De ondertoezichtstelling, afgekort OTS, is een kinderbeschermingsmaatregel. Deze kan opgelegd worden wanneer u problemen ervaart met de opvoeding van uw kinderen en er zelf niet meer uitkomt.
U kunt hulp krijgen van een jeugdteam of van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), maar dit kan onvoldoende steun blijken te zijn. In zo’n geval kan de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) een onderzoek starten. Met als mogelijke uitkomst dat de rechter kan verzoeken om ondertoezichtstelling (OTS). OTS heeft flinke invloed op uw leven en speelt een grote rol van betekenis in het leven van uw kinderen. In dit artikel leest u alles over de OTS.
Wat is OTS?
OTS betekent ondertoezichtstelling. Het is een kinderbeschermingsmaatregel die de kinderrechter kan opleggen op grond van artikel 1:255 van het Burgerlijk Wetboek als een minderjarige ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd. Dit is het geval als de ouders van het kind niet in staat zijn hun kind op een goede manier op te voeden.
Waarom OTS?
Als de rechter een OTS uitspreekt, is dat omdat er bezorgdheid is over het feit of uw minderjarige kind(eren) zich wel op een veilige manier kunnen ontwikkelen in hun thuissituatie. U dient dan mee te werken aan de OTS, maar deze is er met goede bedoelingen, namelijk om u te helpen uw kind(eren) veilig op te laten groeien.
Hoe lang duurt OTS?
De ondertoezichtstelling duurt maximaal een jaar, maar de rechter kan dit telkens met een jaar verlengen indien dit nodig wordt geacht. De ondertoezichtstelling stopt van rechtswege op de 18de verjaardag van het kind, maar u kunt tot de 21ste leeftijd op vrijwillige basis hulp krijgen. U kunt verzoeken dat de ondertoezichtstelling eerder stopt indien de thuissituatie verbeterd is.
Hulp van een gezinsvoogd
De ouders van het kind krijgen bij het instellen van OTS tijdelijk hulp en toezicht van een jeugdbeschermer (een gezinsvoogd) bij het opvoeden van het kind. Deze hulp van een gezinsvoogd is verplicht. Zij nemen vanaf dat moment belangrijke beslissingen samen met de jeugdbeschermer. Denk hierbij aan beslissingen omtrent naar welke school u kind gaat of welke zorg hij of zij nodig heeft.
Hulpverleningsplan
Naast het feit dat u hulp krijgt van een gezinsvoogd, krijgt u ook een hulpverleningsplan. Dit plan is bedoeld om de situatie van uw kind(eren) te verbeteren.
Schriftelijke aanwijzing
Indien u zich niet houdt aan het hulpverleningsplan, dan kan de gezinsvoogd u een schriftelijke aanwijzing geven. Een aanwijzing is een opdracht die u dient uit te voeren, denk hierbij aan uw kind naar een speciale school sturen. De kinderrecht kan u zelfs verplichten deze aanwijzing uit te voeren.
Niet mee eens?
Indien u het niet eens bent met de aanwijzing, dan kunt u dit binnen 14 dagen aan de rechter laten weten. U bent verplicht de opdracht uit te voeren, totdat de rechter een beslissing neemt. Als u dit niet doet, dan kan de gezinsvoogd de rechter verzoeken maatregelen te nemen. Denk hierbij aan het opleggen van een zogenoemde dwangsom: u krijgt dan elke keer als u zich niet aan een aanwijzing houdt een boete.
Intrekken aanwijzing
U kunt verzoeken een aanwijzing in te trekken, als u zich aan de aanwijzing houdt maar het er niet meer mee eens bent. U moet dat eerst voorleggen aan de gezinsvoogd, dit wordt ‘intrekken van de schriftelijke aanwijzing door wijziging van omstandigheden’ genoemd. U kunt binnen 14 dagen in beroep bij de kinderrechter als de betreffende instelling vindt dat u door moet gaan. Een van onze gespecialiseerde advocaten kunnen u bij dit beroep helpen.
Ouderlijk gezag
Ondanks dat u als ouders hulp en toezicht van een een gezinsvoogd krijgen, houdt u het ouderlijk gezag over uw kind. Dit houdt in dat u nog steeds de wettelijke ouder bent en dus zowel het recht als de plicht heeft uw kind te verzorgen en op te voeden. De gezinsvoogd geeft immers begeleiding en opdrachten, waardoor u minder zeggenschap hebt over uw kind.
Kwijtraken gezag
U kunt het ouderlijke gezag kwijtraken als u uw kind niet meer zelf kunt opvoeden of misbruik maakt van het gezag. Dit wordt door de kinderrechter bepaald. U kunt voor altijd of tijdelijk het ouderlijk gezag kwijtraken, in ieder geval tot de 18de verjaardag van uw kind.
