Kan m’n werkgever ontslag met wederzijdse toestemming weigeren?
Ja, je werkgever kan ontslag met wederzijdse toestemming weigeren. Ontslag met wederzijdse toestemming, ook wel beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst genoemd, vereist dat beide partijen – zowel de werknemer als de werkgever – akkoord gaan met de voorwaarden van het ontslag. Dit betekent dat als je werkgever niet akkoord gaat met het voorstel, er geen ontslag met wederzijdse toestemming kan plaatsvinden.
Alternatieven als je werkgever weigert
- Onderhandelen: Je kunt proberen opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van de beëindigingsovereenkomst. Misschien zijn er bepaalde aspecten die je kunt aanpassen om tot een wederzijds akkoord te komen.
- Ontslag aanvragen: Als onderhandelingen niet lukken, kun je overwegen om zelf ontslag te nemen. Houd er echter rekening mee dat je in dit geval mogelijk geen recht hebt op een WW-uitkering.
- Ontslag via UWV of kantonrechter: Als er sprake is van een geldige reden voor ontslag, zoals bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren, kan de werkgever ontslag aanvragen bij het UWV of de kantonrechter. Dit is echter een formeel traject dat tijd en juridische stappen met zich meebrengt.
Het is vaak verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je stappen onderneemt, vooral als je werkgever niet akkoord gaat met ontslag met wederzijdse toestemming. Een juridisch expert kan je helpen de beste strategie te bepalen en je informeren over je rechten en mogelijkheden.