Mag mijn werkgever mijn loon stopzetten als ik niet op gesprek kom tijdens mijn burn-out?
In Nederland zijn er specifieke regels en wetten die van toepassing zijn op de situatie van een werknemer met een burn-out, vooral met betrekking tot loondoorbetaling en verplichtingen van zowel de werknemer als de werkgever. Hieronder geef ik een overzicht van de relevante juridische aspecten:
1. Loondoorbetaling bij ziekte
Volgens de Wet verbetering poortwachter heeft een werknemer recht op loondoorbetaling tijdens ziekte, meestal gedurende maximaal twee jaar, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
2. Verplichtingen van de werknemer
Als werknemer ben je verplicht om mee te werken aan je re-integratie. Dit betekent onder andere dat je beschikbaar moet zijn voor gesprekken met je werkgever, tenzij je daar medisch gezien niet toe in staat bent.
Het is belangrijk om je ziekmelding en de redenen voor je afwezigheid goed te documenteren en te communiceren, bij voorkeur via de bedrijfsarts of arbodienst.
3. Verplichtingen van de werkgever
De werkgever moet een plan van aanpak opstellen voor re-integratie en hierbij samenwerken met jou en de bedrijfsarts.
De werkgever mag niet zomaar het loon stopzetten. Dit kan alleen als je zonder geldige reden weigert mee te werken aan je re-integratieverplichtingen.
4. Wat te doen in jouw situatie?
Als je vanwege je burn-out medisch niet in staat bent om het gesprek met je manager bij te wonen, kan het nuttig zijn dit te laten bevestigen door de bedrijfsarts.
Communiceer deze bevindingen duidelijk naar je werkgever, bij voorkeur schriftelijk, en verwijs naar de adviezen van de bedrijfsarts.
Indien je werkgever blijft dreigen met loonstopzetting, zou je juridische hulp kunnen inschakelen, bijvoorbeeld via een vakbond of een juridisch adviseur gespecialiseerd in arbeidsrecht.
In conclusie, je werkgever mag niet zomaar je loon stopzetten zonder goede reden, en zeker niet als je medisch niet in staat bent om een gesprek bij te wonen. Zorg ervoor dat je alle communicatie goed documenteert en zoek indien nodig juridisch advies.