De werkgever doet er goed aan om een fijne werksfeer te creëren waarbij de rechten en plichten van de werknemer duidelijk zijn. De werkgever dient zich te gedragen als een goed werkgever. Het voorkomen van onenigheid is een pré voor een goed werkende organisatie.
Onenigheid op de werkvloer zorgt voor irritaties en leidt tot een verminderde productiviteit. Toch is het uitsluiten van arbeidsconflicten haast onmogelijk en onderling overleg levert niet altijd een oplossing op. Wat kunt u als werknemer of werkgever dan doen? Het inschakelen van een mediator arbeidsrecht kan via mediation een uitweg bieden!
Betekenis arbeidsconflict
De Stichting Expertisecentrum Re-integratie (STECR) heeft een Werkwijzer Arbeidsconflicten opgesteld en definieert arbeidsconflict als volgt:
“Twee individuen, één individu en een groep of twee groepen, binnen de grenzen van een arbeidsorganisatie, hebben een arbeidsconflict als tenminste één van de partijen vindt dat de andere partij haar dwarsboomt of ergert. Dit kan betrekking hebben op arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden, of arbeidsvoorwaarden.”
Zo kan een onschuldige discussie over arbeidsinhoud tussen de werkgever en werknemer uitmonden in een verstoorde arbeidsverhouding. Of de manier van samenwerken tussen twee werknemers leidt tot een conflictsituatie. Een arbeidsconflict kan klein beginnen maar groot eindigen wanneer niet tijdig wordt ingegrepen door de werkgever.
In de praktijk
Een arbeidsconflict kan snel ontstaan maar komt (vaak) niet uit het niets. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor het ontstaan van een arbeidsconflict:
- Disfunctioneren;
- Functiewijziging;
- Overplaatsing;
- Dreigend ontslag;
- Onenigheid over een slapend dienstverband;
- Loonvordering;
- Ziekte;
- Bedrijfsongeval.
Deze voorbeelden zien op de verhouding tussen de werkgever en de werknemer. Het voorbeeld ziekte verdient wat extra aandacht.
Arbeidsconflict en ziekte
Het thema arbeidsconflict en ziekte kent twee varianten:
- Werknemer meldt zich ziek wegens een arbeidsconflict of;
- Werknemer is ziek en een arbeidsconflict doet zich voor.
Het verschil is gelegen in de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Een arbeidsconflict leidt vaak tot een ziekmelding van de werknemer vanwege klachten van spanning/onrust. Er hoeft echter geen sprake te zijn van arbeidsongeschiktheid volgens de letter van de wet. Hier kan een mediator arbeidsrecht inspringen! Bij de tweede variant is de werknemer arbeidsongeschikt en ontstaat een arbeidsconflict over bijvoorbeeld het uitvoeren van passend werk. Of de werknemer is het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts. In zo’n geval kan een second opinion worden aangevraagd bij het UWV of bij een onafhankelijk expertisebureau zoals het Expertise Instituut. Een arbeidsconflict kan echter ook ontstaan tussen twee werknemers als bijvoorbeeld sprake is van discriminatie op de werkvloer of groepsvorming. In alle gevallen is het mogelijk om een arbeidsconflict advocaat in te schakelen.
Wat is een mediator?
Steeds vaker wordt bij juridische conflicten een onafhankelijke en professionele mediator ingeschakeld. Met behulp van een mediator wordt geprobeerd tot een gezamenlijke oplossing te komen. Denk bijvoorbeeld aan een mediator die wordt ingeschakeld bij echtscheidingen. Mediation bij echtscheiding is veelvoorkomend, net als de inzet van een zakelijke mediator bij geschillen tussen bedrijven.
Ook bij arbeidsconflicten wordt steeds vaker voor arbeidsmediation gekozen. Een mediator die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht kan verdere escalatie voorkomen. Is uw voorgaande arbeidsconflict mediation mislukt? Wij kunnen u in contact brengen met een erkende mediator die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht!
