Tijdens mediation zoekt u onder begeleiding van een deskundige mediator (MfN geregistreerd) samen naar een oplossing bij een conflict. Gedurende deze vorm van conflictbemiddeling, waarbij beide partijen nauw betrokken zijn, streeft men ernaar om onderlinge problemen op te lossen zodat een rechtszaak niet nodig is.
Mediation kent een rijke geschiedenis, met wortels in diverse culturen en tradities. De hedendaagse vorm ontstond uit de alternatieve geschillenbeslechting beweging in de jaren ’70 en ’80. Doorheen de jaren is mediation geëvolueerd tot een gestructureerde en veelzijdige methode en tijdelijke interventie voor het oplossen van uiteenlopende conflicten.
Wat kan mediation voor u betekenen?
Mediation wordt meestal ingeschakeld als voormalige partners willen scheiden. Met name wanneer u met de andere partij geen vreedzame en acceptabele oplossing kunt vinden voor uw geschillen. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van gemeenschappelijk bezit, alimentatie, huis of omgang met kinderen.
Bij een dergelijk stroef relationeel verband en meningsverschil kunt u gezamenlijk een bureau inschakelen voor bemiddeling. Uiteraard moet er vanuit beide kanten de bereidheid bestaan om te communiceren en standpunten te bespreken.
De scheiding wordt overigens wel uitgesproken door de rechtbank en daar zorgt een advocaat voor. Maar dat is na een succesvolle bemiddeling door een neutrale mediator alleen een formaliteit.
Als u in Nederland wilt zoeken naar hulp of advies door een ervaren onafhankelijke bemiddelaar, kunt u via ons hiermee in contact komen om een afspraak te maken voor een eerste mediationgesprek.
Of bel ons direct: 088 1810 380
Hoe werkt mediation?
Mediation vindt doorgaans plaats via een protocol of methode die is opgesteld door de mediatorsfederatie MfN of vFAS. Tijdens het traject wordt uiteraard de mediationwet en een geheimhoudingsplicht nageleefd.
Eerst tekent u samen met de andere partij een mediationovereenkomst. Hierin staan de belangrijke spelregels waaraan de deelnemers zich moeten houden.
De conflictbemiddelaar houdt daarna eerst afzonderlijke gesprekken met beide partijen en bespreekt omgangszaken.
De mediator is neutraal en begeleidt u bij het formuleren van uw behoeften en doeleinden. Aandacht, vertrouwelijkheid en geheimhouding staan hierbij voorop. Na afloop van deze individuele gesprekken vinden de eigenlijke mediationgesprekken en onderhandelingen plaats.
Als het mediationtraject is afgerond, worden er over alle aspecten in vertrouwen heldere afspraken gemaakt die voor alle partijen aanvaardbaar zijn. Hetgeen afgesproken is, wordt in een overeenkomst gezet. Deze is voor de betrokkenen bindend.
De stappen samenvattend zijn dus:
- Tekenen mediation overeenkomst
- Afzonderlijk gesprek met beide partijen
- Gezamenlijke mediationgesprekken voeren
- Afspraken vaststellen in overeenkomst
De privacy van beide partijen wordt gewaarborgd middels het tekenen van een vertrouwelijkheidsovereenkomst en mediationovereenkomst. Verder moet de mediator zich houden aan de wetgeving op het gebied van privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Vormen van mediation
Mediation kent kent als conflicthantering diverse benaderingen, zoals:
- Transformatieve mediation
- Facilitatieve mediation
- Evaluatieve mediation
Transformatieve mediation richt zich op het versterken van partijen en verbeteren van hun relatie, facilitatieve mediation focust op het bereiken van een gezamenlijke oplossing, en evaluatieve mediation houdt in dat de mediator een actievere rol speelt in het aanreiken van oplossingen.
Online of persoonlijke mediation
Online mediation biedt een toegankelijk alternatief voor fysieke ontmoetingen, met behulp van videoconferencing en digitale hulpmiddelen. Het proces verloopt grotendeels hetzelfde, maar vereist extra vaardigheden in online communicatie en technische bekwaamheid van de mediator.
Voorbereiding op mediation is cruciaal. Zorg dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten, weet wat u wilt bereiken en wat uw grenzen zijn. Wees bereid om te luisteren, open te staan voor compromissen en actief deel te nemen aan het proces om het meeste uit de mediation te halen.
Voor- en nadelen mediation
Eigenlijk heeft mediation alleen maar voordelen. Zo is de zaak vaak al na enkele sessies afgerond. Procedures bij de rechtbank duren soms jaren. Hierdoor zijn de kosten lager. Dit nog afgezien van het veel lagere uurtarief dat gerekend wordt. Mediation scheelt dus geld én tijd!
Het belangrijkste verschil is naar onze mening dat de verhouding tussen partijen na afloop vaak beter is. Er wordt immers samen naar een oplossing gezocht. Emoties en frustraties zijn dan minder dan wanneer er advocaten aan te pas komen.