Uithuisplaatsing
Soms is het beter voor het kind om niet thuis te blijven wonen. De Raad voor Kinderbescherming kan de rechter in dat geval verzoeken om zogenoemde uithuisplaatsing van het kind. Hier leest u meer over de uithuisplaatsing.
Advocaat OTS
Onze gespecialiseerde personen- en familierecht advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. Een advocaat kan u bijvoorbeeld helpen met het voorkomen of beëindigen van toezicht. Mocht u een vraag hebben over OTS of wilt u bijgestaan worden door een advocaat, neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380. Onze advocaten zijn gevestigd door het hele land en bij ons vindt u een goedkope advocaat bij u in de buurt!
Kosten advocaat
De kosten voor een advocaat variëren per kantoor en soms ook per advocaat. Heeft u een laag inkomen en geen rechtsbijstandverzekering? Wellicht kunt u dan gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Vaak noemen we dit ook wel pro deo advocaten. Uw advocaat is dan niet volledig gratis, maar u betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. U leest hier meer over de kosten van een pro deo advocaat. Onze advocaten van Pro Deo Advocaten werken ook op basis van pro deo.
Gratis juridische hulp?
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde pro deo advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 380.
Veelgestelde vragen OTS
Wat is OTS?
OTS is de afkorting van ondertoezichtstelling. Het is een kinderbeschermingsmaatregel die de kinderrechter kan opleggen op grond van artikel 1:255 van het Burgerlijk Wetboek indien een minderjarige ernstig in zijn of haar ontwikkeling wordt bedreigd.
Wat gebeurt er bij een OTS?
Als een ondertoezichtstelling door de rechter wordt uitgesproken, dan krijgt u een gezinsvoogd toegewezen vanuit een gecertificeerde instelling. De gezinsvoogd begeleidt uw kind en helpt u bij het oplossen van problemen. U bent verplicht de ondersteuning en hulp van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind te accepteren.
Wie heeft het gezag bij een OTS?
Het kind komt bij OTS onder toezicht te staan van een gecertificeerde instelling. Echter, bij een OTS houden de ouders het gezag over hun kind.
Wat is het doel van OTS?
Bij ondertoezichtstelling krijgt u hulp bij het opvoeden van uw kind; dit is verplicht. Bijvoorbeeld omdat de ontwikkeling van uw kind in gevaar is en hierover bezorgdheid is.
Wat gebeurt er als OTS niet werkt?
Jeugdzorg kan de rechter telkens verzoeken om de OTS met een jaar te verlengen. Als u het als ouder niet eens bent met deze verlenging, dan kunt u hiertegen in verweer gaan bij de rechter.
Hoe lang mag een OTS duren?
De OTS kan maximaal 12 maanden duren en hierna is een verlenging mogelijk met maximaal 12 maanden. Als de jeugdhulporganisatie stelt dat de OTS niet eerder opgeheven kan worden, maar u dat wel vindt als ouder, dan kunt u dit vragen aan de kinderrechter. Een kind van 12 tot 18 jaar mag dit ook vragen.
Kun je OTS weigeren?
U mag ervoor kiezen om helemaal niets te doen. Echter, de kinderrechter beslist dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. Na een paar weken ontvangt u de beslissing van de kinderrechter per post.
Wat doet een gezinsvoogd?
De gezinsvoogd is er om uw kind te begeleiden en u te ondersteunen in de opvoeding. De gezinsvoogd is er dus voornamelijk voor hulp en ondersteuning. Hij heeft geen gezag over uw kind.
Wat is een gezinsvoogd?
Een gezinsvoogd is een begeleider vanuit een jeugdhulpinstantie. De gezinsvoogd helpt en ondersteunt u bij de opvoeding.
Wat is een voorlopige ondertoezichtstelling (VOTS)?
De kinderrechter kan ook instemmen met een zogenoemde voorlopige ondertoezichtstelling, afgekort VOTS. De kinderrechter doet hierbij snel uitspraak als er sprake is van acuut gevaar voor een minderjarig kind thuis. Het verzoek tot de VOTS komt dan van de Raad voor de Kinderbescherming. Na de uitspraak over de VOTS is er binnen twee weken een zitting.
Wanneer komt de kinderbescherming in actie?
De Raad voor de Kinderbescherming is er voor de veiligheid en toekomstperspectief van kinderen. Wanneer het moeilijk gaat in de opvoeding of wanneer er sprake is van een onveilige thuissituatie, komt de kinderbescherming in actie bij een melding van jeugdhulporganisaties. Denk bijvoorbeeld aan Veilig Thuis.