Overuren opnemen tijdens rustigere periodes
In het Nederlandse arbeidsrecht is het opnemen van overuren in principe een kwestie die geregeld wordt in de arbeidsovereenkomst of de cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Het is belangrijk om te kijken naar de afspraken die daarover zijn gemaakt. Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden:
1. Afspraken in de arbeidsovereenkomst of cao
Controleer allereerst of er in jouw arbeidsovereenkomst of in de cao specifieke afspraken zijn gemaakt over overuren en het opnemen daarvan. Dit kan bepalend zijn voor de mogelijkheden die je hebt.
2. Werkgever’s discretionaire bevoegdheid
Een werkgever heeft in principe de bevoegdheid om te bepalen wanneer overuren kunnen worden opgenomen. Dit betekent dat een werkgever kan besluiten om overuren te laten opnemen tijdens rustigere periodes, mits dit in lijn is met de gemaakte afspraken. Er moet echter ook rekening gehouden worden met de wensen van de werknemer.
3. Goed werkgeverschap
Het beginsel van goed werkgeverschap speelt ook een rol. Een werkgever moet rekening houden met de belangen van de werknemer. Dit houdt in dat als een werknemer bijvoorbeeld dringend behoefte heeft aan vrije tijd of als er persoonlijke omstandigheden zijn, de werkgever hier in principe rekening mee zou moeten houden.
4. Communicatie
Het is verstandig om open te communiceren met je werkgever over jouw voorkeuren met betrekking tot het opnemen van overuren. Samen tot een oplossing komen is vaak het beste.
Als je twijfels hebt over je specifieke situatie of als je denkt dat het recht niet correct wordt toegepast, kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier op onze website.