Bel nu en breng mij in contact met een erkende mediator
De rol van een mediator arbeidsrecht
Hoe gaat rechtsbijstand arbeidsconflict? De werkgever zal eerst proberen met de werknemer(s) tot een oplossing te komen en hierover te onderhandelen. Vaak vindt een gesprek plaats tussen de betrokken bij het arbeidsconflict zoals de werkgever, werknemer en direct leidinggevende. Mogelijk schuift ook de HR-manager aan bij het gesprek, de kantooradvocaat of een vertrouwenspersoon. Het is dus mogelijk om een advocaat in te schakelen voor hulp bij arbeidsconflict. Lees hier meer over een mediation advocaat. Lukt het niet om intern tot een oplossing te komen? Dan is het tijd om een mediator arbeidsrecht in te schakelen. Het maakt niet uit in welke fase van het arbeidsconflict een mediator arbeidsrecht wordt ingeschakeld.
Pre-mediation
Pre-mediation is een vrij nieuw verschijnsel in de wereld van mediation. De benaming zegt het al: pre-mediation is de fase voor mediation en kan worden ingezet als een arbeidsconflict dreigt. De mediator arbeidsrecht kan bijvoorbeeld tijdens een pre-mediation gesprek inschatten hoe de werknemer tegenover de werkgever staat. Zo kan hij bepalen of mediation een uitkomst kan bieden. Mogelijk is de werknemer het helemaal beu en is hij/zij niet bereidt om met de werkgever tot een oplossing te komen. In dit geval heeft mediation geen nut en zal de werknemer naar de rechter stappen.
Mediation bij een arbeidsconflict
Zijn werkgever en werknemer bereidt om het gesprek aan te gaan, dan begeleidt een mediator arbeidsrecht naar het vinden van de juiste oplossing. Alle betrokken partijen nemen deel aan de gesprekken waarbij de mediator arbeidsrecht zorgt voor een balans. Voordat de arbeidsmediation van start gaat wordt een mediationovereenkomst getekend. Hierin staan praktische zaken zoals de deelnemende partijen en een beschrijving van het arbeidsconflict. In het beste geval wordt het arbeidsconflict opgelost en wordt een basis gelegd waar zowel werknemer als werkgever in de toekomst mee verder kunnen. Uiteindelijk komen de gemaakte afspraken in een vaststellingsovereenkomst te staan.
Rechten werknemer bij arbeidsconflict
U heeft als werknemer een aantal rechten, onder andere het recht om op de hoogte gesteld te worden van de reden van het arbeidsconflict en de stappen die ondernomen worden om het op te lossen. Daarnaast heeft u recht op inspraak zodat u uw kant van het verhaal kan vertellen. Verder speelt recht op bemiddeling ook een grote rol, u kunt een mediator inschakelen om te helpen bij het oplossen van het conflict.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Waar u ook woont, bij ons vind u een advocaat bij u in de buurt.
Neem contact met ons op als u in contact wilt worden gebracht met een ervaren erkende mediator arbeidsrecht of een andere mediator!
Veelgestelde vragen
Wat is exit mediation?
Een goed overleg leidt in de meeste gevallen tot een oplossing in het arbeidsconflict. Het is mogelijk dat de werkgever en werknemer besluiten niet langer met elkaar door te willen gaan. De mediator arbeidsrecht zet exit mediation in met als doel het vormgeven van een afscheidsregeling. Er worden afspraken gemaakt over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst die voor de werknemer als werkgever acceptabel zijn. Dit wordt ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. De gemaakte afspraken komen in een vaststellingsovereenkomst te staan en zijn niet meer vrijblijvend (bindend).
Wat als mediation arbeidsconflict mislukt?
Mislukt het pad van mediation bij een arbeidsconflict, dan wordt de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Zowel de werkgever als werknemer kunnen zich wenden tot de kantonrechter en een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen.
Wat zijn de kosten van mediation?
In de mediationovereenkomst wordt een bepaling opgenomen over de kosten van arbeidsmediation. Het is gebruikelijk dat de werkgever de kosten op zich neemt voor mediation bij een arbeidsconflict.