- Bent u ontslagen of dreigt u te worden ontslagen?
- Wilt u weten wat u juist wel of niet moet doen in deze lastige situatie?
- Misschien is het nog niet zover en heeft u een langslepend arbeidsconflict met uw werkgever of werknemer waar u echt samen niet meer uitkomt?
Voorbeelden van zaken waarbij u te maken heeft met het arbeidsrecht. Een pro deo advocaat kan u in alle situaties helpen. Als u uw gegevens achterlaat op het contact formulier wordt u dezelfde werkdag nog vrijblijvend teruggebeld.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat u niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval kunt u hier terecht.
Inhoud
Arbeidsrecht en ontslag
U bent ontslagen of u dreigt te worden ontslagen? Dan is het uiterst belangrijk om in dit proces goed op een aantal zaken te letten;
- Teken niets
Mocht u akkoord gaan met het ontslagvoorstel van uw werkgever voordat u een aantal zaken heeft uitgezocht, kan dit verregaande gevolgen hebben bijvoorbeeld voor uw recht op /of de hoogte van WW-uitkering of de hoogte van uw ontslagvergoeding. Teken dus niets voordat u een arbeidsrecht advocaat naar het ontslagvoorstel heeft laten kijken. - Controleer of er een ontslagvergunning is
Het is natuurlijk belangrijk om te weten of u wel ontslagen mag worden. Verzeker u er in eerste instantie van dat uw werkgever in het bezit is van een ontslagvergunning van het UWV. Zonder deze vergunning mag uw werkgever u niet ontslaan. - Blijf dan beschikbaar voor werk
Bent u ontslagen maar heeft u van uw werkgever nog niets op papier heeft gehad? Blijf dan beschikbaar voor werk. Geef schriftelijk aan bij u werkgever dat u beschikbaar bent voor werk. Als u, nadat u de deur bent gewezen, weg blijft van werk kan uw werkgever een ontslagvergunning aanvragen wegens ‘verwijtbaar handelen.’ Dit zou kunnen worden uitgelegd als werkweigering hetgeen negatieve gevolgen kan hebben voor uw WW-uitkering. - Vraag schriftelijke bevestigingen
Het is het bijzonder nuttig om van alles wat uw werkgever u meedeelt in deze periode een schriftelijke bevestiging te vragen. Er zijn nog talloze zaken die in een ontslagperiode van belang kunnen zijn. Als u van alles een schriftelijke bevestiging heeft kan een advocaat in een later stadium u optimaal bijstaan.
Arbeidsrecht en ontslag op staande voet
Bent u op staande voet ontslagen en moest u direct naar huis? Dan is het raadzaam om direct contact op te nemen met ons. Voor ontslag op staande voet gelden weer andere regels voor zowel de werkgever als werknemer dan bij een ‘normaal’ ontslag. Meer weten over het ontslag op staande voet?
Advocaat ontslag
Het kan zich nogal eens voordoen dat er juridisch lastige kwesties ontstaan omtrent het ontslag. Hierbij kan de hulp van een arbeidsrecht advocaat gespecialiseerd in het ontslagrecht handig zijn.
Arbeidsrecht en een arbeidsconflict
Iedereen heeft wel eens wrijving op het werk. Bijvoorbeeld over de inhoud of omstandigheden van uw werk. Maar natuurlijk ook over zaken zoals uw salaris of de omgang met uw collega’s of leidinggevende. Meestal worden dit soort zaken in de kiem gesmoord, maar het worden vervelendere situaties als voor de kern van het conflict niet snel een oplossing wordt gevonden. Vervelende situaties die niet alleen kunnen leiden tot gedemotiveerd op het werk verschijnen, maar ook tot serieuzere klachten zoals een verlies aan zelfvertrouwen, burn-out en zelfs verregaande lichamelijke klachten. Belangrijk is om in een tijdig stadium van het conflict naar oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld door het inschakelen van een mediator.
Als werknemer zijn er verschillende personen binnen en buiten uw organisatie die u kunt benaderen voor advies. Zo kunt u langs gaan bij de vertrouwenspersoon van uw organisatie, iemand van personeelszaken of de bedrijfsarts. U kunt ook bij de arbodienst een afspraak maken met een arbodeskundige.
Mocht u er nu echt niet meer uitkomen dan is het soms beter om de arbeidsrelatie te verbreken. Soms kan dit nog met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst, maar in veel gevallen komt het aan op ontslag via de kantonrechter (hieronder ziet u het kopje ‘zelf naar de kantonrechter’, klik daar op als u meer informatie wilt lezen over de procedure bij de kantonrechter). Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten kunnen u in dit geval helpen.
Veelgelezen onderwerpen arbeidsrecht
- Slapend dienstverband
- Vaststellingsovereenkomst
- Ontslagbrief
- Goed werkgeverschap
- Loonvordering
- Werkweigering
- Relatiebeding
- Bedrijfsongeval
- Verstoorde arbeidsverhouding
- Zelf naar de kantonrechter
Kosten van een (arbeidsrecht)advocaat?
De diensten van een advocaat kosten natuurlijk geld. Er bestaan echter verschillende manieren om te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. Bijvoorbeeld op betalende basis of wat dacht u van no cure no pay. Lees hier meer over de verschillende vormen van bekostiging.
Pro deo advocaat arbeidsrecht in uw regio
Bij pro-deo-advocaten zijn diverse advocaten op het gebied van arbeidsrecht bij aangesloten, dus ook bij u in de regio. Zo hebben wij bijvoorbeeld pro deo arbeidsrecht advocaten in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Den Haag.