Meestal worden de afspraken wederzijds dan ook langer en beter nagekomen. Dit kan bijvoorbeeld bij een omgangsregeling of alimentatie voor iedereen erg fijn zijn. Ook voor de rest van de familie.
Reguliere advocaten bereiken in een echtscheiding bij de rechtbank voor de ene partij betere resultaten. Hierbij blijft de andere partij achter met emotie en frustratie. Dit is dan weer aanleiding voor nieuwe ruzie, miscommunicatie en procedures bij het Gerechtshof. Een vechtscheiding is dan vaak de uitkomst. Daar zit niemand op te wachten. Ook als het al zover is, is tussenkomst en begeleiding van een scheidingsbemiddelaar een mogelijkheid.
Alle voordelen op een rij:
- Conflict wordt sneller opgelost
- Nauwelijks juridische gevolgen
- Onderlinge verhoudingen achteraf beter
- Afspraken worden beter nagekomen
Enkele nadelen die het vermelden waard zijn, zijn schaars maar komen wel eens voor:
- Beide partijen moeten openstaan voor compromissen, anders kan het proces niet slagen
- Onevenwichtigheid kan optreden wanneer een partij een sterker onderhandelingsvermogen heeft
- Mediation biedt geen garantie waardoor beide partijen soms alsnog naar de rechter moeten stappen om hun geschil op te lossen
Wanneer zet u mediation in?
Er zijn tal van scenario’s te bedenken waarbij u een mediator in kunt schakelen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van mediation bij:
- Familiezaken, zoals scheidingen, voogdijkwesties en erfenisgeschillen over nalatenschap of erfenis
- Contractuele geschillen of arbeidsconflict, waaronder mislukte overeenkomsten, schending van contractuele voorwaarden, en zakelijke transacties met onvervulde verplichtingen
- Geschillen met betrekking tot wet– en regelgeving, zoals overtredingen van milieu– of arbeidswetgeving
- Zakelijke disputen, waaronder teamconflicten en onenigheid tussen bestuursleden of partners van een bedrijf
- Discriminatie kwesties, waarbij een partij wordt achtergesteld op basis van etniciteit, geslacht, leeftijd, religie of handicap
- Geschillen tussen klanten en bedrijven, waaronder conflicten over service, garanties en productkwaliteit
- Geschillen tussen verhuurders en huurders, zoals problemen met huurprijs en huurovereenkomsten
- Buurtgeschillen, bijvoorbeeld grensconflicten, geluidsoverlast of problemen met erfdienstbaarheden
- Intellectuele eigendom geschillen, zoals auteursrechten of patentconflicten
- Medische geschillen, zoals conflicten tussen zorgverleners, artsen en patiënten of tussen patiënten en verzekeringsmaatschappijen
Kosten (Pro-deo) mediation
De kosten voor mediation deelt u met uw ex-partner. Uurtarieven liggen vaak rond de 100 euro.
Een pro-deo mediator wordt betaald uit gesubsidieerde rechtshulp. U komt hiervoor in aanmerking wanneer uw inkomen en vermogen onder bepaalde normen liggen. Een en ander is ook afhankelijk van uw gezinssamenstelling. Een eventuele eigen bijdrage wordt bepaald naar gelang de hoogte van het inkomen. U moet dus rekenen op een paar honderd euro.
De meeste rechtsbijstandsverzekeraars vergoeden ook mediation, die dan gratis is. Als de scheiding via de advocatuur gaat, wordt dit meestal niet vergoed. Als u zelf een advocaat moet betalen, is dit doorgaans erg duur.
Verschil mediator en advocaat
Een advocaat familierecht is afhankelijk en probeert alleen een zo goed mogelijk resultaat voor zijn cliënt te behalen. Een mediator kiest geen partij in de conflictoplossing en faciliteert vooral de onderlinge communicatie en onderhandeling.
Als professionele mediator is het verder geschikt om de rol van emoties in het overleg te begrijpen en deze op een effectieve manier te behandelen. Door empathie, begrip en communicatie kan een mediator in het proces helpen bij het omgaan met emoties en het vinden van een bevredigende oplossing voor alle betrokken partijen.
Neem contact op voor deskundig advies
Onze mediators zijn allemaal aangesloten bij de MfN en/ of de vFAS en voldoen aan de eisen van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit betekent dat ze zich ieder jaar moeten bijscholen onder leiding van ervaren docenten. Daarnaast moeten een minimum aantal zaken worden behandeld. Ze zijn dus aantoonbaar van goede kwaliteit!
Neem contact op via het contactformulier en u wordt (meestal nog dezelfde dag) teruggebeld voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. U kunt uiteraard ook kiezen om even te bellen met 088-1810380 en dan zal een van onze medewerkers samen met u het formulier invullen.
Of bel ons direct: 088 1810 380