet gedragen als een goed werkgever. Zo is de werkgever verplicht zorg te dragen voor een veilige werkplek voor de werknemer:
“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt”.
Deze zinsnede uit artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek is een hele mond vol, maar behandelt de zorgplicht en daarmee de werkgeversaansprakelijkheid.
Lees hier meer over goed werkgeverschap.
De werkgever bijna altijd aansprakelijk
De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt. Desalniettemin geldt dit niet bij alle bedrijfsongevallen.
Geen werkgeversaansprakelijkheid
In het geval de werkgever kan aantonen te hebben voldaan aan de zorgplicht en een veilige werkplek te hebben gecreëerd, is er geen sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Een werkgever is ook niet aansprakelijk als het bedrijfsongeval en de samenhangende schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Bewijslast
De werknemer kan de werkgever aansprakelijk stellen voor de geleden schade wegens een bedrijfsongeval. Veel hoeft een werknemer niet te bewijzen. Enkel het feit dat de schade is ontstaan in de uitvoering van zijn of haar werkzaamheden is voldoende om de werkgever aansprakelijk te stellen.
Bewijslast bij werkgever
De bewijslast ligt voor het overgrote deel bij de werkgever. De werkgever moet aantonen dat is voldaan aan de zorgplicht en een veilige werkplek is gecreëerd voor de werknemer. Daarbij dient de werkgever bewijs te overleggen dat er o.a. voldoende maatregelen zijn getroffen om een bedrijfsongeval te voorkomen.
Meer dan lichamelijke schade
Bij een bedrijfsongeval wordt vaak gedacht aan letselschade waarvoor de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld. Het is echter altijd meer dan alleen lichamelijke schade. U moet bijvoorbeeld denken aan medische kosten en kosten voor hulpmiddelen. Bij ernstige bedrijfsongevallen lijdt de werknemer vaak ook psychische schade. Laat u zich juridisch adviseren wanneer u uw werkgever aansprakelijk wilt stellen.
Juridische bijstand nodig?
Heeft u een bedrijfsongeval meegemaakt en wilt u schadevergoeding vorderen? Of bent u in conflict met u werkgever over de hoogte van een schadevergoeding? Schakel dan een arbeidsrechtadvocaat in op basis van gefinancierde rechtsbijstand. Onze gratis advocaten arbeidsrecht bevinden zich door heel Nederland, zoals Rotterdam, Groningen, Den Haag, Amsterdam en Utrecht.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Veelgestelde vragen bedrijfsongeval
Wat moet je doen bij een ongeval op het werk?
Niet elke ongeval op het werk is aan te merken als een bedrijfsongeval. Snijdt u uw vinger aan een papiertje dan is dit uiteraard geen bedrijfsongeval. Kunt u door een ongeval uw werk niet voortzetten dan maakt u een melding bij uw leidinggevende of werkgever. De werkgever is verplicht een lijst bij te houden van alle bedrijfsongevallen. Bij een ernstig ongeval moet de werkgever een melding maken bij de Inspectie SZW.
Is mijn werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval in de pauze?
Dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Mogelijk is een collega aansprakelijk in plaats van de werkgever. U doet er verstandig aan om juridische advies in te winnen wanneer er sprake is van een bedrijfsongeval in de pauze. U weet zo zeker wie u aansprakelijk moet stellen.
Waar heb ik recht op na een bedrijfsongeval?
U heeft recht op schadevergoeding en mogelijk smartengeld. Smartengeld heeft betrekking op immateriële schade. Hier geldt ook dat het verstandig is om juridische bijstand in te schakelen. Een advocaat weet welke schadeposten allemaal van belang zijn en helpt u te krijgen waar u recht op heeft. U kunt hiervoor contact opnemen door te bellen naar 088 – 1810 380 of het formulier in te vullen.
Wat is een ongevalsonderzoek?
Bij een bedrijfsongeval dat gemeld moet worden bij de Inspectie SZW, is er sprake van een ongevalsonderzoek. Een inspecteur onderzoekt de locatie van het ongeval en neemt getuigenverklaringen op. De Inspectie SZW besluit welke maatregelen gepast zijn en of nader onderzoek wordt ingesteld. Iedere betrokkene is verplicht mee te werken aan een ongevalsonderzoek.
Waarom wordt een bijna ongeval geregistreerd?
Een bijna ongeval is een situatie waarin het nog maar net goed gaat. Dergelijke situaties kunnen een waarschuwing vormen voor de werkgever: het is een signaal dat er sprake is van een onveilige situatie. Om die reden moet ook voor bijna ongevallen een registratie worden gemaakt.
Wilt u meer weten over arbeidsrechtelijke thema’s?
- Ontslag op staande voet
- De ontslagbrief
- Slapend dienstverband
- Verstoorde arbeidsverhouding
- Werkweigering
- Loonvordering
- Relatiebeding
- Dossieropbouw en ontslag