Inhouding van salaris tijdens vakantie
Het lijkt erop dat er een vraag is over de inhouding van salaris in relatie tot opgenomen vakantiedagen. In het Nederlandse arbeidsrecht zijn er een aantal zaken om te overwegen wanneer het gaat om looninhoudingen.
Recht op vakantiedagen en vakantiegeld
- Werknemers hebben recht op een bepaald aantal vakantiedagen per jaar, en het vakantiegeld wordt meestal in mei of juni uitbetaald. Het vakantiegeld bedraagt doorgaans 8% van het bruto jaarsalaris.
- Bij het opnemen van vakantiedagen zou uw normale salaris moeten worden doorbetaald, tenzij er specifieke afspraken zijn gemaakt over onbetaald verlof.
Inhoudingen op het salaris
- In het algemeen mag een werkgever niet zomaar een deel van uw salaris inhouden. Inhoudingen zijn alleen toegestaan onder specifieke omstandigheden, zoals wettelijke inhoudingen (bijvoorbeeld loonbelasting) of als er een schriftelijke overeenkomst is waarin u akkoord gaat met de inhouding.
- Als er een fout is gemaakt in de berekening van uw salaris, is het redelijk dat de werkgever dit corrigeert, maar u moet hierover geïnformeerd worden.
Actiepunten
In dit geval lijkt er een aanzienlijk verschil te zijn tussen het verwachte en ontvangen bedrag. Het is aan te raden om de volgende stappen te ondernemen:
- Neem contact op met uw werkgever of de salarisadministratie om verduidelijking te vragen over de inhouding.
- Vraag om een schriftelijke uitleg van de inhouding en controleer of er een fout is gemaakt.
- Als u er met uw werkgever niet uitkomt, kunt u overwegen om juridisch advies in te winnen.
Mocht u verdere juridische hulp nodig hebben, raden wij aan om contact op te nemen via het contactformulier op onze website.